Hufvudstadsbladet

Thomas Enroths gränslösa gryning

- YLE-HBL

■ Som fyraåring komponerad­e Thomas Enroth sina första egna låtar och i barndomen var hans dröm att åka till Sverige och jobba med schlagerpa­mpen Bert Karlsson. Som tonåring spelade han i dansband och under studietide­n blev det allt från klassiskt till visor, från kyrkomusik till pop. Som 35-åring är han en av Svenskfinl­ands mest aktiva musiker och kombinerar det med ett drivande producents­kap.

För tio år sedan sade Thomas upp sig från en fast kantorstjä­nst och blev musikföret­agare på heltid. Han gjorde en musikal mer eller mindre på egen hand, skrev, regisserad­e, producerad­e och plock- ade in amatörer som sjöng och spelade för utsålda hus. Allt detta medan musikerkol­legor stod hånande bredvid och gnällde på kvaliteten.

År 2017 förverklig­ade han sitt största projekt hittills: oratoriet Skymning gryning, där hans musik framfördes av symfoniork­ester, kör och solister. Över 100 personer var engagerade i projektet, som Enroth producerad­e.

Den som följer Thomas på sociala medier har fått läsa om ångest och depression, om kraften i musiken och glädjen då något blir som man önskar. Besvikelse­r har han öppet också delat med sig av. Yle Fem 18.30, repris 4.1 10.00, 13.1 17.25 och 14.1 10.25

 ?? FOTO: SUS PRODUCTION­S ?? Dansbandsf­antasten Thomas Enroth gick via kyrkan till de nordiska■ scenerna, där han producerar publiksucc­éer i liten skala och irriterar musikelite­n.
FOTO: SUS PRODUCTION­S Dansbandsf­antasten Thomas Enroth gick via kyrkan till de nordiska■ scenerna, där han producerar publiksucc­éer i liten skala och irriterar musikelite­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland