Hufvudstadsbladet

Krokodilöd­la och över hundra andra arter upptäckta

Ekologerna fortsätter att upptäcka djur- och växtarter vars existens ingen vetat om. WWF rapportera­r om 115 för vetenskape­n nya arter som upptäckts i Mekongområ­det i Sydostasie­n bara under 2016.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Forskare upptäckte 115 tidigare okända djur- och växtarter i Mekongområ­det i Sydostasie­n bara under 2016. Under 20 år av forskning i området har man funnit över 2 500 för vetenskape­n nya arter, uppger miljöorgan­isationen WWF i en färsk rapport.

Bland de senaste fynden finns vietnamesi­sk krokodilöd­la. Krokodilöd­lan upptäcktes i Vietnam redan 2003, men först nyligen blev det klart att den vietnamesi­ska formen är en skild underart av krokodilöd­lan. Den lever i sötvatteno­mråden i södra Kina och norra Vietnam.

I norra Vietnam hittade forskarna också två okända mullvadsar­ter. I Thailand påträffade­s en tidigare okänd sköldpadda som livnär sig på sniglar. Fyndet gjordes, makabert nog, inte ute i sumpmarken utan på en marknad där den såldes bland andra sköldpaddo­r.

I de thailändsk­a bergen påträffade­s en aldrig skådad fladdermus­art som också tycks leva i Laos. I Kambodja upptäcktes i en lång och randig fisk och i norra Vietnam en färggrann groda.

De nyupptäckt­a arternas framtid är osäker eftersom deras livsmiljöe­r är hotade. Naturmiljö­er försvinner då människan bygger infrastruk­tur för de 300 miljoner invånarna i området. Akut hotade blir flera av arterna för att människor samlar in och säljer exotiska djur.

– Fynden säger en hel del om den biologiska mångfalden i Mekongområ­det. Det är viktigt att vi erkänner de nya arternas egenvärde. Vi måste skydda deras livsmiljöe­r och ingripa för att förhindra illegal fångst, säger Jari Luukkonen på WWF Finland.

WWF varnar i sin senaste Living Planet-rapport för att världens population­er av fiskar, fåglar, däggdjur, groddjur och kräldjur riskerar att minska med två tredjedela­r på bara 50 år, mellan 1970 och 2020.

Forskaren Pipat Soisook som var med om att upptäcka fladdermus­en i Thailand säger i WWFrapport­en att det gäller att skydda de nyligen upptäckta arternas livsmiljöe­r:

– Gör vi det kommer vi samtidigt att skydda andra djur som lever i samma områden i Mekongområ­det, och där finns med all säkerhet ytterligar­e okända arter kvar att upptäcka.

 ?? ThoMas Ziegler
Foto: WWF / ?? Den vietnamesi­ska krokodilöd­lan är hotad, inte minst på grund av utbyggnad av kolgruvor och för att folk samlar på tjusiga keldjur. Forskarna uppskattar att det finns bara 200 exemplar kvar i naturen.
ThoMas Ziegler Foto: WWF / Den vietnamesi­ska krokodilöd­lan är hotad, inte minst på grund av utbyggnad av kolgruvor och för att folk samlar på tjusiga keldjur. Forskarna uppskattar att det finns bara 200 exemplar kvar i naturen.
 ?? AbraMov
sUMontha
Foto: WWF / Montri ?? Forskarna säger att Thailand måste skydda sina hotade sköldpaddo­r med lagstiftni­ng om de inte ska utrotas till exempel genom fångst.
AbraMov sUMontha Foto: WWF / Montri Forskarna säger att Thailand måste skydda sina hotade sköldpaddo­r med lagstiftni­ng om de inte ska utrotas till exempel genom fångst.
 ?? Foto: WWF / aleksej ?? Ingendera av de två nya mullvadsar­ter som upptäckts i Mekongområ­det bedöms vara hotad, och det tack vare att de naturligt klarar sig undan både människan och rovdjur då de lever under jorden.
Foto: WWF / aleksej Ingendera av de två nya mullvadsar­ter som upptäckts i Mekongområ­det bedöms vara hotad, och det tack vare att de naturligt klarar sig undan både människan och rovdjur då de lever under jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland