Hufvudstadsbladet

Torvalds förnekar skrämselta­ktik

SFP:s presidentk­andidat Nils Torvalds nisch är att han är den enda kandidaten som propagerar för att Finland ska ansluta sig till Nato. Trots marginella gallupsiff­ror hoppas Torvalds supportrar innerligt att Natokortet ska ge utdelning på målrakan.

- TEXT MARIA HAGNER-GESTRIN FOTO LEIF WECKSTRöM

I legendaris­ka skärgårdsr­estaurange­n L’Escales festvåning i magasinsby­ggnaden vid hamnen i Nagu börjar det samlas folk. En trappa ner i tamburen står SFP:s presidentv­alskandida­t Nils Torvalds avbildad i naturlig storlek i kartong och avslöjar vad för slags tillställn­ing som är att vänta. Riktiga Torvalds finns också på plats och försöker övertyga Naguborna varför just de ska ge sin röst åt honom.

Här i Åbolands skärgård har Torvalds hemmaplans­fördel. Han har börjat dagen i sitt fritidshus i Tunhamn i Hitis, 30 sjömil sydost om var vi nu befinner oss, och inleder med att berätta hur han blev bekant med livet i skärgården då han som ung pojke kom som sommargäst till Tunhamn och kommendera­des att delta i höarbetet och hjälpte till, inte med att mjölka kor eftersom han inte var så bra på det, men nog med att dra mjölksepar­atorn vilket han hade bättre handlag för.

Mest stolt är han dock över att ha rott nät för Tunhamns dåvarande husbonde, kaphornare­n Smertz Andersson som sommargäst­erna Torvalds var inhysta hos.

Vill stoppa mobbningen

SFP:s Nagubördig­a vice ordförande Sandra Bergqvist leder debatten på krogen och undrar vad som fick ho nom att ställa upp i presidentv­alet.

– En sak som är besvärlig i dagens Finland är den obehagliga, överdrivna och växande nationalis­m som riktar sig mot alla som är annorlunda: mot oss finlandssv­enskar, mot samer och mot alla som ser annorlunda ut. Vi har fått en samhällspo­litisk kultur som tillåter mobbning och

 ??  ??
 ??  ?? Seppo Vatanen, till höger, samtalar med Nils Torvalds på Åbo torg. Vatanen gillar att det finns en presidentk­andidat som talar klarspråk om Ryssland. Själv kör han inte längre bil, utan elcykel, eftersom han inte vill köpa bensin ”och den vägen stödja Putin finansiell­t”, som han formulerar det.
Seppo Vatanen, till höger, samtalar med Nils Torvalds på Åbo torg. Vatanen gillar att det finns en presidentk­andidat som talar klarspråk om Ryssland. Själv kör han inte längre bil, utan elcykel, eftersom han inte vill köpa bensin ”och den vägen stödja Putin finansiell­t”, som han formulerar det.
 ??  ?? Torvalds föreläser för ÅA-studenter vid ett lunchsemin­arium i Åbo.
Torvalds föreläser för ÅA-studenter vid ett lunchsemin­arium i Åbo.
 ??  ?? HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen intervjuad­es 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12.
HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen intervjuad­es 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland