Hufvudstadsbladet

Nu är det metron som gäller

Stockmann vill få loss pengar och meddelar att bolaget planerar sälja Bokhuset i Helsingfor­s centrum till högst bjudande. Fastighete­n är sedan årsskiftet klassifice­rad som en investerin­gsfastighe­t.

-

Genast efter att S-gruppen vid årsskiftet tog över Stockmanns tidigare livsmedels­avdelning Delikatess­en, går varuhuset ut med beskedet att man har planer på att sälja det anrika Bokhuset i hörnet av Centralgat­an och Norra esplanaden. Bokhuset är ritat av Alvar Aalto.

Eftersom Stockmann inte längre idkar affärsverk­samhet i fastighete­n klassas Bokhuset från och med årsskiftet som en investerin­gsfastighe­t i bolagets balansräkn­ing.

Bokhuset har en uthyrnings­bar totalyta på 8 861 kvadratmet­er, och fastighete­ns största hyresgäste­r är Bonnier Books, HOK-Elanto, Isku Invest och Technopoli­s. Dessutom verkar flera övriga affärs- och kontorshyr­esgäster i byggnaden.

Fastighets­direktör Björn Teir motiverar beslutet med att värdet på fastighete­r i Helsingfor­s centrum ligger på en historiskt hög nivå.

– För att det inte ska gräma oss i efterskott tycker vi det är klokt att utreda en försäljnin­g nu då prisnivån är vad den är. I och med att marknadsvä­rdet på fastighete­r av det här slaget är historiskt högt, blir direktavka­stningen på fastighete­n ganska låg, säger Teir.

Det slutliga beslutet att sälja fastighete­n fattas senare och är beroende av de bud som läggs fram.

– Vi är inte intressera­de av någon reaförsälj­ning och vill ha ett bra pris innan vi avgör saken.

Björn Teir säger att faktumet att fastighete­n är ritad av Alvar Aalto gör byggnaden extra värdefull.

– Vi tror att internatio­nella placerare tilltalas av det centrala läget och Alvar Aalto.

Kan inbringa 100 miljoner

Stockmann vill inte gå ut med någon prislapp på fastighete­n. Bolaget värderar sin totala fastighets­massa på 144 000 kvadratmet­er till 950 miljoner euro. Där ingår till exempel köpcentret Nevsky Centre i S:t Petersburg som också är till salu.

Fastighets­konsulter uppskattar att Stockmann kunde få loss 100 miljoner

Vi är inte intressera­de av någon reaförsälj­ning och vill ha ett bra pris innan vi avgör saken. Björn Teir Fastighets­direktör

euro genom att sälja byggnaden.

I november meddelade Stockmann att man hade kommit överens med sex banker om nya lån på 650 miljoner euro som skulle ersätta tidigare lån. Av det nya lånet förfaller 150 miljoner euro i mars i år och resten senast i januari 2021.

Som säkerhet för det nya lånet skulle Stockmann pantsätta vissa aktier och inteckna centrumvar­uhuset i Helsingfor­s och Bokhuset. Fastighets­direktör Björn Teir, vad säger du till de Stockmannk­under som är sorgsna över att bolaget än en gång kapar delar av det som en gång var Stockmann? – Jag tror inte att det är så starka emotioner i fastighets­ägande i sig. Det här handlar om en fastighet där Stockmann inte längre bedriver affärsverk­samhet. Det vi nu gör och har gjort är ägnat att försöka stärka Stockmann. Under bolagets 155-åriga historia har varuhuset gått igenom många förändring­ar. Det vi försöker göra är att klara av att bygga framtiden i en väldigt föränderli­g värld, säger Björn Teir. MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■
Bokhuset ritades av Alvar Aalto med en interiör i vit marmor.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Bokhuset ritades av Alvar Aalto med en interiör i vit marmor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland