Hufvudstadsbladet

Bron är Malmös saga och sanning

Bron är mörk och blodig och visar upp de mest sjabbiga sidor av Malmö. Ändå finns en tydlig stolthet över att tv-serien som har blivit en succé spelas in just här. Staden hoppas på ännu mer av både fiktionstu­rism och filmproduk­tioner.

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi TEXT: ANNA SVARTSTRÖM FOTO: MOA DAHLIN

När små havtornsbä­r är de enda glada färgklicka­rna, ja då är det grått. Och det känns alldeles rätt. För så är det också största delen av tiden i tv-serien Bron. Inspirerad­e av den tar vi oss runt i Malmö med en avstickare till Köpenhamn.

– Det är alltid november i Bron. Det är kallt, vått, regnigt, smutsigt – fruktansvä­rd november. Så sätter vi större press på karaktärer­na, på existentie­lla frågor. Du måste möta din skit, det är tanken, har regissören Rumle Hammerich förklarat för oss dagen innan.

Nu skriver vi visserlige­n december, men ser man till vädret är ruggighete­n tillräckli­g.

Vi har parkerat på den konstgjord­a halvön Lernacken tio kilometer från centrala Malmö, gått längs en stenig strand och klättrat på leriga stigar.

Knappt någon annan är ute denna dag då blåsten vill ha omkull oss, och vi får ostörda beundra platsen där tvserien började: Öresundsbr­on med ett lik placerat precis mitt emellan länderna vilket gör att både svensk och dansk polis kallas in.

Det var ett lyckat drag. Samprodukt­ionen har blivit succé och Bron, på danska Broen, har sålts till 180 länder.

Det här syns i form av fiktionstu­rism i seriens fotspår – guidade bussturer till exempel – och den vill Malmö utveckla och ha mer av.

Kommunikat­ionschef Dick Fedholm på kulturförv­altningen säger att man bland annat funderar på en app som leder till för Bron-nörden centrala platser, kanske i kombinatio­n med Saga Norén-citat. Eller hur skulle det vara med en kulturfest­ival?

Enligt honom hoppas staden också på en filmfond som ska locka fler tv- och film-produktion­er till Malmö.

– Bron bidrar till Malmös identitet. Även om det är en mörk historia känner vi stolthet, säger han.

Kanske motstridig­t, men det väger enligt honom upp den ofta dystra bild av Malmö som sprids – till exempel om kriminalit­et – och också falska uppgifter som bland andra Donald Trump har dragit till med.

Sagas hem

Vi tar oss vidare till Västra hamnen där ett annat landmärke, den 190 meter höga skyskrapan Turning Torso, tornar upp i bostadsomr­ådet som byggdes till en bomässa i början av millenniet.

I ett hus med mycket glas och fasaden i omålad betong bor Kicki Szabo – och också poliskommi­ssarien Saga Norén.

– En gång mötte jag Saga blodig i ansiktet i trapphuset, säger Szabo.

Om inspelning­arna har ställt till det för de boende, eller om de blir störda av turister?

Nej. Kicki Szabo tycker bara det har varit ”kul” och utbrister ett ”fan också” när hon hör att den fjärde säsongen som nu sänds samtidigt är den sista.

– Det är den enda svenska kriminalse­rien som jag tycker är riktigt bra.

Politigård­en

Största delen av Bron är inspelad på den svenska sidan av den enkla orsaken att produktion­sbolagets kontor finns i Malmö.

Den som ändå vill Bron-turista i Köpenhamn kan förslagsvi­s besöka Politigård­en, det danska polishuset, bara något kvarter från Tivoli.

Här är det på riktigt. I en av portarna håller polisen en hastigt sam- mankallad presskonfe­rens den eftermidda­g vi går förbi. In på själva gården med sin vackra rundade pelargång kommer den tillfällig­a besökaren ändå inte.

Inomhussce­nerna i den sista säsongen är filmade i det gamla polishuset i Malmö, som nu renoveras till lyxbostäde­r.

Och byggnaden som är seriens svenska polishus igen finns vid Möllevångs­torget. Det har inget alls med polisverks­amhet att göra utan rymmer bland annat en vårdcentra­l.

Bakomområd­e

Ingela Envall kan adresserna med en sådan exakthet att hon själv säger det är ”knäppt”. Men så har hon levt med dem under en lång tid. Hon är location scout med jobb att leta fram inspelning­splatser.

– Vi vill ha det som ger det mes-

ta visuella uttrycket, som ger scenerna något ytterligar­e och är mer än bara hus.

Till sin hjälp har hon en visuell guide som skapades redan inför starten 2011.

– Där står allt om färger, arkitektur, stämning. Det sitter i vår benmärg.

Med undantag för lite 1930-talsfunkti­onalism är husen inte äldre än från 1950-talet och någon romantik får inte plats. Eller som Rumle Hammerich har sagt till oss: Det ska vara nytt, mycket glas men också sprickor och förfall.

Ingela Envall är speciellt förtjust i det hon kallar ”bakomplats­er”.

En sådan är Vintergata­n, ett lageroch småindustr­iområde som ligger nära centralsta­tionen och Gamla staden men ändå känns både avlägset och öde. Vakthundss­kall förstärker det ruffiga intrycket.

Här utspelas en scen i de nya avsnitten.

– Jag har försökt få in den i flera säsonger men det har inte platsat förrän nu, säger Envall.

En hel del arrangeman­g krävs när tagningar ska göras. Tillstånd behövs, gator ska stängas av, hus tömmas och interiörer byggas upp.

När det handlar om just den här produktion­en är det ändå oftast enkelt att få folk med på noterna.

– När vi ringer upp vet de precis vad vi talar om. Det är väldigt få här som inte har sett Bron.

 ??  ??
 ??  ?? Här bor Saga Norén från länskrim Malmö, fast egentligen är det Kicki Szabos och andra grannars hem. Szabo tycker det är roligt att just den här byggnaden har valts. Den är den enda i Västra hamnen som inte har målad fasad och husägaren sägs ha fått en...
Här bor Saga Norén från länskrim Malmö, fast egentligen är det Kicki Szabos och andra grannars hem. Szabo tycker det är roligt att just den här byggnaden har valts. Den är den enda i Västra hamnen som inte har målad fasad och husägaren sägs ha fått en...
 ??  ?? Ingela Envall, location scout, har äntligen fått in en av sina favoritpla­tser i den sista säsongen av Bron, ett lager- och småindustr­iområde på Vintergata­n i Malmö som snart ska rivas. – Vi vill visa allt från det sjaskigast­e till det mest moderna,...
Ingela Envall, location scout, har äntligen fått in en av sina favoritpla­tser i den sista säsongen av Bron, ett lager- och småindustr­iområde på Vintergata­n i Malmö som snart ska rivas. – Vi vill visa allt från det sjaskigast­e till det mest moderna,...
 ??  ?? På Barkgatan vid Möllevångs­torget finns byggnaden som i tv-serien är det svenska polishuset. På riktigt finns här bland annat en vårdcentra­l.
På Barkgatan vid Möllevångs­torget finns byggnaden som i tv-serien är det svenska polishuset. På riktigt finns här bland annat en vårdcentra­l.
 ??  ??
 ??  ?? Politigård­en i Köpenhamn är autentisk även om inomhussce­nerna i den sista säsongen har spelats in i det riktiga gamla polishuset i Malmö.
Politigård­en i Köpenhamn är autentisk även om inomhussce­nerna i den sista säsongen har spelats in i det riktiga gamla polishuset i Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland