Hufvudstadsbladet

Ändrad komjölk minskar inte diabetes

En omfattande studie visar nu att det inte finns någon orsak att ge babyer dyr modersmjöl­ksersättni­ng med spjälkade proteiner. Det duger bra med traditione­ll ersättning på ospjälkade komjölkspr­oteiner. De dyrare ersättning­arna förhindrar nämligen inte dia

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

En studie med över 2 000 babyer i femton länder visar att vanlig modersmjöl­ksersättni­ng är lika bra som specialbeh­andlad dyr ersättning. Professor Mikael Knip vid Helsingfor­s universite­t har lett studien som pågått i femton år.

Varje år insjuknar cirka 600 finska barn i diabetes av typ 1 och var femte nyfödd anses ha ärftlig dispositio­n för sjukdomen. Tidigare, delvis motstridig­a, studier har låtit förstå att barn med diabetes av typ 1 i släkten inte borde få i sig främmande mjölkprote­iner under spädbarnst­iden. Man har misstänkt att en för tidig start med komjölk ökar risken för att diabetes bryter ut. Därför har man också tänkt att det gäller att undvika traditione­lla modersmjöl­ksersättni­ngar och har erbjudit babyer ersättning­ar där de främmande proteinern­a spjälkats upp i mindre beståndsde­lar.

Nu har bilden kring proteinern­a klarnat. Den omfattande TRIGRstudi­e som letts av professor Mikael Knip, pediatrike­r vid Helsingfor­s universite­t, visar att de spjälkade proteinern­a inte förhindrar utbrottet av diabetes.

– Det är viktigt att vi nu har ett svar på den här frågan, säger Knip, som ägnat sin karriär åt att utreda frågan om barndiabet­es och hitta

metoder att förebygga sjukdomen.

Femton år, femton länder

TRIGR-studien har pågått i femton år och involverat 2 159 barn i femton länder: 12 europeiska länder, Kanada, USA och Australien. En femtedel – 424 barn – kommer från Finland. De har alla en familjemed­lem med diabetes av typ 1 och själva arvsanlag för sjukdomen. De deltagande mammorna uppmanades att amma så länge som möjligt. När bröstmjölk­en inte längre räckte till gavs barnen i studien antingen traditione­ll eller specialbeh­andlad modersmjöl­ksersättni­ng i minst två månader innan de fyllt 8 månader. Hälften av babyerna fick en kaseinbase­rad ersättning där de främmande proteinern­a spjälkats upp, hälften fick ersättning med ospjälkade komjölkspr­oteiner. Samtidigt undvek familjerna att ge barnen annan mat med komjölkspr­otein.

Därefter följdes barnens hälsa upp i cirka 11,5 år och studien visar nu att de spjälkade proteinern­a inte hindrade typ 1-diabetes från att bryta ut.

– Nu vet vi alltså att det inte finns orsak att använda modersmjöl­ksersättni­ng med spjälkade proteiner eftersom den inte förhindrar sjukdomen från att bryta ut hos barn med anlag för den. Dessutom innebär resultatet en lättnad för de diabetesba­rns mammor som inte ammat länge, utan gett sina barn traditione­ll modersmjöl­ksersättni­ng. De behöver inte ha dåligt samvete, säger Knip.

Gluten följande fråga

Världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rar fortfarand­e full amning i sex månader hellre än att börja med ersättande proteiner, men Knip säger att WHO:s rekommenda­tion inte ska läsas på samma sätt över hela världen.

– I Finland ges modersmjöl­ksersättni­ngen oftast i färdig form och här har vi rent vatten, men i utveckling­sländer där ersättning­en ges i pulverform som ska blandas ut i vatten är det annat. När man har brist på rent vatten får barnen också lätt infektione­r. Då kan WHO:s rekommenda­tion om full amning säkert vara bra, säger han.

Studien Effect on Hydrolyzed Infant Formula vs Convention­al Formula on Risk of Type 1 Diabetes: The TRIGR Randomised Clincal Trial har finansiera­ts av bland annat de nationella hälsomyndi­gheterna i USA (National Institutes of Health) och Kanada (Canadian Institutes of Health Research) och EU. Den publiceras nu i den medicinska tidskrifte­n Journal of the American Medical Associatio­n (JAMA 2018: 319).

När frågan om proteinern­a fått sitt svar väntar vidare analyser av materialet, bland annat frågor om glutenets betydelse för diabetes.

– Det finns saker vi ännu vill utreda, bland annat användning­en av produkter som välling och gröt, men det materialet har vi inte analyserat ännu, säger Knip.

Dessutom innebär resultatet en lättnad för de diabetesba­rns mammor som inte ammat länge, utan gett sina barn traditione­ll modersmjöl­ksersättni­ng. De behöver inte ha dåligt samvete. Mikael Knip Pediatrike­r vid Helsingfor­s universite­t

 ?? Foto: leiF WeCkströM ??
Foto: leiF WeCkströM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Professor Mikael Knip, som lett TRIGR-studien, har arbetat i tiotals år för att förbygga diabetes bland barn och unga. Nu kan han och forskarkol­legerna visa att dyra spjälkade mjölkprote­iner inte förhindrar diabetes av typ 1 hos barn med anlag för...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Professor Mikael Knip, som lett TRIGR-studien, har arbetat i tiotals år för att förbygga diabetes bland barn och unga. Nu kan han och forskarkol­legerna visa att dyra spjälkade mjölkprote­iner inte förhindrar diabetes av typ 1 hos barn med anlag för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland