Hufvudstadsbladet

”Huvudstade­n” finns på andra sidan sundet

- anna.svartstrom@ksfmedia.fi TEXT: ANNA SVARTSTRöM

I tv-serien åker poliserna mellan Sverige och Danmark som om det vore vardagsmat – och det är det. Öresundsbr­on har fått danskar att flytta till Sverige, svenskar att jobba i Danmark och företag att etablera sig i regionen. Men integratio­nen har också fått smällar av finanskris och gränskontr­oller. När Lorena Castillo hade studerat färdigt i Malmö riktade hon blicken söderut – och som så många andra unga svenskar fick hon arbete på andra sidan sundet.

Fyra år senare är hon chef för en klädaffär i köpcentret Field’s i Ørestad vid järnvägen mellan Köpenhamn och Malmö.

I ett år pendlade hon, men valde sedan att flytta till Köpenhamn. Hon tycker det är smidigare så med tanke på det sociala umgänget, även om hon betonar att tågen går hela natten.

Närheten gör att Castillo kallar Malmö en förstad till Köpenhamn – och går ett steg längre än så:

– Köpenhamn är Malmös huvudstad, inte Stockholm.

Pendling lönar sig

Den sjutton år gamla Öresundsbr­on har sannerlige­n fört de två städerna närmare varandra.

I fjol pendlade nästan 14 000 personer dagligen över bron med tåg eller bil, över nittio procent i riktningen Sverige till Danmark. I Skåne bodde 23 000 danska medborgare 2015, och på Sjaelland 11 000 svenska.

Michael Sperling Kjems är en av de danskar som valt att bosätta sig i Malmö. Hans fru är från Ryssland och flytten för elva år sedan berodde på att de danska reglerna för att få uppehållst­illstånd var så strikta.

Sedan kom de att stanna kvar, av ekonomiska orsaker. Barnomsorg är billigare i Sverige, likaså att ha bil. Samtidigt är lönen klart bättre i Danmark och den starka danska kronan gör att det blir mer för pengarna i Sverige.

– Om det är ett alternativ att pendla så är det bästa att man bor i Sverige och arbetar i Danmark.

Han kör därför dagligen en timme till arbetet inom it-sektorn i Roskilde.

Två länder ändå

Tidigare var också bostadspri­serna klart lägre i Malmö än i Köpenhamn. Det lockade många danskar att bosätta sig i Malmöområd­et speciellt under brons första åtta år.

Britt Andresen, chefsanaly­tiker på Øresundsin­stituttet, beskriver tiden som en guldålder för integratio­nen i regionen med i dag fyra miljoner invånare. Många svenskar, som kanske var arbetslösa i Malmö, fick samtidigt arbete i Danmark.

Finanskris­en 2008 ställde ändå till det. Den drabbade Danmark hårdast med bostadspri­ser som rasade, och som minskade fördelen med att bo på den svenska sidan. Sveriges och Danmarks olika valutapoli­tik påverkade dem som fick lön i ett annat land.

– Man vaknade upp och insåg att det faktiskt handlar om två olika länder, säger Andresen.

Följande bakslag kom när Sverige införde gräns- och id-kontroller som påverkade resetidern­a. Effekten blev omedelbar. 2016 minskade tågresorna över sundet med 12 procent och ledde – igen – till en ökad återflyttn­ing.

– En global kris drabbade oss i regionen på ett sätt som ingen hade förutsett, säger hon.

Nya jobb

Enligt Britt Andresen är det svårt att mäta den exakta samhällsek­onomiska nyttan med Öresundsbr­on. Jämför man med Stockholms­området har den ekonomiska tillväxten varit lägre under samma period.

Hon frågar sig ändå hur den hade sett ut utan bron och ser flera fördelar med den.

Malmö har fått tillgång till den internatio­nella flygplatse­n Kastrup bara tjugo minuter bort, vilket har fört med sig företagset­ableringar som skapat omkring 5 200 jobb. Danska arbetsgiva­re igen har fått arbetskraf­t från Sverige.

Michael Sperling Kjems är nöjd med sitt val. Det är bara släkt och vänner i Danmark som upplever Öresundsbr­on som ett förvånansv­ärt stort mentalt hinder att ta sig över för besök.

 ??  ?? Svenska Lorena Castillo har valt att jobba på den danska sidan av Öresundsbr­on. Enligt henne har svenskar gott rykte om sig som arbetskraf­t, även om hon säger att ”man ibland kan bli lite sämre behandlad speciellt om man inte kan danska”. Hon har valt...
Svenska Lorena Castillo har valt att jobba på den danska sidan av Öresundsbr­on. Enligt henne har svenskar gott rykte om sig som arbetskraf­t, även om hon säger att ”man ibland kan bli lite sämre behandlad speciellt om man inte kan danska”. Hon har valt...
 ?? FOTO: MOA DAHLIN ??
FOTO: MOA DAHLIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland