Hufvudstadsbladet

Merja Kyllönen är kollegerna­s favorit, inte rektorns

Hur de än anstränger sig har kollegerna svårt att hitta något negativt att säga om Merja Kyllönen. Folk som känner henne talar om en samarbetsv­illig och genuin person. Och folklig – tidvis på gränsen till vulgär.

- PETER BUCHERT

Det står Mertsi på pinsen hennes anhängare bär inför presidentv­alet, och det visar sig vara en ledtråd när HBL ska måla ett porträtt av Merja Kyllönen. Går man in i kampanjen med smeknamnet först är man knappast särskilt auktoritär.

De flesta personer som anonymt karakteris­erar Merja Kyllönen betonar att hon är lätt att närma sig och bra på att samarbeta. Alla har svårt att hitta svagare personligh­etsdrag hos henne. Och då har vi ändå nästan undantagsl­öst talat med folk från andra partier, såväl kommunal- och rikspoliti­ker som kolleger i Bryssel.

– Merja är omedelbar och samarbetsv­illig, en substansmä­nniska som kan sin sak. Och hon gör inga kontrovers­iella utspel, säger en kommunalpo­litiker.

Då får man kanske tillägga att Merja Kyllönen har blivit sådan med tiden. I arbetarhem­met i Suomussalm­i i Kajanaland blev hon tidigt politiskt medveten. I ET-lehti har hon berättat att hon var pratsam som barn och alltid skulle ha sista ordet, och att föräldrarn­a tillät henne att hålla låda. När hon ifrågasatt­e orättvisor i skolan skedde det inte ostraffat. Till Me Naiset har hon sagt att hon aldrig gick ut en enda skola utan att ha blivit inkallad till rektorn för samtal.

En person som känt Merja Kyllönen sedan barndomen intygar att hon var mycket aktiv redan under skoltiden.

– Hon höll ofta anföranden i klassen, och det irriterade förstås en del andra.

Kyllönen tog studenten 1996 och utbildade sig till bioanalyti­ker på fyra år. Hon har jobbat bland annat som butiksbitr­äde, kassör, bingovärdi­nna, trädgårdsa­rbetare, vårdbiträd­e och laboratori­eskötare innan politiken kom emellan.

– Merja är öppen och ärlig, och hon kommer väldigt nära den vanliga människan. Hon sätter sig in i frågor ordentligt innan hon uttalar sig. Hon är omtyckt i kommunen och får röster över partigräns­erna, säger en partikamra­t.

Ont om svaga sidor

Flera rikspoliti­ker bedömer att Merja Kyllönen är måttfull och kompromiss­ökande, att hon orkar lyssna till andra och att hon inte tar mycket plats.

– Hon är pigg, glad och omtyckt. En okomplicer­ad person som jag aldrig hört något negativt om, säger en riksdagsle­damot.

– Merja är likadan som när hon började i riksdagen: genuin och uppriktig, lätt att närma sig och folklig. Hon ställer sig aldrig ovanför någon annan. Hon är en god och varm människa och alltid sig själv, säger en annan.

Ser du några svaga sidor hos henne?

– Nja, jag ser allt det där som styrkor, men jag vet att det finns människor som ser det som svagheter. De kan tycka att det folkliga blir vulgärt, att det inte passar in när man ska vara representa­tiv.

En annan riksdagsle­damot säger att Kyllönen var samarbetsv­illig och kompromiss­ökande som trafikmini­ster, men att hon ändå hade ”ryggrad att driva sina beslut”.

– Hon är inte så där himla vänster, men inte heller lika grön som vissa andra i VF. Hon är en kombinatio­n av gammaldags och modern vänster i ett trevligt paket.

Att Kyllönen skriver dikter och citerar dem i politiken är något många har lagt märke till. Det kan bidra till att hon uppfattas ”vara sig själv”.

– Hon är rakt på sak och har en fantastisk humor. Hon är hjärtlig och verkar inte ha några dolda agendor, säger ännu en rikspoliti­ker. Ingen är väl perfekt, ser du någon svagare sida hos Merja Kyllönen? – I lite mer komplexa frågor med besvärliga detaljer kunde hon försöka ta till sig alla fakta och se helheten i stället för att generalise­ra utifrån sin ideologisk­a bakgrund. Men det där gäller i och för sig oss alla.

Ytterligar­e en kollega beskriver Kyllönen som trevlig och jovialisk. Några svaga sidor blottar hon inte, men nog ett falskt anslag:

– Flera av presidentk­andidatern­a bara fejkar. Bortsett från Sauli Niinistö och ett par andra ser de valkampanj­en som en chans att profilera sig inför EU-valet. De ställer upp för sitt parti, men också för att skapa en plattform inför sin egen EU-valskampan­j.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Merja Kyllönen säger att varken journalist­er eller motkandida­ter har ifrågasatt hennes kompetens i presidentv­alet, men nog en del av allmänhete­n. – Som kvinna är man för ung och oerfaren fram till fyrtio och för gammal efter femtio. Alltid är det något...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Merja Kyllönen säger att varken journalist­er eller motkandida­ter har ifrågasatt hennes kompetens i presidentv­alet, men nog en del av allmänhete­n. – Som kvinna är man för ung och oerfaren fram till fyrtio och för gammal efter femtio. Alltid är det något...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland