Hufvudstadsbladet

I ytterkante­n av Angel Olsens musikvärld

Med demoinspel­ningar, överblivet studiomate­rial, b-sidor och covers bjuder Angel Olsen lyssnaren på en djupdyknin­g i sin musikalisk­a värld.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

”Det känns som om min dagbok stulits och publicerat­s i massupplag­a. Men det fina är att jag inte har något att dölja.”

Så har Angel Olsen (bilden) uttryckt sig om sitt album Phases, som kunde påstås vara en samling men ändå är något mycket mer än så. Här befinner vi oss i ytterkante­n av hennes musikalisk­a värld, samtidigt som hon binder ihop de olika skedena i sitt artistliv – från den folkorient­erade lågbudgetp­open under decenniets första år till fjolårets storslaget klingande album My Woman.

Hon rör sig också i skarvarna, genom att plocka fram demoinspel­ningar av vilka hon gjort en del helt ensam i hemmiljö, överblivet studiomate­rial och några b-sidor och covers. Det blir en djupdyknin­g ner mot tidigare dolda skrymslen i hennes musikskapa­nde. Och tro för den skull inte att det här är någon udda utgåva enbart lämplig för på förhand invigda fans, så är det inte alls. Flera av låtarna hör till de naknaste och mest berörande hon släppt ifrån sig.

Hennes taggiga gitarr och sköra sång – när hon går upp i sopranhöjd och lägger sitt vibrato låter det nästan som om hon grät – ger i kombinatio­n med det mjuka ekot ofta en drömskt psykedelis­k stämning.

Mer än delarnas summa

Hon vidgar sina ramar genom att referera till både Roy Orbison och den klassiska ståltrådst­raditionen (Sweet Dreams) liksom via de personliga och överraskan­de tolkningar­na av Bruce Springstee­ns Tougher than the Rest eller Roky Ericksons For You. Skivans största stund är ändå den behärskat växande Special, som bandades i samband med My Woman-sessionern­a men då ännu inte fick sitt slutliga signum.

Fast trots starka enskilda nummer blir Phases som helhet mer än sina delars summa. De spartanska arrangeman­gen bidrar i hög grad till att låtarnas kärna så starkt kan bränna sig in i lyssnarens medvetande. En bra sång är en bra sång, och det framkommer så mycket klarare då du inte via storslagna ramar med våld försöker bevisa det.

 ?? FOTO: KYLIE COUTTS ??
FOTO: KYLIE COUTTS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland