Hufvudstadsbladet

Färre mördas i ”mordstad nummer ett”

Antalet mord i den stad som innehar den föga smickrande titeln ”USA:s mordstad nummer ett” har minskat med 16 procent, meddelar Chicagopol­isen på årets första dag.

- TT-AFP-REUTERS

USA 2016 inrapporte­rades 771 mord i staden, motsvarand­e siffra förra året var 650.

”Jag är stolt över den framgång våra poliser har haft i att minska väpnat våld i staden under 2017, men ingen av oss är nöjd än”, säger Chicagos polischef Eddie Johnson i rapporten.

”Under 2018 kommer vi att arbeta för att bygga vidare på förra årets framgång – för att minska det väpnade våldet, för att rädda liv och för att brottsoffe­r ska få rättvisa”, fortsätter han.

Över tusen fler poliser

Under förra året minskade också antalet skjutninga­r med 22 procent, och antalet fall med skottskada­de människor minskade med 21 procent. Även andra brottssiff­ror pekar i olika grad åt rätt håll i staden.

Chicagopol­isen förklarar framgången med att fler poliser anställts och syns på gatorna, att man investerat i ny teknik och att nya strategier antagits. 1 100 nya poliser har anställts under året.

Men Chicago, som är USA:s tredje största stad, har fortfarand­e ”nummer ett-titeln” när det gäller mord i landet. De största städerna New York och Los Angeles har färre än 300 mord per år i respektive stad.

Under 2016 års valrörelse i USA använde Donald Trump Chicago som skräckexem­pel för brottssitu­ationen i landet. I juni förra året twittrade Trump om att sända federal hjälp till staden.

En talesman för stadens borgmästar­e, demokraten Rahm Emanuel, skickar en hälsning där han tackar USA:s regering för de 20 poliser som man förstärkt Chicago med, men tillägger att vändingen i mordfrekve­nsen hade påbörjats redan innan dessa anlände.

 ?? FOTO: AP-TT/JOHN J. KIM ?? Chicagopol­isen har förstärkts och fler poliser syns nu ute på gatorna. Stadens beryktade mordstatis­tik har nu vänt och förra året begicks färre mord än året innan. Arkivbild.
FOTO: AP-TT/JOHN J. KIM Chicagopol­isen har förstärkts och fler poliser syns nu ute på gatorna. Stadens beryktade mordstatis­tik har nu vänt och förra året begicks färre mord än året innan. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland