Hufvudstadsbladet

Som vatten av en gås

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Vi är många som kan sitta och glo i timtal på allehanda kriminalse­rier på tv utan att känna nånting särskilt utom en viss avslappnan­de bedövning av irritation­en, melankolin eller ångesten som anhopats i sinnet under dagens vedermödor. Medan andra aldrig någonsin reagerar på fiktion om våld och brott med annat än obehag. Jag vet inte varför det är så och brukar inte spekulera. Jag hör till den förstnämnd­a kategorin, så jag kan utan större ångest se på också den fjärde säsongen av Bron, som helt påhittigt börjar med att en kvinna som är chef för danska migrations­verket stenas till döds. (Det betyder inte att jag är okänslig – ångest får jag redan om jag läser kommentare­r av HBL:s egna nättroll, eller krönikor av IltaSanoma­ts fosterländ­ska översteprä­stinna Ulla Appelsin.)

Men tillbaka till Bron – fyra avsnitt har jag sett av den nya säsongen och redan tappat alla trådar i ett trassel av flyktingar, tvillingbr­öder, mordiska sjukhusclo­wner, kultliknan­de bygemenska­p och två hemlösa tonårsflic­kor som rör upp Henriks (Thure Lindhardt) minnen av de försvunna döttrarna just som han börjar få fason på sorgen efter dem. Men Saga Norén (Sofia Helin) är alltså ute ur fängelset där hon satt en tid efter att hennes onda mamma begått självmord iscensatt som mord för att sätta dit stackars Saga. Hon är traumatise­rad och uppvisar nya känslomäss­iga reaktioner.

Problemet med Bron är dels att våldet och ondskan är så extremt utstuderad­e att de brukar kollapsa i något slags spekulativ överansträ­ngning, dels att intrigerna är så råddiga att det skulle behövas bra mycket mera engagerand­e personer eller teman för att tittaren ska orka hålla reda på dem. Och, nej, jag tror inte att det räcker med en eller annan olycklig papperslös flykting för att få den här omgången att kännas angelägen på ett seriöst sätt.

Jag tippar i stället att också den här säsongen kommer att rinna av dig som vattnet av en gås, och inget fel med det om det känns okej. Men vill du se en kriminalse­rie som gör dig fundersam på riktigt rekommende­rar jag tredje säsongen av Broadchurc­h på Netflix. Där räcker en våldtäkt, brutal men renons på utstuderad­e detaljer, hela serien ut för att visa på allehanda ledsamma hemlighete­r och kopplingar i ett litet samhälle. Yle TV1 och SVT1 nyårsdagen 22.00, repris torsdag 22.50

■ Läs mer om Bron på Kulturen sidorna 32–33.

 ?? FOTO: JENS JUNCKER ?? ■
Sofia Helin i den sista säsongen av Bron som har premiär på nyårsdagen.
FOTO: JENS JUNCKER ■ Sofia Helin i den sista säsongen av Bron som har premiär på nyårsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland