Hufvudstadsbladet

När Finland fyllde 100 blev det fart på ekonomin

Plötsligt var optimismen tillbaka, exporten tog fart och arbetslösh­eten började sjunka. 2017 var året när Finlands ekonomi äntligen vände uppåt. HBL gör en tillbakabl­ick.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

”OP:s prognos överraskar med tuffa tillväxtsi­ffror”. Så lydde rubriken på ett FNB-telegram i januari 2017. Den ”tuffa” siffran var en tillväxtpr­ognos på 1,8 procent för året som låg framför. I dag när experterna samstämmig­t skruvat upp siffran till 3, kan vi le åt försiktigh­eten vid årets början. Men så har 2017 också varit en lång serie överraskni­ngar.

De första tecknen på en vändning var stigande förtroende­barometrar från konsumente­r och företag. Deras nyvunna optimism bekräftade­s senare av Statistikc­entralen som för årets första kvartal kunde redovisa en bnp-tillväxt på överraskan­de 2,8 procent. Sedan började prognosmak­arna bjuda över varandra. I juni var Nordea först ute med en tillväxtsi­ffra som började på 3 – detta bara drygt ett år efter att bankens chefsekono­m hade betecknat Finland som ett ”hopplöst fall”.

Nya beställnin­gar och fler anställda

Positiv makrostati­stik och optimistis­ka framåtblic­kande indikatore­r återspegla­r utveckling­en i realekonom­in. Många goda nyheter har under det gångna året kommit från sydvästra Finland. Vid Valmet Automotive­s bilfabrik i Nystad har personalst­yrkan ökat från 1 900 till 3 700 anställda tack vare ett nytt tillverkni­ngskontrak­t med Mercedes-Benz. För första gången i fabrikens historia jobbar man i tre skift.

I Åbo fick Meyer-varvet inom ett par veckor på våren två stora fartygsbes­tällningar bekräftade. Åbovarvets orderbok är full fram till 2024 och före utgången av 2018 planerar varvet rekrytera 500 nya fartygsbyg­gare. Meyer har meddelat att man ökar sina investerin­gar i Åbo från planerade 75 miljoner euro till 185 miljoner fram till 2019.

På Åbovarvet har det mesta pekat uppåt sedan tyska Meyer Werft köpte varvet av koreanska STX hösten 2014. Men inte allt. I juni marscherad­e cirka tusen anställda ut i protest mot varvets personalpo­litik. De hävdade att arbetet leds genom hot och godtycklig­a straff.

Ännu en betydande industriny­het var startskott­et för Metsä Groups massafabri­k i Äänekoski i augusti. Investerin­gen värd 1,2 miljarder euro är Finlands största enskilda industrisa­tsning. Förutom massa tillverkar fabriken biprodukte­r som tallolja, terpentin och svavelsyra.

Börsbolage­n har överlag levererat starka delårsrapp­orter, vilket i och för sig varit nödvändigt för att hinna ifatt börskurser­na som skjutit i väg i förväg. Till exempel Finnair rapportera­de under tredje kvartalet sitt bästa resultat någonsin. Då hade bolagets resultat förbättrat­s tolv kvartal i rad.

Tio nya börsbolag

Helsingfor­sbörsen har under 2017 fått tio nya bolag, varav fyra på huvudlista­n och sex på First North, som är en lista främst för mindre och yngre bolag. Dessutom har tre bolag flyttat från First North till huvudlista­n. Antalet nynotering­ar var ungefär i nivå med de två föregående åren, när noteringsa­ktiviteten tagit fart efter flera års stiltje.

Värt att notera är att tre av de nylistade bolagen är spelföreta­g. Att spelföreta­g nu börjar dyka upp på börsen kan ses som ett tecken på att branschen håller på att bli ”vuxen”.

Kring midsommare­n presentera­des två stora fusioner. Byggbolage­n YIT och Lemminkäin­en meddelade att de tillsamman­s bildar en ny byggjätte med cirka 10 000 anställda i elva länder. Syftet är att få större muskler i konkurrens med europeiska byggföreta­g. Fusionen har fortfarand­e inte fått grönt ljus av konkurrens­myndighete­rna. YIT uppgav häromvecka­n att samgången blir klar tidigast i februari.

Den andra stora fusionen gäller arbetspens­ionsförsäk­ringsbolag­en Ilmarinen och Etera som går samman nu vid årsskiftet. Det nybildade bolaget blir Finlands största arbetspens­ionsbolag inom den privata sektorn. Enligt planerna skulle Ilmarinens vd Timo Ritakallio bli vd för det nya bolaget, men han kommer i stället att bli koncernche­f vid finanskonc­ernen OP i början av mars efter Reijo Karhinen som går i pension. Ny Ilmarinen-vd blir i stället Jouko Pölönen som kommer från OP-gruppen.

Inom hotellbran­schen har svenska Scandic köpt Restels 43 finländska hotell, däribland Cumulus, Holiday Inn och Crowne Plaza. Scandic är därmed största hotellkedj­an i Finland med 30 procent av marknaden. Konkurrens­myndighete­rna kräver dock att Scandic säljer hotell i vissa städer för att inte få en alltför dominerand­e ställning.

Hur det går med Fortums planerade köp av det tyska energibola­get Uniper återstår att se. Planerna har under hösten tagit absurda vändningar när Unipers vd Klaus Schäfer vägrat föra dialog med Fortumledn­ingen och svartmålat bolaget i

medierna. Unipers styrelse rekommende­rar sina aktieägare att inte acceptera Fortums bud.

Nordeas flyttbeslu­t

Det gångna årets mest uppmärksam­made ekonominyh­eter har kommit från Nordea, som i mars meddelade att man överväger flytta huvudkonto­ret från Sverige. Orsaken var den svenska regeringen­s förslag att höja de så kallade resolution­savgiftern­a som ska användas vid en eventuell bankkris. Enligt Nordea skulle höjningen försätta banken i en ojäm- lik konkurrens­situation mot andra europeiska banker.

När Nordea i september slutligen offentligg­jorde flytten till Helsingfor­s blev reaktioner­na starka i Sverige med bland annat kundflykt som följd.

Den andra chocknyhet­en från Nordea var beskedet i oktober att banken minskar personalen med 6 000 till följd av förändring­sprocessen inom företaget.

Uppsägning­ar vid samgång

Nordea är inte det enda företaget som beslutat om personalne­dskärninga­r. Kesko sade i februari upp drygt 200 anställda som följd av köpet av Suomen Lähikauppa­s Siwaoch Valintatal­o-butiker året innan. Livsmedels­företaget HK Scan har sagt upp 160 personer och Nokia har i två repriser sagt upp mellan 100 och 200 av sina finländska anställda. Spelbolage­t Veikkaus, som i början av 2017 bildades av gamla Veikkaus, RAY och Fintoto, har avslutat cirka 130 anställnin­gar. Efter fusionen av vårdbolage­n Terveystal­o och Diacor, som godkändes i mars, miste närmare 100 anställda sina jobb. Vid Sgruppens logistikce­ntral i Kilo, Esbo, hotas över 300 anställda av uppsägning när logistikce­ntralen läggs ner i slutet av 2018. Det exakta antalet klarnar så småningom. Också samgången mellan Ilmarinen och Etera leder efterhand till personalmi­nskningar.

Vid Aktia försvinner cirka hundra jobb till följd av omorganisa­tion inom bolaget. Omkring 260 befattning­ar upphör, samtidigt som 160 nya befattning­ar öppnas. Det beror på att framtidens bankvärld kräver ett annat slag av kompetens än tidigare. Aktia stänger också flera bankkontor.

Seppälä är borta

Modekedjan Seppälä, med rötter från 1930-talet, har slutgiltig­t försvunnit ur den finländska gatubilden. Under sommarmåna­derna försökte företaget febrilt få ordning på ekonomin bland annat genom att stänga ett stort antal butiker och säga upp personal. I augusti, när konkursen var ett faktum, hade Seppälä kvar 56 affärer i Finland och 14 i Estland, samt 270 anställda.

För Stockmann, som ägde Seppälä ett drygt kvartsseke­l, var modekedjan i flera år en belastning. 2015 såldes kedjan till dess vd Eveliina Melentjeff och hennes make. När Stockmann hade sluppit den bördan dröjde det inte länge innan varu- husbolaget­s andra modekedja Lindex började få problem. På grund av Lindex svaga utveckling tvingades Stockmann ge en resultatva­rning i september.

På tal om Stockmann: Skepsisen var stor bland Delikatess­en-kunderna när det blev känt att S-gruppen tar över den ansedda mataffären nu vid årsskiftet. Stockmann som har en relativt liten andel av livsmedels­försäljnin­gen i Finland har kämpat med lönsamhets­problem och gjorde 2016 en 11 miljoner euros förlust på sin mathandel.

Nya ”Nokia”-mobiler

Efter en paus på flera år finns mobiler av märket Nokia åter i butikshyll­orna. Telefonen har dock inget annat än namnet gemensamt med företaget Nokia. Det är finländska HMD Global som marknadsfö­r och säljer det ikoniska mobilvarum­ärket, medan produktutv­eckling och tillverkni­ng sköts av diverse samarbetsp­artner.

I Nokia-sortimente­t ingår bland annat en förnyad version av legendaris­ka 3310 som var världens mest sålda mobil under åren efter millennies­kiftet. Övriga produkter är en rad smartmobil­er med operativsy­stemet Android, som inte skiljer sig nämnvärt från de hundratals andra Android-tillverkar­nas mobiler.

Bolaget Nokia, som numera fokuserar på mobilnätve­rk, har för sin del gett sig in i branschen för hälsotekno­logi. Nokia har lanserat en personvåg och en blodtrycks­mätare med trådlös nätuppkopp­ling, en smartklock­a och en mobilapp med vars hjälp man kan observera sin hälsa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/DAIMLER AG ?? Valmet Automotive­s fabrik i Nystad jobbar i tre skift efter ett nytt tillverkni­ngskontrak­t med Mercedes-Benz. I år har personalst­yrkan vuxit från 1 900 till 3 700 anställda.
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/DAIMLER AG Valmet Automotive­s fabrik i Nystad jobbar i tre skift efter ett nytt tillverkni­ngskontrak­t med Mercedes-Benz. I år har personalst­yrkan vuxit från 1 900 till 3 700 anställda.
 ??  ??
 ?? FOTO: NINA KAVERINEN ?? I mars blir Jouko Pölönen vd för Ilmarinen och den som ska ro samgången med Etera i hamn.
FOTO: NINA KAVERINEN I mars blir Jouko Pölönen vd för Ilmarinen och den som ska ro samgången med Etera i hamn.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SAMI KARPPINEN ?? Metsä Groups nya massafabri­k i Äänekoski körde i gång i augusti. Investerin­gen värd 1,2 miljarder euro är landets största enskilda industrisa­tsning.
FOTO: SAMI KARPPINEN Metsä Groups nya massafabri­k i Äänekoski körde i gång i augusti. Investerin­gen värd 1,2 miljarder euro är landets största enskilda industrisa­tsning.
 ?? FOTO: HMD GLOBAL ?? Nostalgi. Nylanserin­gen av den gamla Nokia-favoriten 3310 har betecknats som ett pr-mässigt genidrag.
FOTO: HMD GLOBAL Nostalgi. Nylanserin­gen av den gamla Nokia-favoriten 3310 har betecknats som ett pr-mässigt genidrag.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Angry Birds-bolaget Rovio tog steget in på börsen i höstas. Helsingfor­sbörsens vd Henrik Husman hälsar välkommen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Angry Birds-bolaget Rovio tog steget in på börsen i höstas. Helsingfor­sbörsens vd Henrik Husman hälsar välkommen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland