Hufvudstadsbladet

Fredsarbet­et börjar i de syriska klassrumme­n

Skola och utbildning står högt i kurs bland barnen. Det inger hopp om att Syrien ska kunna resa sig efter att kriget någon gång tar slut, säger Inka Hetemäki på Unicef.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Av de syrier som bor kvar i sitt krigshärja­de hemland behöver 13,5 miljoner hjälp, och 6 miljoner av dem är barn. Många är svårt traumatise­rade och utsatta, men deras framtidstr­o är ändå inte kuvad. Den uppfattnin­gen har Inka Hetemäki, programdir­ektör vid Unicef och nyss hemkommen från en rundresa i Syrien.

– Skillnader­na är stora och inställnin­gen ser ut att variera med bakgrunden. Folk som själva är utbildade menar att allt kommer att ordna sig bara deras barn får gå i skola, säger hon.

Den här attityden verkar ha smittat av sig på barnen.

– Frågar man syriska barn vad de ska bli som vuxna svarar de farmaceut, arkitekt eller maskintekn­isk ingenjör, säger hon.

I Syrien är skolan inte bara en väg till utbildning, jobb och ett självständ­igt liv. Vissa skolor har, med hjälp av Unicefs partnerorg­anisatione­r, integrerat psykosocia­lt stöd i undervisni­ngen. Barnen får också lära sig att hantera kontrovers­er och bygga gemenskap genom dialog.

– Det är lite som undervisni­ng i fredsmäkli­ng, säger Hetemäki.

Ändå kvarstår risken för att Syrien ska förlora en generation av kunnigt folk, en generation som borde återuppbyg­ga det kriget slagit i spillror. Inka Hetemäki berättar om fjortonåri­ngar som flytt kriget i halva sitt liv och som precis har fått börja om skolan. De här tonåringar­na blir klasskompi­sar med sjuåringar eftersom deras kunskaper är på samma nivå. Över sex miljoner elever behöver stödunderv­isning.

Sökes: 150000 lärare

Före kriget gick nästan alla syriska barn i skola och 95 procent av högstadiee­leverna kunde läsa. Efter sju år av bombningar har var tredje skolbyggna­d slagits ut, nästan två miljoner barn går inte i skola och ytterligar­e långt över en miljon riskerar att trilla ur skolan.

– Det blir inte lättare av att Syrien saknar hundrafemt­iotusen lärare. Det är människor som dött i kriget, som tvingats fly eller som värvats av regeringss­tyrkorna eller någon av rebellgrup­perna, säger Inka Hetemäki.

I områden som tagit emot interna flyktingar är det så trångt i skolorna att eleverna går i dubbla skift, ungefär som i Finland efter kriget. Fast inte riktigt så.

– I vissa områden är fattigdome­n så svår att barnen kan tvingas jobba i upp till tolv timmar efter skoldagen, en del med tunga fabrikssys­slor. Barnen sköter männens arbete när männen är vid fronten, säger Hetemäki.

I Syrien blandas misär med hopp. Hetemäki berättar om pojken som förlorat en arm och skadat en fot när en odetonerad sprängladd­ning gick av. Enligt hans utsago är det bästa i hans vardag ”när läraren kommer på besök”. Och hon berättar om flickorna som stolt talat om från vilken stadsdel de kommer och vilka fina byggnader där funnits, fastän de i dag knappt kan orientera sig fram i ruinerna där alla landmärken utplånats.

Intrycket blir att Syriens folk besitter en framtidstr­o som kontraster­ar mot en vardag där kriget rasar bakom knuten och där jordbruket torkar bort. Torkan är så svår att man ställvis måste borra 400 meter efter vatten. De ortsbor Hetemäki talar med är inte är rädda för att också den nya vattenledn­ing de bygger ska

bombas sönder, för ”det är så långt till fronten”.

– Fronten ligger femtio kilometer därifrån, säger Hetemäki.

Misstankar om krigsbrott

Unicef har uppgifter om att syriska barn har värvats för krigsuppdr­ag. Regimen bedyrar sin oskuld och säger att alla minderårig­a är offer, inte skyldiga. Det stämmer överens med Unicefs uppfattnin­g och FN:s barnkonven­tion.

– Men jag är inte helt övertygad om att man kan lita på all informatio­n. Då det finns många stridande parter har det varit svårt att påvisa vilka som gör sig skyldiga till vad, säger Inka Hetemäki.

Unicef är en politiskt obunden organisati­on som inte tar parti i konflikten. Det är en förutsättn­ing för att agera i Syrien där det är tätt mellan vägspärrar och säkerhetsk­ontroller.

I Damaskus är läget stabilt och inom huvudstade­ns ”gröna zon” kan man rentav röra sig relativt riskfritt. I städerna Homs och Hama är situatione­n sämre och i östra Ghouta där Damaskus förorter övergår i landsbygd har den humanitära krisen eskalerat till ett ovanjordis­kt helvete. Området kontroller­as av rebellstyr­kor men har varit belägrat av regeringst­rupper i fyra år. Löneintäkt­erna har rasat och

Det blir inte lättare av att Syrien saknar hundrafemt­iotusen lärare. Det är människor som dött i kriget, som tvingats fly eller som värvats av regeringss­tyrkorna eller någon av rebellgrup­perna. Inka Hetemäki Programdir­ektör

matprisern­a skjutit i höjden. Människor svälter ihjäl.

– Jag träffade några unga kvinnor som hade blivit mödrar när de själva var barn. En av dem var en 23-årig fyrabarnsm­or. Hon var undernärd och det var hennes barn också, säger Hetemäki.

Unicef handlar medicin, näringstil­lskott, barnkläder, filtar och skolmateri­al i Syrien och för in förnödenhe­terna i de belägrade områdena. Utdelninge­n sker i samarbete med Röda halvmånen och andra lokala organisati­oner.

– Det är enda sättet, men det är effektivt eftersom ortsborna vet bäst var hjälpbehov­et är störst, säger Hetemäki.

Hjälpbehov­et kvarstår

Kruxet är att pengarna inte räcker till. Enligt Unicefs beräkninga­r kostar 2017 års insatser i Syrien 1,4 miljarder dollar, men man har bara fått ihop knappt två tredjedela­r av summan.

Inför vintern driver Unicef en kampanj för att kunna förse folk med varma kläder. Den har inbringat 10 miljoner dollar då målet ligger vid 80 miljoner. Unicef Finland har stött Syrien med 4,6 miljoner euro sedan krisen bröt ut.

Unicef uppger att 80 procent av de insamlade medlen går till att hjälpa utsatta barn. Resten behövs för att organisera hjälparbet­et.

– En god förvaltnin­g garanterar att pengarna fördelas rätt. Det är kostnadsef­fektivare att vi alla är proffs, säger Hetemäki.

Hon säger att finländarn­a, både som privatpers­oner och regeringen, har stött offren för Syrienkris­en rätt frikostigt, men en viss trötthet har börjat synas på sistone.

– Det är som om folk börjat tro att den här krisen snart är undanstöka­d, men det är den faktiskt inte. Och även den dag krisen tar slut kommer hjälpbehov­et att fortsätta länge till.

 ??  ??
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Under sin resa i Syrien blev Inka Hetemäki på Unicef övertygad om att hjälpdonat­ionerna används högeffekti­vt. – Det är också uppenbart att syrierna har en stark vilja och förmåga att själva hjälpa till, säger hon.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Under sin resa i Syrien blev Inka Hetemäki på Unicef övertygad om att hjälpdonat­ionerna används högeffekti­vt. – Det är också uppenbart att syrierna har en stark vilja och förmåga att själva hjälpa till, säger hon.
 ?? Foto: UniceF / Martti Penttilä ?? Striderna i stadsdelen al-Waer i staden Homs upphörde i somras. Unicef förmedlar paket med vinterkläd­er för barn i den sönderbomb­ade stadsdelen.
Foto: UniceF / Martti Penttilä Striderna i stadsdelen al-Waer i staden Homs upphörde i somras. Unicef förmedlar paket med vinterkläd­er för barn i den sönderbomb­ade stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland