Hufvudstadsbladet

Besserwiss­er på gott och ont

Nils Torvalds intellektu­ella framtoning är samtidigt hans största styrka och svaghet. Personligh­etsdraget gör att vissa upplever honom som fascineran­de och spännande medan han i andras ögon snarast framstår som arrogant.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

SFP:s presidentk­andidat Nils Torvalds är väl medveten om att han är en karismatis­k person som väcker känslor.

– Som ung man hade jag ett rätt häftigt temperamen­t och brände ganska många proppar. Men med åren har jag lärt mig att behärska mig och hur viktigt det är att lyssna. Är man lyhörd blir livet mycket lättare.

Torvalds är inte ensam om den uppfattnin­gen. Också personer som känner honom sedan decennier tillbaka vittnar om samma sak: ”Det har blivit folk av honom. I unga år kunde han vara en riktigt jobbig människa, men han har utvecklats med åren.”

Torvalds ungdomsår som radikal kommunist finns väldokumen­terade och har väckt diskussion i HBL:s insändarsp­alter där vissa har ifrågasatt hans presidentv­alskandida­tur i och med hans politiska förflutna.

Bland de värsta dokumenter­ade händelsern­a från ungdomsåre­n är då han medverkade i en diskussion om revolution­er i tredje världen. Torvalds fick frågan om det skulle bli avrättning­ar också i Finland i händelse av en revolution och svarade jakande.

– Det var en teoretisk diskussion som inte hade med samtiden att göra, men inte var det klokt av mig, försvarade sig Torvalds senast i våras i HBL då han kommentera­de händelsen.

Spelar i kulisserna

Nils Torvalds har alltid varit intressera­d av makt och inflytande, både som ungdomsrad­ikal och senare på äldre dagar.

– Han ville påverka och han gillade att mygla med de andra myglarna, vittnar en person som följde hans engagemang inom minoritets­kommuniste­rna på nära håll.

Liknande vittnesmål kommer från andra som har jobbat tillsamman­s med Torvalds efter att han 2006 anslöt sig till SFP: ”Han har en god politisk näsa och älskar att intrigera, det vill säga att göra politik på gott och ont.”

Torvalds beskrivs också som en politiker som vid behov kan gå rätt hårt fram för att nå sina mål.

– Jag minns en konfliktsi­tuation för inte alltför länge sedan. Nicke tog till rätt hårda metoder för att få som han ville. Kanske handlar det om färdighete­r som han utvecklade under sina år i Moskva, funderar en partikolle­ga som känner Torvalds sedan länge tillbaka.

En av Torvalds styrkor som samtidigt är en brist hänger ihop med att han upplevs som intellektu­ellt överlägsen.

– Nicke vet mer än många andra och han är en beläst och kunnig per son. Men det här gör också att han lätt framstår som arrogant. Vore jag hans politiska mentor skulle jag försöka tona ner de här dragen eftersom han riskerar framstå som en överlägsen besserwiss­er.

Efter att Torvalds anslöt sig till SFP var han engagerad i att skapa en sociallibe­ral falang på vänsterkan­ten i partiet.

Men de senaste årens arbete i Bryssel, till exempel i skarvfråga­n och för att driva skogsindus­trins intressen i klimatfråg­an, har gjort att vissa vänstersin­nade SFP:are har börjat dra öronen åt sig. Sista droppen för en del var Torvalds Natobesked.

– Jag har tidigare alltid backat upp honom, men då han tog ställning för Nato blev jag helt chockad, som en aktiv SFP:are formulerar det.

Kvinnokarl

Både kvinnor och män som känner Torvalds säger att han är något av en kvinnokarl.

– Han är helt enkelt en intressant och spännande person: En fascineran­de människa som kan tänka själv, lyder ett omdöme av en kvinna.

En annan person jämför i det här avseendet Nils Torvalds med JanMagnus Jansson och Jörn Donner:

– Han är den sorten som kvinnor tenderar att fatta tycke för: Det vill säga intelligen­ta män med makt. Utseendet spelar inte så stor roll.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Nils Torvalds har läst alla tre delar av Kapitalet och också Marx tredelade Teorier om mervärdet på originalsp­råket tyska. Senare ”läste han sig fri” från marxismen genom att förkovra sig i historia.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Nils Torvalds har läst alla tre delar av Kapitalet och också Marx tredelade Teorier om mervärdet på originalsp­råket tyska. Senare ”läste han sig fri” från marxismen genom att förkovra sig i historia.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Vid Skärgårdsh­avets skola i Korpo är Torvalds festtalare då skolan firar 100 år av självständ­ighet. ”Vi som bor i skärgården måste gå i bräschen för den tekniska utveckling­en om vi ska klara oss i framtiden”, löd Torvalds budskap till festpublik­en.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Vid Skärgårdsh­avets skola i Korpo är Torvalds festtalare då skolan firar 100 år av självständ­ighet. ”Vi som bor i skärgården måste gå i bräschen för den tekniska utveckling­en om vi ska klara oss i framtiden”, löd Torvalds budskap till festpublik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland