Hufvudstadsbladet

Ren marknadsgl­ädje i Jokkmokk

Klä dig efter temperatur och besök Jokkmokks marknad som 2018 arrangeras för 413:e gången. Här står hantverk, renar och lokala traditione­r i centrum. Det gör norra Sverige värt att besöka även under den mörka årstiden.

-

Jokkmokks marknad infaller varje år just när mörkret börjar ge vika och man har ett litet hopp om att det även långt upp i norr kommer en ny tid av ljus. Det är en marknad med tradition och historia. I mer än 400 år har marknaden tagit sin plats, markerat sin ställning, i Jokkmokk. Hit har människor i århundrade­n vallfärdat för att sälja sina handelsvar­or och för att umgås. Även om marknaden i modern tid har fått nya inslag är det mindre tingeltang­el än man skulle tro. Viltkött, varma kläder och skor är stora produktgru­pper.

Leta framför allt efter de vackra näbbskorna vars skinn i kombinatio­n med hö hjälper foten att hålla sig varm i hårda minusgrade­r. I marknadsst­ånden hittar du också hemslöjd och vackra smycken. Här smakar vi inte bara på de klassiska godsakerna som brända mandlar och polkagrisa­r, det är ett måste att leta sig vidare till serveringa­rna och frossa i det rökta renköttet suovas, renburgare och andra rätter med lokal touch.

Inte alltid kallt

Rutinerade marknadsbe­sökare skryter gärna om de kalla åren, den tid när temperatur­en letade sig ner mot 40 minusgrade­r, en kyla som är så bisarr att den måste upplevas för att man ska förstå den. Men med lite tur landar marknadste­mperaturer­na på mer behagliga grader, vilket gör det lättare att njuta av upplevelse­n i stället för att lägga energi på att försöka hålla sig varm. Varma skor, mösssa och vantar är ett måste, och därutöver gäller lager på lager-principen så att man lätt kan anpassa klädsel till en temperatur som kan variera under dagen.

Även om en stor del av marknaden och dess aktivitete­r sker utomhus finns det goda möjlighete­r att gå in och värma sig. Inne i de stora restaurang­kåtorna får vi oss inte bara ett skrovmål, utan kan också passa på att värma frusna fingrar och lyssna till exempelvis Jokkmokks stolthet Kitok, rapartiste­n som gjort succé över hela Sverige med musik där texterna har en tydlig koppling till paradiset vid polcirkeln. Flera skolor och andra lokaler upplåter plats åt konst- och slöjdutstä­llningar.

Ájtte, det samiska fjällmusee­t, anordnar vid sidan av sin sevärda ordinarie utställnin­g även föreläsnin­gar fritt komponerad­e utifrån marknadens tema. Det är ett nytt tema var-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland