Hufvudstadsbladet

I Ordkonstsk­olan får barnen hitta på sagor

Fantasi, nyfikna ögon och det svenska språket är verktyg som behövs i Ordkonstsk­olan. Nu tar man in nya elever som gillar att leka med ord och hitta på berättelse­r.

-

Ordkonstsk­olan är inte en skola i ordets egentliga bemärkelse, det är snarare en hobbygrupp för nyfikna barn som gillar att klura med ord och kanske uppfinna helt egna ord eller till och med historier.

I ordkonstgr­upperna träffas barn i skolåldern en gång i veckan för att fantisera och skapa med penna och papper eller muntligt, ofta med element av drama, bildkonst och pyssel. Ordkonst är en konstform, men också ett sätt att utforska världen med nyfikna ögon och språket som verktyg. Det viktigaste är inte att kunna skriva och stava rätt utan lusten att skapa.

Under träffarna formar deltagarna egna berättelse­r, både enskilt och i grupp. Ordkonstle­daren inspirerar var och en i gruppen att hitta och utveckla sin berättargl­ädje.

I Sydkustens ordkonstsk­ola är temat för det här läsåret Kartblad och kompassros­or, med inspiratio­n från upptäcktsf­ärder och naturens rika värld.

I Storängens skola i Esbo startar en ny grupp i vår, den heter Tidningskl­ubben och träffas tio fredagar med start den 2 februari klockan 14.15. De tolv först anmälda deltagarna får plats.

Sydkustens ordkonstsk­ola har grupper på tio orter i Åboland och Nyland och tar nu in nya elever. De flesta grupper börjar sin verksamhet vecka 3, tilläggsin­fo finns på sidan www.ordkonst.fi där man också kan anmäla sig.

Grupperna verkar på följande orter och skolor: Botby och Haga i Helsingfor­s, Mattliden och Storängen i Esbo, Mårtensdal och Dickursby i Vanda, Winellska skolan i Kyrkslätt, Ekenäs och Karis i Raseborg, Söderkulla och Kyrkoby skola i Sibbo, samt Borgå och Lovisa. 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

PETRA MIETTINEN

 ?? FOTO: MAJA OTTELIN ??
FOTO: MAJA OTTELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland