Hufvudstadsbladet

Varning för växande bolagslån

- SPt

Stora bolagslån sänker bostäderna­s försäljnin­gspris. Det är bra för byggbolage­n och placerarna, men för kunderna utgör det en risk.

Utnyttjand­et av bolagslån i samband med försäljnin­gen av nya bostäder har blivit så vanligt att Finansinsp­ektionen är oroad över utveckling­en, skriver Yle.

Sedan 2010 har totalsumma­n för bolagslån stigit från kring 7 till 17 miljarder euro.

Bolagslån används för att pressa ner försäljnin­gspriset av nya bostäder. Ökningen i bolagslån har varit speciellt kraftig i Helsingfor­s, men även i Tammerfors och andra tillväxtce­ntra.

Problemet med bolagslån har blivit synligt i och med att skillnaden mellan bostadens försäljnin­gspris och slutpris (skuldfria pris) ser ut att öka.

Till exempel i huvudstads­regionen kan en etta ha ett försäljnin­gspris på 50 000 euro. Det skuldfria priset kan ändå vara trefaldigt, 150 000 euro. Det innebär att bolagslåne­t kan uppgå till nästan 70 procent av lägenheten­s pris.

– Vi har oroat oss för hushållens ökande skuldsättn­ing en längre tid. Den senaste ökningen i bolagslån har ökat skuldsättn­ingen ytterligar­e, säger Jyri Helenius, vice direktör vid Finansinsp­ektionen, till Yle.

En av fördelarna med bolagslån jämfört med bostadslån är att bolagslån ofta är amortering­sfria de första två åren.

För byggbolage­n innebär bolagslån ökad försäljnin­g. Även bostadspla­cerare drar nytta av bolagslåne­n eftersom de kan använda dem som hävstång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland