Hufvudstadsbladet

Nordiska motståndsr­örelsen överklagar domstolsbe­slut

- Hbl

I slutet av november beslutade Birkalands tingsrätt att den nynazistis­ka rörelsen ska förbjudas. Nu har rörelsen överklagat beslutet.

Samma dag som tidsfriste­n för att överklaga tingsrätte­ns beslut gick ut lämnade ledarna för den finländska grenen av Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, in besvär över beslutet, som slog fast att rörelsen förbjuds. Också föreningen Pohjoinen perinne som anses kopplad till NMR förbjöds.

Det var för drygt ett år sedan som Polisstyre­lsen beslutade väcka talan med syfte att rörelsen skulle upplösas. Man hänvisade bland annat till föreningsl­agen som säger att en förenings syfte inte får strida mot lag eller god sed. NMR är inte en registrera­d förening, men kan anses ha sådan etablerad verksamhet att paragrafer­na gäller också dem.

Rörelsen har också konstatera­ts belöna våld. Den NMR-medlem som gjorde sig skyldig till dödsmissha­ndeln vid Stationspl­atsen i Helsingfor­s för ett och ett halvt år sedan i samband med en NMR-demonstrat­ion belönades senare av rörelsen för sin lojalitet.

Polisstyre­lsen har nu två veckor på sig att besvara besvären, och därefter går ärendet vidare till hovrätten.

 ?? Foto: Mostphotos ?? Här visar Nordiska motståndsr­örelsen musklerna i Göteborg i höstas.
Foto: Mostphotos Här visar Nordiska motståndsr­örelsen musklerna i Göteborg i höstas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland