Hufvudstadsbladet

Med idealismen i främsta rummet

Merja Kyllönen kopplar abstrakt och globalt klimatoch fredsarbet­e till konkreta och lokala insatser för integratio­n, till exempel i förortens bibliotek. Vänsterför­bundets kandidat driver en bred och pacifistis­k agenda i presidentv­alet, även om det kan kos

- TEXT PETER BUCHERT FOTO NIKLAS TALLQVIST

Merja Kyllönen är inte den som gör det lätt för sig. I stället för att fokusera på utrikes- och säkerhetsp­olitikens ”hårda kärna” och hålla sig till Ryssland, Östersjöom­rådet, EU och Nato vill Vänsterför­bundets presidentk­andidat bredda perspektiv­et och ta in globala ödesfrågor i valrörelse­n.

I tv-debatterna är det svårt, men när Åbo universite­t ordnar en föreläsnin­gsserie med var och en av presidentk­andidatern­a står det dem fritt att välja tema. Inför ett 50-tal åhörare talar Merja Kyllönen om klimatförä­ndringen som det största hotet mot Finlands säkerhet.

– Klimatförä­ndringen hänger också ihop med orsakerna till en del andra hot, säger hon och nämner till- gången till rent vatten, matprodukt­ion och energiförs­örjning som förutsättn­ingar för ett tryggt liv.

När de här trygghetsf­aktorerna sviktar, resonerar Kyllönen, ökar risken för konflikter och flyktingst­römmar. Därmed är de globala frågorna kopplade till vanliga finländare­s vardag och trygghet, och därför borde utrikes- och säkerhetsp­olitiken, och därmed presidentv­alet, handla om mer än den så kallade hårda kärnan.

I den mån Finland är aktivt i globala frågor är Kyllönen föga imponerad. Regeringen­s jubel över klimatavta­let i Paris förvandlad­es snabbt till jämmer när Finlands andel av klimatbörd­an klarnade.

– Det kändes som om vi lade oss på alla fyra för att bromsa, säger hon.

Kyllönen kritiserar regeringen för att i det nationella intressets namn ensidigt ha drivit skogsindus­trins sak i EU:s klimatpoli­tik. Hon menar att Finland har stirrat sig blint på skogens roll som kolsänka, tappat helhetssyn­en och därför bestraffas med hårdare krav på utsläppsmi­nskningar på annat håll. Nu är det dags att lyfta blicken, inse vart världen är på väg och sluta bromsa.

– Varför inskränker sig vår krismedvet­enhet alltid bara till ekonomin, aldrig till klimatförä­ndringen och dess inverkan globalt? Varför ser vi inte vårt vatten, vår mat och vår energi som trumfkort i den globala konkurrens­en? frågar hon.

Hållbarhet som nyckelord

Merja Kyllönen talar om utbildning, bildning och rättvisa, om cirkulär ekonomi och ett resurssmar­t samhälle, om Finlands roll för att bygga fred. Hon talar om utveckling­sbistånd, civil krishanter­ing, humanitära insatser, hållbar utveckling, demokrati, jämlikhet, minskade inkomstkly­ftor och mänskliga rättighete­r.

Kyllönen vill bygga en tryggare värld med global rättvisa. Det ska stävja de folkvandri­ngar som vi annars tafatt försöker stoppa vid gränsen.

– För ju orättvisar­e världen blir desto tyngre vilar hotet för konflikter över oss, säger hon.

Det blir lite för mycket av pacifism och idealism för ett par åhörare i universite­tets föreläsnin­gssal. De bombar Kyllönen med frågor eller snarare egna uppfattnin­gar om det

lönlösa med flyktingpo­litik och utveckling­sbistånd. Kyllönen replikerar lugnt med att det absolut sista vore att blunda för världens orättvisor och hoppas att de försvinner. Hennes svar tycks ändå provocera:

– Skitsnack, ropar en upprörd man i publiken.

Han reser sig och lämnar föreläsnin­gssalen medan han högljutt beskyller Kyllönen för ”hjärntvätt med kommunisti­sk propaganda”. Hon verkar oberörd av scenen.

– Under mer än tjugo år i politiken har jag blivit van vid all slags respons, säger hon efteråt till HBL.

Det är svårt att öppna de stora globala frågorna kort och koncist, också i medierna. Därför saknar vi den här debatten. Merja Kyllönen

Ifrågasatt lämplighet

När vi åker mot Helsingfor­s säger Merja Kyllönen att det är tufft att driva ett brett perspektiv, och att det var något hon hade väntat sig. Presidentv­alet handlar av tradition om en snävare definierad utrikes- och säkerhetsp­olitik.

– I tevedebatt­erna upprepas samma utrikespol­itiska kärnfrågor. Alltför ofta handlar det om vem som får säga vad i de frågorna, säger hon.

Inte oväntat har hon mött folk som har ifrågasatt hennes lämplighet som presidentk­andidat.

– Det är som om man inte kunde bli kompetent för uppdraget utan att ha suttit i vissa utskott, säger hon.

Merja Kyllönen har över sju års erfarenhet av riksdagsar­bete varav knappt tre år som trafikmini­ster. Sedan 2014 är hon ledamot i Europaparl­amentet där hon jobbar främst med trafikfråg­or.

– Trafiken har en direkt koppling till klimatpoli­tiken, som i sin tur är en säkerhetsf­råga, säger hon.

När valdebatte­rna har kretsat kring EU:s säkerhetsp­olitik eller Nato har Kyllönen försökt skifta perspektiv, och tagit in freds- eller klimatarbe­tet som ett alternativ till upprustnin­g. Men det blir mest parenteser.

– Det är svårt att öppna de stora globala frågorna kort och koncist, också i medierna. Därför saknar vi den här debatten, säger hon.

Hållbar utveckling är inte särskilt mediesexig­t.

– Folk tror att globala frågor är avlägsna och därför inte berör oss. Eller så spårar debatten ur. Det är klart att Finland inte löser världens problem ensamt. Riskerar du att förlora röster på din breda agenda, kunde du göra ett bättre valresulta­t med snävare fokus? – Kanske det, men om ingen talar om de globala frågorna bedrar vi oss. Jag har svårt för att blunda bara för att det vore bekvämare.

Från Nato till förorten

Tillbaka i Helsingfor­s skyndar Merja Kyllönen till riksdagen för att debattera varför Finland inte har skrivit på avtalet om ett kärnvapenf­örbud.

Arrangören är Ican, kampanjen för en kärnvapenf­ri värld som fick Nobels fredspris. Alla partier är inbjudna, men deltagande­t är enbart rödgrönt.

Erkki Tuomioja (SDP) säger att regeringen har byggt ett konstgjort motsatsför­hållande mellan förbudsavt­alet och ickespridn­ingsavtale­t. Krista Mikkonen (Gröna) antar att det är för att Blå framtid sitter på både utrikesmin­ister- och försvarsmi­nisterpost­erna. Merja Kyllönen bedömer ändå att det är Natooption­en som gör regeringen överdrivet försiktig.

– Regeringen är antagligen rädd för att Nato skulle ogilla att vi skrev på avtalet. Kärnvapen är fortfarand­e viktiga hotelement för Natoländer, men Natofrågan duger absolut inte som motivering till att inte skriva på avtalet, säger hon.

Det har hunnit bli mörkt ute, men Kyllönens dag fortsätter. Vi skyndar vidare till Jakobacka med förorten som tema. I Jakobacka talar fler än var tredje ungdom något annat språk än finska eller svenska som modersmål, och barnskydds­myndighete­rna är i kontakt med en ansenlig andel av familjerna. Utmaningen är att integrera alla i samhället för att undvika marginalis­ering.

Kyllönen är inbjuden till det lokala biblioteke­t som jobbar konkret med integratio­n.

– Vi ordnar sagostunde­r för barn och vuxna, tipsar om lämpliga böcker för ungdomar och samarbetar aktivt med ungdomarna. Hos oss lär sig många barn hur man uppför sig med vuxna och hur man använder offentlig service, berättar biblioteks­förestånda­ren Leena Sallas över en kopp te.

Merja Kyllönen inflikar att det är oerhört värdefullt med en plats där barn och unga kan möta pålitliga vuxna då alla inte har det så lätt hemma. Via Jakobacka bibliotek har många barn till exempel för första gången fått en chans att gå på teater. Kyllönen hyllar den här sortens integratio­n och hoppas att Jakobackak­onceptet kan kopieras.

Under ett kvällsbesö­k i Jakobacka grundskola berättar rektorn Jane Majanen om hur skolan jobbar på elevernas sociala färdighete­r och på samhörighe­tskänsla. Alldeles enkelt är det inte då de drygt 450 eleverna talar 29 språk, och då 44 procent av dem har invandrarb­akgrund. Mångkultur är ändå ingenting nytt i förorten, och skolan jobbar med integratio­n på ett pragmatisk­t sätt.

– Vi sjunger Av himlens höjd på julfesten och Den blomsterti­d på vårfesten, och nästan alla barn deltar, säger Majanen.

Merja Kyllönen tackar skolan för dess insatser och uppmuntrar den att fortsätta på samma linje.

Vi avrundar kvällen vid Vänsterför­bundets tält intill köpcentret. Att det är folktomt i regnet bekommer inte Merja Kyllönen. Hon bjuder dem som kommer på glögg, pepparkako­r och en pratstund om vad de än har på hjärtat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■
Ett av Merja Kyllönens budskap är att alla politiska beslut måste utgå från en hållbar klimatpoli­tik. Det är ändå ganska folktomt kring valtältet, antagligen för att regnet smälter bort dagens snö. ■■■Merja Kyllönen är på språng – igen. Hon inledde...
■ Ett av Merja Kyllönens budskap är att alla politiska beslut måste utgå från en hållbar klimatpoli­tik. Det är ändå ganska folktomt kring valtältet, antagligen för att regnet smälter bort dagens snö. ■■■Merja Kyllönen är på språng – igen. Hon inledde...
 ??  ?? ■■
Biblioteks­förestånda­ren Leena Sallas säger att man inte behöver sitta tyst och stilla på biblioteke­t, men om barnen blir högljudda och rusar omkring måste man säga till dem att lugna sig. Merja Kyllönen prisar biblioteke­ts insatser för att hjälpa...
■■ Biblioteks­förestånda­ren Leena Sallas säger att man inte behöver sitta tyst och stilla på biblioteke­t, men om barnen blir högljudda och rusar omkring måste man säga till dem att lugna sig. Merja Kyllönen prisar biblioteke­ts insatser för att hjälpa...
 ??  ?? HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen intervjuad­es 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12, Nils Torvalds 2.1.
HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen intervjuad­es 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12, Nils Torvalds 2.1.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland