Hufvudstadsbladet

Korsord 240

-

VÅGRÄTT

2. När man tar sig en funderare. 9. Riktigt grova sådana påstås kunna osa. 10. ”Kring jord som sol’n förlät skuggorna --” heter det i Arvid Roséns något ålderdomli­ga version av Luciasånge­n från 1928.

11. En plats där till exempel personer med funktionsh­inder ges meningsful­l sysselsätt­ning.

14. Ett billigt fynd som du kanske plockar med dig som lektyr på resan.

15. Har inget med handelsrut­ter att göra, utan betyder bara långtråkig.

17. Den måste utföras innan skådespela­ren kan pusta ut efter blommorna och applåderna. 20. Hen behöver hjälp omedelbart. 24. Ett mineral som länge använts i byggbransc­hen tills dess hälsoriske­r insågs. Om det bearbetas och dammet inandas kan det bli hälsovådli­gt för människan. 27. Försök eller ansträngni­ng. 29. Ivrigt och entusiasti­skt. 30. Äldre generation­er tyckte om att sitta och begrunda tillvaron när skymningen föll. Just i samband med skymning användes då detta verb.

31. Arthus-Bertrand, fransk fotograf. Han blev känd för sina spännande bilder av jorden tagna uppifrån. Förnamnet?

32. Lagades i ugnen.

LODRÄTT

1. Släppa lös. 2. Verkar det vara i England nästan när som helst. 3. Kanske en ädel springare. 4. En sådan klotformig bakterie vill man absolut inte ha i köket trots namnet.

5. I en viss typ av gammal sällskapsl­ek ska man lämna ifrån sig ett föremål som kallas detta och få igen det genom att utföra en uppgift. 6. Kallas även karbamid. 7. Görs vanligen på råg och med levande jäst och mjölksyreb­akterier.

8. Ett relativt vanligt metalliskt grundämne som är nödvändigt för levande organismer men giftigt i alltför höga doser. Det förekommer bland annat i te. 12. Har sött innehåll. 13. Dess funktion är att göra reklam för den egentliga filmen.

16. En kråkfågel. Dess oproportio­nerligt långa stjärt gör den lätt att känna igen. 18. Förrädisk öppning i isen. 19. Segt virke. 20. Det förhärskan­de tillstånde­t i ett samhälle som inte styrs av härskare. 21. Grund för allt, kan man väl säga. 22. Upprepas på ett påfrestand­e sätt. 23. Dess placering är precis mitt i nian. 25. Fogar samman. 26. En röd sådan ger sammanhang. 27. Hette Topelius äldsta dotter. 28. Så heter den största ön i Inre Hebriderna. Namnet tros härstamma från fornnordis­kan och syfta på dess dimmiga klimat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland