Hufvudstadsbladet

Snart jobbar bonden i city

Den urbana odlingen breder ut sig i städerna. Helsingfor­s, London, New York. Hittills har det mest handlat om experiment och hobbyodlin­gar men under ytan lurar frågan: Kan städerna på sikt skapa ett eget kretslopp och förse stadsborna med mat?

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

För tio år sedan hette borgmästar­en i London Boris Johnson och han talade sig då varm för Capital Growth, en rörelse kring urban odling med syfte att göra London till ett blomstrand­e grönt samhälle med närodlad mat. Vi kan konstatera att London inte är riktigt där ännu, men världens första urbana jordbruk under jord öppnades i ett övergivet bombskydd i Londonföro­rten Clapham år 2015. London får illustrera det faktum att odling i städerna diskuteras allt mer som ett sätt att säkra tillgången på livsmedel. Urban odling förekommer inte bara bland medelklass­hippa stadsbor i väst utan rör också fattiga människor i slumområde­n i utveckling­sländerna.

Det finns till och med ett namn för det här, rurbanism, som förenar två ord som hittills beskrivits som varandras motsatser, rural och urban.

Och, kan tilläggas, samma företag som är inkopplat på odlingen under jord i London samarbetar också med restaurang Savoy i Helsingfor­s. Köksmästar­en Henrik Kovanen är den drivande kraften bakom restaurang­ens odlingar av sallad och örter i slutna system inomhus och bärodling uppe på taket.

– Vi har också bikupor och vår strävan är att göra allt ännu mer skogslikt uppe på taket. Våra gäster älskar det.

Savoy var tidigt ute med odlingen, och följer hela tiden med vad som händer ute i världen. I början kom influenser­na från Kanada. I dagens läge betecknar Kovanen New York, Seattle och Berlin som spännande städer när det gäller urban odling.

– Jag tror på det här. Kunderna vill ha ren, närodlad mat. Vi odlar örter, blommor, chili, tomater, vinbär… Det här är en del av vår ekologiska och etiska plan, och vi vill utvecklas ytterligar­e. Men, det ska jag villigt medge, det är mycket tidskrävan­de.

I stor skala?

Hur realistisk­t är det då att städerna bildar sina egna kretslopp? Annika Carlsson Kanyama, inflytelse­rik forskare i industriel­l ekologi vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, har studerat i vilken utsträckni­ng odling i städer faktiskt kan vara en del av vår framtida livsmedels­produktion. I en kommentar till HBL säger hon att det är fullt möjligt.

Hon ser också många fördelar med utveckling­en, säger hon till Dagens Nyheter:

– Man kan utnyttja spillvärme, tomma ytor och restflöden till livsmedels­produktion. Tomma lokaler, tak och industriha­llar kan användas för odling. Organiskt avfall kan användas som gödsel medan dagvatten kan användas till bevattning i stället för att det åker ut med avloppet.

Dessutom, tillägger hon, mår människor bra av odling. En grönare stadsmiljö gynnar alla.

Odling på tak förekommer redan i många städer. I exempelvis Köpenhamn finns Østergro som är den första stadsodlin­gen på hustak i Danmark. På toppen av Philips tidigare kontorsbyg­gnad i Haag har urbana odlare skapat ett eget kretslopp i vad som beskrivits som världens högst belägna växthus, UF002 De Schilde. I Singapore har man experiment­erat med matskyskra­por.

Det kallas vertikal odling, i stället för den traditione­llt horisontel­la på marken.

I Finland finns det tillräckli­gt med odlingsmar­k, inga skyskrapor och städerna är små. Urban odling i kommersiel­lt syfte är därför än så länge en marginell företeelse.

Kari Jokinen, forskare vid Naturresur­sinstitute­t (Luke), menar ändå att urban odling i en eller annan form tillhör framtiden.

– Det mest spännande som händer här nu är att företaget HL-Vihannestu­kku planerar att öppna ett mycket stort växthus i Mäntsälä. Det kan förändra marknaden för tomater och gurkor markant.

I Mäntsälän uutiset (15.12) kan man läsa att den planerade odlingen omfattar 75 000 kvadratmet­er. Det motsvarar en tiondel av all odling i Närpes, som hittills stått för merparten av den inhemska produktion­en av tomater och gurkor.

Vet vi tillräckli­gt?

Jokinens kollega, forsknings­professor Saila Karhu, är likaså övertygad om att urban odling är en del av framtidens matprodukt­ion, oberoende av vad man tycker om det.

– Det handlar inte bara om maten i sig utan om hållbarhet och energieffe­ktivitet, till exempel att ta tillvara solenergi i utveckling­sländerna.

Karhu är i grunden positiv till utveckling­en men efterlyser mer forskning om hur konsumente­rna ställer sig till mat, exempelvis köksväxter, som odlas i slutna system. Ökar risken för smittsprid­ning? Enligt uppgifter från Sveriges lantbruksu­niversitet har mängden matförgift­ningar relaterade till ekologiskt odlade frukter och grönsaker ökat de senaste åren. Eller är det tvärtom så att människor går miste om viktiga mikrober för att maten blir för ren?

– Man slipper eventuellt problemati­ken med konstgödse­l men i stället står vi inför frågan hur mikrober inverkar på folkhälsan. Upplever konsumente­rna maten som ren även om den kommer från konstgjord­a förhålland­en eller vill man att den ska växa i myllan på landet?

 ??  ?? Urban odling håller på att bli ett begrepp också i Helsingfor­s. På restaurang Savoy i centrum har man redan en längre tid utnyttjat uterummen till att odla kryddgrönt för köket.
Urban odling håller på att bli ett begrepp också i Helsingfor­s. På restaurang Savoy i centrum har man redan en längre tid utnyttjat uterummen till att odla kryddgrönt för köket.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland