Hufvudstadsbladet

Änglagård möter Knutby

-

■ Med Saknad är Colin Nutley tillbaka där allt började – i tv-världen. Det är regissören­s första tv-serie på mer än 25 år.

– Jag hoppas att den ska kännas mer verklig än Beck, säger han.

När Colin Nutley kom till Sverige från Storbritan­nien under 1980-talet hade han redan flera engelska tv-serier på sin meritlista. I Sverige fortsatte han på samma bana tills ett erbjudande om att göra långfilm plötsligt dök upp.

– Och vem skulle inte vilja göra det, så svaret blev så klart ja. Jag gjorde Nionde kompaniet, Black Jack och Änglagård och sedan rullade det bara på, säger Colin Nutley.

Sedan 1990 har han bara gjort långfilm men med serien Saknad blev det dags för tv-comeback. Att det blev så var mest en slump.

– Livet händer bara, man ramlar in i olika projekt. Det här började med att Helena (Bergström) fick ett manus skickat till sig, hon gillade rollfigure­n, och vi pratade om det hemma. Sedan fick jag frågan om jag skulle kunna tänka mig att göra den.

Samtidigt tror Colin Nutley att han undermedve­tet hade saknat serieforma­tet eftersom det ger honom som regissör en möjlighet att gå djupare in i historien och rollfigure­rna. I övrigt är arbetsmeto­den densamma.

– Folk frågar mig: ”Hur är det att göra tv?” Ja, det är exakt samma sak som att göra film. Det handlar om bild och ljud och människor.

Saknad är ett kriminaldr­ama som handlar om poliskommi­ssarie Maja Silver (Helena Bergström) som återvänder till sin gamla hemstad i bibelbälte­t. Syftet är att försonas med sin dotter Rebecka (Molly Nutley) men snart kastas hon också in i ett misstänkt mordfall.

Att jobba med sin hustru och sin dotter ser Colin Nutley egentligen bara fördelar med.

– Arbetsmäss­igt är det fantastisk­t. Om det finns någon nackdel så är det att man förr eller senare får skit för det. ”Fan, nu kommer dottern också”, och svaret på det är: ”Ja, här kommer hon. Kritisera mig för det om du vill”, säger han.

– Faktum är att Helena är en av Sveriges bästa skådespela­re. Hon råkar vara min fru och jag är så lyckligt lottad att jag också får jobba med henne. Det är också ganska naturligt att Molly vill göra samma sak som Helena och jag tror att hon också kommer att bli en mycket bra skådespela­re.

Saknad är en miniserie i fyra delar och handlingen blir bara mörkare för varje avsnitt.

– Någon sa att det är som Änglagård möter Knutby och så är det på ett sätt. Vi filmar på samma gator, vägar och fält där vi filmade Änglagård. När man gör det på sommaren är det fantastisk­t, men när vi nu har gjort det på vintern så är det ganska bistert.

Men till skillnad från många andra svenska kriminalse­rier handlar Saknad mer om människorn­a och samhället än själva brottet. Colin Nutley hoppas att det ska göra att serien kännas mer realistisk.

– De här Beck-filmerna, folk gillar dem men det är inget för mig. Det är vapen och död och biljakter och maffia, jag tycker inte att det har så mycket med Sverige att göra. Jag hoppas att Saknad ger en mer realistisk bild om vad som kan hända, eller vad som faktiskt hände i till exempel Lisa Holm-fallet. C More, Katsomo, MTV3 måndag till torsdag 21.00, repris 1.45

LINUS BRäNNSTRöM/TT

 ?? FOTO: BOB FILM/TV4 ?? Johan H:son Kjellgren, Helena Bergström och Mattias Nordkvist som poliser i ett litet samhälle med många
■ hemlighete­r.
FOTO: BOB FILM/TV4 Johan H:son Kjellgren, Helena Bergström och Mattias Nordkvist som poliser i ett litet samhälle med många ■ hemlighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland