Hufvudstadsbladet

Men det finns också en kraft i den nya kollektiva rösten på sociala medier som de etablerade medierna kan förstärka på ett konstrukti­vt sätt.

- Expressen

Susanna Ilmoni i krönikan på sidan 15

Iran utövar numera ett avgörande inflytande på utveckling­en i en rad länder från Irak och Jemen i öster till Libanon vid Medelhavet. I den regionala maktkamp som pågår mellan sunni och shia – eller mer exakt mellan Saudiarabi­en och Iran – är det fördel Teheran.

Men det iranska folket låter sig uppenbarli­gen inte imponeras. Det finns ett växande missnöje över den stagnerade ekonomin, korruption­en och bristen på frihet. I flera dagar i sträck har det genomförts protester runtom i landet.

Som utomståend­e är det svårt att bilda sig en klar bild av händelsefö­rloppet och vilka krafter som är drivande. Men utan tvekan finns det ett starkt missnöje i Iran med den religiösa diktaturen som stryper såväl de ekonomiska möjlighete­rna som de politiska friheterna. Irans befolkning är ung och det är svårt att tro att regimen kommer att kunna stå emot en hel generation­s ambitioner i det långa loppet.

Ungdomen blev frustrerad över den trista iranska vardagen. Ilta-Sanomat om protestern­a i Iran. Du ska med andra ord – för att spetsa till det bara lite grann – ha jobb för att få lyfta full arbetslösh­etsersättn­ing. Det behövs incitament för att aktivera arbetslösa, men mer morot än piska. Framför allt behövs det nya arbetsplat­ser. Vasabladet Henrik Othman om de nya skärpta reglerna för arbetslösh­etsunderst­öd som riksdagen beslutade om strax före jul. För att Finland ska kunna vara framgångsr­ikt de följande hundra åren måste det förflutna som efterlämna­t ärr gås igenom. Iltalehti Kreeta Karvola om att bland annat ärren från inbördeskr­iget måste redas ut under minnesåret 2018.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/STR ??
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/STR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland