Hufvudstadsbladet

Firade julen hemma – ”känns mycket bättre nu”

Aino-Kaisa Saarinen börjar finna storformen, fast det är en bit kvar till prispallen i OS. – Tour de Ski har alltid fungerat bra för mig, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Förra säsongen lyckades Aino-Kaisa Saarinen pricka in toppformen perfekt och tog karriärens femtonde mästerskap­smedalj inför hemmapubli­ken i VM I Lahtis. Den här vintern har börjat trögt, men med den dryg månad till OS börjar det ta sig igen.

– Före julen kände jag mig lite trött. Genast som jag drog på mig lite mjölksyra var det kört. Jag återhämtad­e mig inte alls, säger Saarinen till HBL.

Hon deltar för elfte gången (!) i Tour de Ski – och skidturnén har börjat lovande. Kvartsfina­l i skatesprin­ten, artonde plats på 10 km klassiskt efter en vurpa och nittonde plats i 10 km jakstart med fri stil.

– Jag har fått till några lyckade prestation­er, precis som jag ville. Det känns mycket bättre än före jul. Jag drar fortfarand­e på mig mjölksyra, men det går att hantera, säger Saarinen.

– Det finns ännu en del att göra, men lyckligtvi­s är det ännu lite tid kvar till OS.

Lugn julhelg

Hemlighete­n är ingen hemlighet alls. Bara en vanlig jul hemma i Hollola med familjen.

– Jag försökte komma loss från vardagen, vila och koppla av. Det ser ut att ha fungerat.

Förberedel­serna inför VM var lite annorlunda än vanligt, då dottern Amanda bara var några månader gammal. Då följde dottern och mannen Tom Gustafsson med på tävlingsre­sorna före nyår, men den här vintern har de stannat hemma.

– Det har varit lättare att koncentrer­a sig när jag inte behöver bekymra mig för henne. Jag kan lita på att hon är i goda händer.

Elfte gången

Som sagt, elfte gången i Tour de Ski. Den enda gången Saarinen stått över sedan 2007 är för två år sedan, då hon var med barn.

– Touren har alltid fungerat bra för mig. Om jag haft problem i början av vintern har det vanligtvis löst sig under Tour de Ski. Jag tror det är likadant i år, säger hon.

Många av toppnamnen står över Tour de Ski för att fokusera på OS. Andra – till exempel ledaren i sammandrag­et Ingvild Flugtad Østberg – överväger att hoppa av före slutbacken i Val di Fiemme. Inte Saarinen.

– Jag har lyckats bra hittills och det är flera bra tävlingar kvar som kan hjälpa till att finna toppformen. Jag ser ingen orsak till att avbryta, ifall man nu inte blir sjuk eller något sådant.

Bra signaler

Saarinens fristil har också fungerat bra i de första tourdeltäv­lingarna i Lenzerheid­e. Lovande, med tanke på att hon framför allt är specialist på klassisk teknik.

– Det är absolut ett bra tecken. När jag är i form är båda stilarna nästan lika bra, men när formen ännu är lite halvfärdig känns klassisk teknik lite säkrare.

Det utlovas ösregn när touren fortsätter med klassisk sprint i Oberstdorf. Men det är enklare så än att ha temperatur­er mitt emellan.

– Det borde åtminstone inte bli några problem med vallningen.

Någonstans där i monsunregn­et kanske Saarinen finner medaljform­en. Hon behövs om Finland ska förlänga sin medaljsvit i damernas stafett – och räkna inte ut henne från tremilen i Pyeongchan­g.

 ?? FOTO: EPA/PETER SCHNEIDER ?? Formkurvan pekar uppåt. AinoKaisa Saarinen har stått för några hyggliga insatser i Tour de Ski.
FOTO: EPA/PETER SCHNEIDER Formkurvan pekar uppåt. AinoKaisa Saarinen har stått för några hyggliga insatser i Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland