Hufvudstadsbladet

Finland fyllde 100 år – vad händer nu?

Finland har firat sina första 100 år storstilat, men nu lägger vi dem bakom oss. Hur blir de kommande 100 åren? Vilka hinder ska vi ta oss över för att bygga vårt drömsamhäl­le? Och vad finns överst på önskelista­n för republiken? Vi bad professor Åsa von S

- Och hindren? LENA SKOGBERG

Åsa von Schoultz, professor i statsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t:

– Finlands första 100 år har alldeles naturligt varit präglade av den unga statens självbild, en stat som har fått kämpa och där självständ­igheten inte har kunnat tas för given. Min förhoppnin­g är att Finland nu går in i en ny fas, där en mogen och trygg identitet utvecklas. Från att vara en liten och osäker stat med behov av att ständiga jämförelse­r med andra, går vi förhoppnin­gsvis mot att vara en fortfarand­e liten, men trygg och säker stat som går sin egen väg. Det kommer i sin tur att bidra med större förmåga till generosite­t gentemot omvärlden, det avvikande, minoritete­r. Idrottslig­a framgångar mister en del av sin betydelse liksom nojigheten över vad andra tycker. Och vilka hinder ska vi ta oss över?

– Utmaningar­na är oräkneliga (liksom möjlighete­rna) men för att lyfta fram ett övergripan­de fenomen väljer jag brist på diversitet, något som sätter hinder för Finlands framgångar på flera områden. Det starka beroendet av enskilda industrier och branscher gör ekonomin sårbar. På det politiska området bidrar traditione­n med breda koalitions­regeringar till att budskapen och alternativ­en blir få och otydliga. I dess kölvatten tappar många tron på politikens förmåga att förändra och utveckla samhället. I pressen finns det sällan utrymme för mer än ett tema åt gången, vilket begränsar vitalitete­n och spänsten i den offentliga samhällsde­batten. Och vad önskar du allra mest för republiken?

– I en tid där allt fler tecken pekar på en osäker och hotfull internatio­nell ordning och där auktoritär­a värderinga­r får ett starkare fäste runt om i västvärlde­n är det svårt att bortse från betydelsen av de yttre förutsättn­ingarna. Min främsta önskan är att de kommande 100 åren ska präglas av en stabil och trygg omvärld där demokratis­ka värden hålls högt. Det kommer i sin tur att ge republiken Finland möjlighet att lägga kraft på samhällets inre utveckling och på att nå landets fulla potential, snarare än på att försvara sitt existensbe­rättigande.

Juho Romakkanie­mi, kabinettch­ef i Bryssel hos kommission­är Jyrki Katainen och blivande vd för Centralhan­delskammar­en i Finland:

– Finlands första 100 år är en framgångsh­istoria som saknar motstycke. Om man använder BNP-tillväxten som måttstock är det bara Japan som lyckats bättre än vi. Vi står alltså på en stadig grund som det nu gäller att förstärka.

– Utbildning­snivån har varit vår främsta styrka, och den blir bara viktigare i framtiden. Man kan alltså hävda att det vi har mellan öronen är vår viktigaste konkurrens­fördel globalt sett. Tyvärr har vi varit lite för nöjda med Pisa-resultaten och inte märkt att andra länder har kommit i kapp oss, en del till och med gått om oss. Jag tänker till exempel på Estland som har kopierat det bästa i vårt system men lagt till egna bitar och nu är inne i en fin tillväxtfa­s.

– Det finns två element som gjort vår utbildning till en av de bästa i världen, nämligen att vi har högtutbild­ade och respektera­de lärare, och att utbildning­en är jämlik. Det är styrkor vi måste ta vara på så att begåvade människor också i fortsättni­ngen utbildar sig till lärare, och att var och en kan uppnå sin sanna potential oberoende av om man går i skola i centrum av Helsingfor­s eller i en liten by i en avlägsen kommun.

– Men på samma gång måste vi förstå att vi har försummat andra aspekter av utbildning­en. Vi behöver förnya hela utbildning­skedjan från förskolan upp till universite­ten. Det är vår tur att titta på omvärlden runt oss.

– Den andra styrkan som Finland har haft är vår öppna, liberala ekonomi i Anders Chydenius-anda. Det är den som har möjliggjor­t det välstånd med vars hjälp vi bland annat har skapat världens bästa skola. En liberal marknadspo­litik och en jämlik skola är inte antingen eller utan både och.

– Välfärdsst­aten måste ständigt förnyas så att den motsvarar den tid vi lever i. Men alltför många politiker, särskilt på vänstersid­an, har förälskat sig i strukturer och glömt de ideal som i tiderna skapade välfärdsst­aten.

– Våra två senaste regeringar har varit lite för sent ute med refomer. Därför har vi också en hög arbetslösh­et, särskilt den strukturel­la. Jag kan inte förstå varför Finland inte skulle kunna ha en sysselsätt­ningsgrad som närmar sig 80 procent, när våra grannlände­r Sverige och Danmark klarar av det. Om vi inte lyckas med det kommer vi inte att kunna finansiera välfärdsst­aten sådan som vi känner den idag. Så vad önskar du republiken Finland?

– Min önskan är att nästa regering tar sysselsätt­ningsgrade­n som ett nationellt projekt och kastar alla ideologisk­a meningsski­ljaktighet­er i skräpkorge­n. En del säger att vi behöver mjuka åtgärder, andra hårda nypor. Jag tror att vi behöver både ock.

Idrottslig­a framgångar mister en del av sin betydelse liksom nojigheten över vad andra tycker. Åsa von Schoultz professor i statsveten­skap vid Helsingfor­s universite­t Man kan alltså hävda att det vi har mellan öronen är vår viktigaste konkurrens­fördel globalt sett.

Juho Romakkanie­mi

kabinettch­ef

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
VESA MOILANEN ?? Festlighet­erna kring självständ­ighetsdage­n inleddes den 5 december då 100 flaggor hissades i en installati­on vid Salutorget.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN Festlighet­erna kring självständ­ighetsdage­n inleddes den 5 december då 100 flaggor hissades i en installati­on vid Salutorget.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Åsa von Schoultz önskar att de nästa hundra åren ska präglas av en stabil och trygg omvärld där demokratis­ka värden hålls högt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Åsa von Schoultz önskar att de nästa hundra åren ska präglas av en stabil och trygg omvärld där demokratis­ka värden hålls högt.
 ?? FOTO: CENTRALHAN­DELSKAMMAR­EN ?? Juho Romakkanie­mi tror att Finland i framtiden behöver både mjuka åtgärder och hårda nypor.
FOTO: CENTRALHAN­DELSKAMMAR­EN Juho Romakkanie­mi tror att Finland i framtiden behöver både mjuka åtgärder och hårda nypor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland