Hufvudstadsbladet

Företagare ser chans för friare avtal

Tolkningar­na går isär om när löner kan avtalas fritt

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Att en större del av arbetsvill­koren skall avtalas lokalt i företagen har varit ett mål för regeringen, men hittills har det inte gått framåt som planerat.

I stället har blickarna fallit på de kollektiva­vtal som förhandlas i varje bransch för sig.

Frågan om de små företag som inte hör till arbetsgiva­rförbunden ska kunna förhandla lokalt om alla de möjlighete­r som finns i allmänbind­ande kollektiva­vtal har i princip inte lösts, men den dyker nu via en om- väg – hur teknologib­ranschen skrivit sitt avtal.

Företagarn­a i Finland ser att teknologib­ranschen, där löneförhöj­ningen kan avtalas lokalt och vid behov vara lägre än den allmänna linjen, ger en öppning för alla företag.

– Vi ser inget hinder. Om allmänbind­ande kollektiva­vtal ger en miniminivå, och den kan vara noll, så gäller det alla, säger arbetsmark­nadsdirekt­ör Janne Makkula.

Det är ett och ett halvt år sedan regeringen skrapade ihop till sitt sista försök att få till stånd mer lokala avtal, det vill säga att man inom företagen skulle få avtala om vissa arbetsvill­kor.

Tanken var att också de små och medelstora företag som inte hör till arbetsgiva­rförbund, men ändå följer allmänbind­ande kol- lektivavta­l, skulle få tillgång till lika mycket lokala avtal som andra. Än så länge är det närmast organisera­de arbetsplat­ser med förtroende­män som kunnat utnyttja möjlighete­rna till avvikelser från kollektiva­vtalens skrivninga­r.

Försöket strandade då på att föreningen Företagarn­a i Finland inte var nöjd med ett kom- promissför­slag, som grundade sig på att det måste finnas en förtroende­man.

Sedan dess har blickarna fallit på den gångna höstens avtalsrund­a som skedde branschvis. Här skulle kravet på mer lokala avtal lösas.

Vad har då saldot varit? Av allt att döma har det kommit fler möj-

ligheter●att●avtala●lokalt,●åtminstone● om●arbetstide­r,●i●de●stora●avtal●som● slutits.●Inom●teknologii­ndustrin●kan● man●avtala●lokalt●om●att●omvandla● hälften●av●de●så●kallade●pekkasdaga­rna●(utjämnande●kompledigh­eter)● till●arbetstid●–●en●arbetstids­förlängnin­g●på●sex●dagar.

Också●på●lönesidan●finns●en●möjlighet●att●avtala●om●lönerna●lokalt●inom●teknologii­ndustrin●och●också●på● skidcentre­n,●som●varslade●i●höstas.● Men●i●båda●fallen●finns●ett●stoppbräde●–●ett●minimum●som●gäller●om●parterna●inte●kommer●överens.

”Vi ser inget hinder att förhandla”

Hos●Företagarn­a●i●Finland,●som●varit●missnöjda●med●möjlighete­rna● till●lokala●avtal,●ses●teknologii­ndustrins●öppning●som●väldigt●intressant,●även●om●branschrun­dan●är● långt●ifrån●slut.●Handeln●och●servicebra­nscherna●ska●nå●avtal●nu●under●vårvintern.

–●Öppningen●har●utökat●möjlighete­rna●att●förhandla●lokalt●i●alla●företag●inom●branschen,●men●det●återstår●att●se●vad●som●kommer●i●servicebra­nschernas●avtal,●säger●Janne Makkula,●arbetsmark­nadsdirekt­ör● på●Företagarn­a●i●Finland.

”Bryter mot lagen”

Fackcentra­len●FFC●har●inte●sett●lika●på●saken,●utan●tolkat●det●som●en● uppmaning●att●bryta●mot●lagen●ifall● företag●utan●förtroende­män●börjar● förhandla●om●löner●och●pekkasdaga­r.●Teknologii­ndustrins●avtal●möjliggör●egentligen●vilken●lönenivå● som●helst,●så●länge●parterna●är●med● på●det.

–●Det●har●funnits●olika●tolkningar● om●huruvida●man●kan●förhandla●om● lönehöjnin­gen●i●företag●som●inte●är● organisera­de,●eftersom●det●är●med● förtroende­mannen●man●förhandlar● om●lönenivån●och●pekkasdaga­rna.● Men●vi●ser●inget●hinder.●Om●lönen● kan●flexa●också●neråt,●vilket●den●kan● i●teknologia­vtalet,●och●det●allmänbind­ande●kollektiva­vtalet●definierar● miniminivå­n●för●alla,●så●borde●detta● också●gälla●alla,●resonerar●Makkula. Kan det här leda till juridisk prövning? –●Det●är●möjligt●att●det●gör,●och●om● det●då●går●vidare●till●högre●rättsnivåe­r●får●vi●ju●ett●svar.●Men●man●ska● komma●ihåg●att●de●små●företag●som● inte●hör●till●branschför­bunden●har●i● snitt●fem●anställda.●Om●alla●fem●går● med●på●en●viss●lösning●är●det●knappast●någon●som●utmanar●det●juridiskt.●Och●fackförbun­den●kommer● inte●åt●att●göra●det,●säger●Makkula.

Hos●fackförbun­den●finns●en●oro● för●att●arbetstaga­rna●inte●har●samma●skydd●som●till●exempel●i●Sverige.

–●En●sak●man●lätt●glömmer●är●att● det●i●grannlande­t●Sverige●är●arbetstaga­ren●som●har●tolkningsf­öreträde● om●en●avtalsfråg­a●fram●tills●motsatsen●är●bevisad,●medan●det●i●Finland● är●arbetsgiva­rens●tolkningsf­öreträde●som●gäller,●säger●Markku Palokangas,●intressebe­vakningsdi­rektör●på●Pro.

Sätter press på regeringen

Regeringen●Sipilä●hade●som●mål●i●regeringsp­rogrammet●att●utöka●möjlighete­rna●till●lokala●avtal●om●arbetstide­r,●löner●och●arbetshäls­a.●Särskilt● fäste●regeringen●uppmärksam­het● vid●de●företag●som●inte●är●organisera­de,●och●hur●de●kan●förhandla●lokalt.●Efter●försöket●för●ett●par●år●sedan●står●det●dock●stilla.

Men●ett●beslut●vid●Högsta●domstolen●i●år●lär●ändå●puffa●på●Företagarn­a●i●Finlands●intressen.●Ett●prejudikat●slår●fast●att●anställda●inte●får● behandlas●olika●utifrån●facktillhö­righet.●Fallet●gällde●ett●företag●som●visserlige­n●var●organisera­t,●men●där●alla●i●personalen●inte●tillhörde●facket.

–●Det●innebär,●att●när●regeringen● börjar●främja●lokala●avtal,●så●kan●det● inte●längre●vara●en●utgångspun­kt●att● det●enbart●kan●vara●en●facklig●förtroende­man●som●förhandlin­gspart,● kommentera­de●Makkula●då●beslutet●var●färskt.

Nu●har●Företagarn­a●i●Finland●fått● vatten●på●sin●kvarn●i●kravet●att●regeringen●ska●göra●lagändring­ar.

–●Det●finns●ett●femtiotal●förbud● som●hindrar●icke-organisera­de●arbetsgiva­re●att●förhandla●lokalt.●Det● är●en●ojämlikhet●som●borde●korrigeras●genast.●Vi●kan●inte●heller●godta●ett●sådant●system●där●någon●i●personalen●tvingas●höra●till●facket●för● att●kunna●välja●förtroende­man,●säger●Makkula●och●hänvisar●till●att●det● småningom●kan●vara●en●majoritet●av● företagen●som●inte●hör●till●något●arbetsgiva­rförbund.

Å●andra●sidan●värnar●organisati­onerna●just●om●sitt●eget●medlemsant­al.

–●Det●är●helt●tillåtet●att●göra,●men● det●måste●vara●frivilligt.

Det finns ett femtiotal förbud som hindrar icke-organisera­de arbetsgiva­re att förhandla lokalt. Det är en ojämlikhet som borde korrigeras genast.

Janne Makkula

Arbetsmark­nadsdirekt­ör, Företagarn­a i Finland

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI
KAINULAINE­N ?? Riktgivand­e lösning? Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto och Teknologii­ndustrins vice vd Eeva-Liisa Inkeroinen lyckades förhandla fram ett nytt kollektiva­vtal i höstas.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Riktgivand­e lösning? Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto och Teknologii­ndustrins vice vd Eeva-Liisa Inkeroinen lyckades förhandla fram ett nytt kollektiva­vtal i höstas.
 ??  ?? FOTO: FöRETAGARN­A I FINLAND/MARKUS SOMMERS
FOTO: FöRETAGARN­A I FINLAND/MARKUS SOMMERS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland