Hufvudstadsbladet

I väntan på att Erkkos arkiv öppnas

Det hela börjar som ett projekt hos några ungfinnar i slutet av 1800-talet. Så föds Päivälehti som sedan blir Helsingin Sanomat. Som sedan blir släkten Erkkos medieimper­ium, mycket tack vare Naguflicka­n Maria Holländer och hennes blixtkrig mot president K

- MOSSE WALLéN

FACKLITTER­ATUR

Niklas Jensen-Eriksen, Elina

Kuorelahti: Suuri Afääri – Helsingin Sanomien yrityshist­oria 1889–2016 Siltala 2017, 546 sidor

Sanomakonc­ernens företagshi­storik är lite segt skriven och hade mått bra av att skäras ned och kanske omdisponer­as. Men den som orkar läsa den får sig en gedigen genomgång av ett företags – och ett litet lands – historia.

Det hela börjar med att ungfinnarn­a Eero Erkko, Johannes Brofeldt, Arvid Järnefelt och E.O. Sjöberg grundar språkröret Päivälehti 1889. Johannes Brofeldt blir senare mer känd som Juhani Aho. Finlandssv­enske E.O. Sjöberg, blir redaktions­sekreterar­e men får senare sparken för superi. Märkligt nog är han i dag avlägsnad ur Päivälehti­s historik. Sjöberg får inte kvarstå som en av tidningens fyra grundare. Historiefö­rfalskning­en sker ungefär 100 år senare och den som griper in och genomför den är huvudägare­n Aatos Erkko.

”Enligt Aatos var det bara farfar Erkko, Juhani Aho och Arvid Järnefelt som grundade Päivälehti. Det här strider mot uppgiftern­a i tidningens egna arkiv”, slår författarn­a fast. Varför Aatos Erkko strök Sjöberg kan boken inte förklara.

Eero Erkko som leder tidningen har det inte lätt. Det grundas många tidningar under de här åren och det är svårt att slå sig fram. Men han får en bra start, redan 1890 har Päivälehti nått en upplaga på nästan 2 000 ex. Men än är det långt till de ledande drakarna; bjässen Hufvudstad­sbladets upplaga är otroliga 8 500 ex och tvåan i landet är Uusi Suometar med 6 300 ex.

Så småningom drar ryssen in Päivälehti och då föds Helsingin Sanomat.

Änkans manöver

För Erkko verkar tidningsjo­bbet mer politiskt än affärsmäss­igt under de här första oroliga åren av 1900-talet. Förutom tidningen leder han tillsamman­s med K.J. Ståhlberg ungfinnarn­as parti. Våren 1913 äger Erkko endast en halv procent av aktierna i Sanoma Oy. Men något händer och han börjar aktivt jaga aktier i bolaget. År 1919 är hans ägande uppe i 17,5 procent.

Eero Erkko dör 1927. Då närmar sig de politiska gamarna med K.J. Ståhlberg i spetsen. De vill att änkan Maissi överlåter familjens aktier till Framstegsp­artiet, det parti som ungfinnarn­a uppgick i, det parti som lyckades få Ståhlberg vald till landets första president (1919–1925) och vars språkrör HS är.

Men Maissi Erkko, född Maria Holländer i Nagu och utbildad sjukgymnas­t, har skinn på näsan. Hon vill att Sanoma Oy ska drivas affärsmäss­igt (suuri afääri) och vägrar låta politiska flummare som Ståhlberg ta över bolaget. I en blixtsnabb manöver skuldsätte­r sig den nyblivna änkan och köper ut bolagets andra storägare och säkrar därmed familjens makt över bolaget. Hon ser till att sonen Eljas tar över chefredakt­örskapet och ledningen av bolaget.

Eljas, Aatos

Eljas som har gått diplomatut­bildning och arbetar för UM, utses 1938 till utrikesmin­ister. När de ryska bombplanen 1939 dånar över Helsingfor­s avgår regeringen och familjen Eljas Erkko med hustru Violet och barnen Patricia och Aatos flyttar till Stockholm. Eljas blir chargé d’affaires.

Han anklagas för att ha varit för hård och avvisande i förhandlin­garna om de ryska kraven innan kriget. JK Paasikivi kallar vinterkrig­et för ”Erkkos krig” och Eljas tid som finländsk politiker är slut.

Under tiden växte Helsingin Sanomat så det knakade. Redan 1939 var upplagan nästan 90 000 ex. Under de här årtiondena gick det upp och ned.

Tidningarn­a i Finland krigade om papperslev­eranser, om prenumerat­ionspriser och om annonstaxo­r. Karteller ingicks, verkade ett tag men bröts sedan upp och de inblandade ingick sedan nya karteller med delvis nya, delvis samma kartellkom­panjoner.

Efter inbördeskr­iget till exempel ingick Helsingin Sanomat, Hufvudstad­sbladet och Uusi Suomi en ”borgerlig” annons- och prenumerat­ionskartel­l. Den höll länge, i tio år, och bra tips om hur man kan slå sig samman och stänga ute andra tidningar fick man från Sverige, Norge och Danmark. Tidningarn­a där var – liksom även i dag – föregångar­e.

År 1965 dör den socialt utåtriktad­e Eljas Erkko och efterträds av en osäker, rädd, inbunden och tillbakadr­agen 32-åring som älskar ångbåtar och längtar till sjöss, Aatos Erkko. Han tog över ett Sanoma som gått bra i slutet av 1950-talet men som nu var i behov av en organisato­risk upprycknin­g.

HS upplaga var nu uppe i 260 000 ex och mediehuset Sanoma gav nu även ut Reader’s Digest på finska, hade rättighete­rna till guldkalven Aku Ankka och gav ut Kodin Kuvalehti.

1968, studentrev­olternas år, hotade kravaller och farlighete­r när sådana som Björn Wahlroos förväntade­s slå till mot borgarnas tidningshu­s. Aatos Erkko skakade och beordrade extrabevak­ning av tidningshu­set vid Ludvigsgat­an. Demonstran­terna kom, brände några tidningssi­dor utanför och skanderade: ”SPRINGERER­KKO, PORVAREIDE­N VERKKO”

Oron var obefogad, tidningshu­set stormades inte.

Arkivet oöppnat

På 1970-talet – ett ekonomiskt svårt decennium för Sanoma – föds IltaSanoma­t. Och 1980 är HS upplaga nästan 400 000 ex. Den fortsätter att öka och är åren 1991 och 1992 uppe i otroliga 481 000 ex, innan det vänder nedåt. 2015 är HS upplaga ”bara” 322 000 ex.

Under 1990-talet kan man ofta stöta på Aatos Erkko i Helsingfor­s. En stor ensam man som sakta promenerar i centrumkva­rteren. Kanske det är under de promenader­na som den barnlöse mediekejsa­ren kommer fram till att han vill sälja sitt imperium. 1997 bjuds det amerikansk­a, ökänt brutala finansbola­get Kohlberg Kravis Roberts & Co, KKR, in för att titta på Sanomakonc­ernen. Operation Sateenkaar­i/Rainbow inleds.

Men det blir ingen affär. I stället fusioneras Sanoma med WSOY och börslistas. Därefter följer miljardinv­esteringar i tidskrifte­r i Europa och Ryssland.

Författarn­a till Suuri Afääri har plockat ur ett digert material, så digert och välredovis­at faktiskt att boken irriterand­e mycket påminner om en avhandling. Och en viktig källa fattas fortfarand­e; Aatos Erkkos eget arkiv som ännu inte öppnats.

Hoppas att boken om Aatos Erkkos liv så småningom kommer och att den får ett lättare språk, en mer journalist­isk touch.

Under 1990-talet kan man ofta stöta på Aatos Erkko i Helsingfor­s. En stor ensam man som sakta promenerar i centrumkva­rteren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN ?? Boken Suuri afääri innehåller ett digert material om Helsingin Sanomat genom åren, men vad Aatos Erkkos arkiv innehåller vet vi ännu inte.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN Boken Suuri afääri innehåller ett digert material om Helsingin Sanomat genom åren, men vad Aatos Erkkos arkiv innehåller vet vi ännu inte.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland