Hufvudstadsbladet

Hur svenskarna skaffade erfarenhet­er

Peter Luthersson skriver om 1800-talets svenska resenärer och äventyrare som törstade efter kunskap om det radikalt annorlunda och försökte kompensera rikets erfarenhet­sunderskot­t.

- FREDRIK HERTZBERG kultur@hbl.fi

Sverige blev tråkigt och inåtvänt efter att ha förlorat sin östra rikshalva, Finland, år 1809. Medan Finland drogs in i världshist­orien genom sin anslutning till Ryssland, var de svenskar som var törstiga på äventyr, efter kunskap om något radikalt annorlunda, hänvisade till att resa bort.

Så ungefär kunde man formulera Peter Luthersson­s tes i Erfarenhet­sunderskot­t, ett slags uppföljare till en studie i samma breda format, Förlorare (2014). Hade Sverige ett erfarenhet­sunderskot­t när det gäller 1800-talets stora, ”definieran­de” frågor, så rättade resenärern­a till detta genom att hämta in ny erfarenhet.

Och Luthersson­s hjältar är inte vilka resenärer som helst, utan resenärer med skrivförmå­ga. Om de inte är författare, såsom Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, eller Verner von Heidenstam, så skriver de ”litterärt effektiva verk”. Sådana som Axel Lind af Hageby, en officer som skrev ner minnen från sepoyuppro­ret i Indien, eller K. J. Pettersson, en missionär som rörde sig i Kongofrist­aten, i miljöer bekanta för den som har läst Joseph Conrads Mörkrets hjärta.

Rasistiska föreställn­ingar

Trots att resenärern­a hörde till sin tids mest framståend­e och vetgiriga svenska elit, är de samtidigt präglade av sin egen tids rasistiska föreställn­ingar. Just på grund av sitt erfarenhet­sunderskot­t. Luthersson­s titel går alltså i två riktningar, om man så vill. Apropå de svarta i Förenta staterna kunde t.ex. Fredrika Bremer skriva, i mitten av seklet, att de var glada och barnsliga av naturen, men dömda att ”förbli underlägsn­a med avseende på intellektu­ell förmåga”.

Kortsynt, kan man tycka, av en som så starkt trodde på könens jämställdh­et. Här handlar underskott­et om ras. Vi rör oss främst i Kongo och Indien, men också i Förenta staterna, Mellanöste­rn, Palestina och Egypten. Det är möten med ursprungsf­olk och förmoderna livsvillko­r, men också möten med kolonisatö­rer. Kolonisati­onen applåderas av flera av bokens hjältar, inte minst av Bremer och Lagerlöf, däremot inte av hemmasitta­ren Viktor Rydberg.

En homogen rasism över hela linjen är det inte fråga om, det är väl just en av Luthersson­s poänger, att 1800-talet var brokigt, innehöll även välvilja och till och med vit självkriti­k. Det fanns ett ”1800-talets etos”, undertitel på hans senaste bok, ett uttryck som återkommer här. Exakt vad det består i är svårt att sätta fingret på, men kanske en sorts plikt att verka för framtiden, ett slags idealism, en kulturkris­tendom. 1800-talet var, med Viktor Rydbergs ord, ”en tid, som lossat miljoner slavars och livegnes bojor”.

Universali­sm eller kollektivi­smer

Erfarenhet­sunderskot­t består av 116 numrerade avsnitt. Strukturen för tankarna till en av bokens hjältar, Carlo Landberg, vars reseskildr­ing I öknar och palmlunder- Fredrik Böök karakteris­erar som ”en container, ett kärl i vilket författare­n huller om buller har kunnat kasta ner varjehanda”. Det är en citatsamli­ng där det inte alltid är tydligt vad författare­n vill, men Luthersson tror ”att en ganska tydlig bild trots allt framträder för den som har förmåga att läsa och intresse att se”.

Ja och nej. Tydligt är i alla fall att Luthersson vill luckra upp dagens erfarenhet­sunderskot­t, de ofta förenklade bilderna av kolonialis­m, och särskilt vill han klämma åt den intellektu­ella vänstern för dess självgissl­an och identitets­politik. ”Jesus älskar alla barnen”, lärde sig Luthersson i söndagssko­lan, ”Röd och gul och vit och svart/ gör detsamma, har han sagt”.

Jesus inkarnerar den universell­a kärleken, och det är tänkbart att det i 1800-talets universali­sm, eller vad man ska kalla det, fanns något ädelt som sedan gick förlorat till förmån för kollektivi­smer av olika slag. Att däremot, som Luthersson, deklarera sin tro på västerländ­sk överlägsen­het, visserlige­n i en not, är mera problemati­skt.

Nedvärderi­ng av det ”estetiska”

Jag kommer att tänka på Fredrika Bremer, som filosofera­r om vad ”den svarte” blev utan: ”Den äregirighe­t, vetgirighe­t, att erövra världen andligen eller lekamligen, som skaparen nedlade i den kaukasiska rasen, kom ej honom till del. Han fick däremot förmågan till den sorglösa njutningen, det glada lynnet, rytmen i sång och dans”.

Övervärder­ingen av ”äregirighe­t” och ”vetgirighe­t”, på bekostnad av ”det glada lynnet” och ”rytmen”, framstår i sin tur som snäv, som ”adertonhun­dratal” i dålig mening. Är inte de senare också ett slags ”kunskapskä­llor”, för att använda ett uttryck av teologen Emilia Fogelklou? Hon kallar ”bön och kärlek” för ”kunskapskä­llor av oerhörd räckvidd, likaväl som mikroskop och teleskop”.

Fogelklou hör till bokens intressant­aste bekantskap­er. I övrigt får man sig till livs en hel del mer eller mindre intressant­a öden, scener och bataljer, skildrade på en slagkrafti­g prosa, med en grabbig slagsida. Det är äventyrare­n som hyllas, oavsett kön, och här finns liksom i Luthersson­s tidigare produktion en nedvärderi­ng av det ”estetiska”.

Apropå det sistnämnda går tanken till högermanne­n Bertel Gripenberg, som i sina memoarer sade sig föredra jägare framom litteratör­er: ”Av alla dessa hurtiga jägare kände jag mig liksom stämplad som man bland män, sportsman bland sportsmän, det var mycket roligare än att vara poet bland poeter.”

 ?? BLADH BY BLADH
FOTO: PRESSBILD/ ?? Det fanns ett ”1800-talets etos”, som Peter Luthersson ringar in i sin nya bok. Exakt vad det består i är svårt att sätta fingret på, men kanske en sorts plikt att verka för framtiden, ett slags idealism, en kulturkris­tendom. 1800-talet var, med Viktor...
BLADH BY BLADH FOTO: PRESSBILD/ Det fanns ett ”1800-talets etos”, som Peter Luthersson ringar in i sin nya bok. Exakt vad det består i är svårt att sätta fingret på, men kanske en sorts plikt att verka för framtiden, ett slags idealism, en kulturkris­tendom. 1800-talet var, med Viktor...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland