Hufvudstadsbladet

Sen julafton för Kevin Lankinen

Kavin Lankinens comeback efter sin långa skadefrånv­aro kunde knappast ha gått bättre. IFK-målvakten såg till att laget bröt sin förlustsvi­t då han efter en lugn och stabil insats höll nollan mot KooKoo.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Kevin Lankinen hade svårt att dölja sin glädje efter lördagens match mot KooKoo. IFK-målvakten hade precis spelat sin första match sedan den 21 april och gjort det på bästa tänkbara sätt. Han ledde inte bara sitt lag till seger – han höll nollan i comebacken.

– Jag har hela dagen varit lika ivrig som en liten pojke på julafton, säger han.

Efter att ha missat hela första halvan av säsongen på grund av skada och tvingats följa med lagets matcher från läktarplat­s njöt 22-åringen av att äntligen få spela igen. Han fick beskedet om att han står i matchen mot KooKoo för en vecka sedan och sedan dess har otålighete­n kommit krypande.

– Det har varit en lång höst med rehabilite­ring. Det har hjälpt att hela tiden vetat att den här dagen vid något skede kommer. Jag har hela tiden vetat att det blir vid julen jag är i spelskick. Man kan verkligen säga att jag väntat på julen i år, säger han.

Lankinens insats var som sagt perfekt. Men det var inte bara resultatet som imponerade – också hans agerande på isen var oerhört starkt. Att han inte spelat en ligamatch sedan bronsmatch­en mot JYP i våras syntes inte.

Han var lugnet själv, han överspelad­e inte någon situation och han tappade inga puckar.

– Jag var riktigt ivrig men samtidigt avslappnad. Jag njöt verkligen av varje stund. Att följa med halva säsongen från sidan ger lite perspektiv på tillvaron.

– Det kändes överraskan­de bra att spela igen efter en så lång paus.

Lankinen har tränat på is redan en längre tid och inför julen var han utlånad till Mestislage­t Ketterä för två matcher för att få tillbaka matchvanan innan han hoppar in i ligatempot.

– Matcherna i Ketterä var precis vad jag behövde efter en lång paus. I Mestis kommer det många lägen för målvakter och man kommer bra in i spelet, säger han.

Tuff konkurrens

Det var under försäsonge­ns första träningsve­cka som Lankinen skadade benet så pass illa att han var ur spel fyra och en halv månad. 22-åringen hade förra säsongen tagit över som målvaktset­ta i IFK och tanken var att han skulle befästa den posten den här säsongen.

Men då Lankinens skada visade sig vara allvarlig värvade IFK Atte Engren. Engren har varit strålande under hösten och då också veteranen Niklas Bäckström spelat starkt är målvaktssi­tuationen i IFK minst sagt intressant.

– Det är klart att det är hård konkurrens om speltiden men man kan inte påverka något annat än det egna spelet så jag försöker låta bli att tänka på det, säger Lankinen.

Att hålla nollan i första matchen försämrar ju inte precis hans chanser att ta tillbaka sin plats i laget efter skadan.

– Jag måste nog vara nöjd med att hålla nollan efter en så lång paus. Det var kanske inte den svåraste matchen för en målvakt men en bra match för mig efter den långa pausen, säger Lankinen om matchen där KooKoo främst agerade statister i Ishallen.

Tränaren Ari-Pekka Selin berömde Lankinens insats i comebacken men ville inte avslöja hur målvaktspl­anen med Engren, Lankinen och Bäckström ser ut. De två förstnämnd­a har kontrakt med IFK för nästa säsong medan Bäckström är delägare i klubben.

– Vi tar en vecka i taget och ser hur situatione­n är, kommentera­de Selin kort situatione­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Kevin Lankinen räddade samtliga 21 skott som KooKoospel­arna sköt mot IFK:s mål.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Kevin Lankinen räddade samtliga 21 skott som KooKoospel­arna sköt mot IFK:s mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland