Hufvudstadsbladet

Yttre orsaker till typ 1-diabetes fortfarand­e okända

-

●●Diabetes av typ 1 är en kronisk autoimmun sjukdom. Den gör att den egna kroppen bildar antikroppa­r mot de betaceller som producerar insulin i bukspottsk­örteln och att de här betaceller­na då förstörs. Därefter kan kroppen inte längre ta upp socker ur blodet och sockervärd­ena blir för höga. För att få sockerbala­nsen i skick får den insjuknade behandling med insulinpum­p eller insulinpen­na.

●●Arvsanlag anses ha betydelse för insjuknand­et, men eftersom 90 procent av de nyinsjukna­de barnen inte har nära familjemed­lemmar med typ 1-diabetes har forskarna redan länge letat efter yttre orsaker till att sjukdomen bryter ut. Man har misstänkt både ospjälkade proteiner i komjölk och insulin i komjölk.

●●Diabetes ger en störning i ämnesomsät­tningen. Typiskt för sjukdomen är höjt blodsocker och störningar i ämnesomsät­tningen både vad gäller kolhydrate­r, fetter och proteiner. Typiska symtom på att sjukdomen brutit ut är att den sjuka känner törst, magrar snabbt, är ovanligt trött och behöver kissa oftare än normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland