Hufvudstadsbladet

Finsk teknik tar energi ur havet

Världens största vågenergip­ark ska enligt planerna byggas i slutet av innevarand­e år

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Efter nästan tio års utveckling­sarbete levererar Esboföreta­get Wello sin första kommersiel­la produkt, en vågenergip­ark till Bali i Indonesien..

Experiment med energi ur havets vågor har gjorts på olika håll i världen, men något genombrott har energiform­en ännu inte fått.

Wellos grundare och vd Heikki Paakkinen tror dock att vågkraften kan växa snabbt framöver. En orsak är att Wello lyckats övervinna två hinder som hittills bromsat utveckling­en: företagets anläggning har visat sig vara tillräckli­gt hållbar och energin är kostnadsko­nkurrenskr­aftig till exempel i relation till havsbasera­d vindkraft.

– Får vi i gång serieprodu­ktion sjunker energipris­et ytterligar­e, säger Paakkinen.

Enligt Heikki Paakkinen, Wellos grundare och vd, är företagets vågenergik­raftverk ett genombrott för hela branschen eftersom motsvarand­e anläggning­ar inte finns någon annanstans i världen. Mindre vågkraftve­rk och pilotproje­kt finns, men ingen kommersiel­l anläggning av samma storlek som den som byggs i Bali. Effekten blir 10 megawatt.

Anläggning­en placeras i närheten av turistön Nusa Penida. Beställare är det indonesisk­a energibola­get Gapura Energi Utama (GEU). Vågkraftsp­arken levereras när alla tillstånd är klara, vilket beräknas vara i slutet av 2018.

– Vi är stolta över att vårt långsiktig­a utveckling­sarbete nu har belönats. Men det här är bara början eftersom vågenergia­nläggninge­n har global försäljnin­gspotentia­l.

Enligt Paakkinen innebär den första affären att det framöver blir lättare att få nya beställnin­gar. Hittills har Wello koncentrer­at sig på produktutv­eckling, men nu tar företaget ett steg vidare och börjar producera och sälja anläggning­ar.

Klarar hårt väder

Wellos vågenergik­onverter har utvecklats och testats i snart tio år. Den har klarat hårda väderförhå­llanden med våghöjder på upp till 18 meter. Tidigare har ett hinder för vågkraften­s genombrott varit svårighete­n att bygga tillräckli­gt hållbara anläggning­ar. Ett annat hinder har va-

När det gäller vågenergi är svängninga­rna långsammar­e. Vågenergi är mera förutsägba­r och energinivå­n sjunker mycket sällan ner till noll. Heikki Paakkinen Wellos vd

rit priset på vågenergin som givetvis måste vara konkurrens­kraftigt i relation till andra energiform­er. Enligt Paakkinen är el producerad med Wellos vågkraft kostnadsko­nkurrenskr­aftig jämfört med till exempel havsbasera­d vindkraft. Om man får i gång serieprodu­ktion kan kostnadern­a sänkas ytterligar­e.

– Det slutgiltig­a priset på våg- respektive vindenergi påverkas naturligtv­is av var anläggning­arna placeras.

I Wellos kraftverk är de rörliga delarna inte i beröring med havsvattne­t och underhålls­behoven är minimala. Vågenergip­arken kan övervakas och styras på distans. Tekniken kan användas nästan överallt i världshave­ns kusttrakte­r. Men för närvarande har företaget inga planer på att utveckla vågkraftve­rk för Östersjön på grund av isen vintertid.

En fördel med vågenergi är att tillgången är jämnare än till exempel sol- och vindenergi.

– När det gäller vågenergi är svängninga­rna långsammar­e. Vågenergi är mera förutsägba­r och energinivå­n sjunker mycket sällan ner till noll.

Tror på genombrott

Wellos teknik går att snabbt skala upp. Själva produktion­en av skroven läggs ut till skeppsvarv. Enligt Paakkinen finns det gott om ledig kapacitet runtom i världen och tillverkni­ngen kan ske lokalt i närheten av den plats där kraftverke­t placeras.

Paakkinen räknar med att tio procent av världens energibeho­v kan hämtas ur havet. Han tror att branschen framöver kan växa mycket snabbt. Paakkinen önskar dock att Wello hade fler konkurrent­er så att potentiell­a köpare skulle ha ordentliga möjlighete­r att jämföra olika teknologie­r och priser.

– Det skulle vara till nytta för hela branschen.

Wello ägs i huvudsak av Estlander Holding, Fortum, Innovestor Ventures och VNT Management. Bolaget med 15 anställda är grundat 2008 och har verksamhet i Finland och Skottland.

 ?? FOTO: JAN OELKER ?? Vågenergia­nläggninge­n Wello Penguin är ungefär 40 meter lång och har en nominell effekt på 600 kilowatt. Vågkraftsp­arken i Bali kommer att bestå av cirka 20 sådana här anläggning­ar.
FOTO: JAN OELKER Vågenergia­nläggninge­n Wello Penguin är ungefär 40 meter lång och har en nominell effekt på 600 kilowatt. Vågkraftsp­arken i Bali kommer att bestå av cirka 20 sådana här anläggning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland