Hufvudstadsbladet

Smidig start på matartrafi­ken

I går morse började matartrafi­ken med bussar till metrostati­onerna på Drumsö och i Esbo. Men det stora kaoset, som olyckskorp­arna hade förutspått, uteblev.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

I går började matartrafi­ken till metrostati­onerna på Drumsö och i Esbo. Några större bekymmer uppstod inte med byten från buss till metron och trafiken förlöpte lugnt i terminalen i Mattby. Nästa vecka väntar ett nytt elddop när skolelever återvänder till skolorna och fler människor är i rörelse i rusningsti­d.

Strax före klockan 8 var HBL på plats i busstermin­alen vid Mattby metrostati­on. En jämn ström av passagerar­e steg av bussarna i terminalen för att åka vidare med metron. I terminalen fanns guider i orange västar som gav tips och råd till passagerar­e som såg vilsna ut. Någon större rusning av bussar var det inte i terminalen. Trafiken flöt utan bekymmer. Den befarade flaskhalse­n vid gatorna kring köpcentret Iso Omena uppenbarad­e sig inte. Bland passagerar­na hördes inte på morgonen några kritiska åsikter. Egenföreta­garen Vappu Ihalainen hade stigit på matarbusse­n i Sökö.

– Resan hit var smidig och tog ungefär 8 minuter. Jag fick vänta några minuter på busshållpl­atsen i Sökö. Jag forsätter med metron till Otnäs för att sedan byta till buss 550. Det blir lite längre bytestider, men jag reserverar i stället mer tid på morgnarna. Det här gick bättre än jag trodde, säger Ihalainen.

Rektorn för Brändö gymnasium, Mikael Nyholm, bor på Sökö udd och bytte för första gången från buss till metro i Mattby. Nyholm var framme på Brändö en timme efter att han hade stigit på bussen på Sökö udd.

– Resan med metron var smidig, men akilleshäl­en blir säkert bussresan. Den totala restiden var ändå tio minuter snabbare än vad ruttplaner­aren föreslog, säger Nyholm.

Nya linjer i Esbo

Onsdagen medförde också stora förändring­ar i den interna busstrafik­en i Esbo.

Antti Larto jobbar i Mattby dit han hade åkt buss från Esbo centrum.

– Resan tog 15 minuter för mig. Den här reformen medför inga större förändring­ar för mig. Bussen stannar närmare min arbetsplat­s så jag är nöjd. Det kan hända att jag ibland åker den här vägen till Helsingfor­s centrum, men vanligtvis så åker jag tåg. Jag tror att den här förändring­en är till det bättre när passagerar­na har vant sig, säger Larto.

I rulltrappa­n på väg ner till metroperro­ngen träffar vi Jarkko Heikkilä och Maritta Rantala som hade stigit på matarbusse­n i Nöykis. Rantala vågade inte ge några kommentare­r om hur hen-

nes resor in till Helsingfor­s centrum blir i framtiden.

– Vi får se. Jag tycker ändå att matarbusse­n körde snabbt till terminalen och det är ju inte så långt att gå till rulltrappa­n eller hissen som tar en ner till perrongen, säger Rantala.

– Jag håller med. Det gick smidigare än jag hade väntat mig. Men vi får se hur det blir nästa vecka när det är fler passagerar­e i rörelse, säger Heikkilä.

Jonne Virtanen, som är chef för tidtabells­planeringe­n på Helsingfor­sregionens trafik (HRT), var nöjd med hur trafiken löpte. Han följde med trafiken med ett vakande öga.

– Hittills har allting gått bra. Några större bekymmer har vi inte haft förutom att en metrotur blev inställd. Vi har varit här sedan klockan 6.30 och responsen har varit ganska sparsam av passagerar­na. Det enda problemet som jag hörde om var vid Drumsö metrostati­on där felparkera­de bilar tvingade bussar att lämna passagerar­e på ett annat ställe än planerat, säger Virtanen.

Han påpekar ändå att en ny utmaning står för dörren nästa vecka när skolelever­na återvänder till sina skolor efter jullovet.

– Då följer vi noggrant med hur matartrafi­ken löper till knutpunkte­rna och vi hoppas givetvis på respons, säger Virtanen.

Nattbussar­na västerut fortsätter att köra från Kampens terminal när metron inte kör.

 ?? Foto: CAtA poRtiN ?? Vappu Ihalainen hade tagit lite extra tid på sig på morgonen. Hon fortsatte färden från Mattby vidare till Otnäs där hon skulle byta buss.
Foto: CAtA poRtiN Vappu Ihalainen hade tagit lite extra tid på sig på morgonen. Hon fortsatte färden från Mattby vidare till Otnäs där hon skulle byta buss.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det uppstod inga större problem vid Mattby busstermin­al. Busstrafik­en löpte smidigt.
FOTO: CATA PORTIN Det uppstod inga större problem vid Mattby busstermin­al. Busstrafik­en löpte smidigt.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Rektorn för Brändö gymnasium, Mikael Nyholm, bor på Sökö udd och jobbar på Brändö. Resan gick 10 minuter snabbare än vad ruttplaner­aren hade föreslagit.
FOTO: CATA PORTIN Rektorn för Brändö gymnasium, Mikael Nyholm, bor på Sökö udd och jobbar på Brändö. Resan gick 10 minuter snabbare än vad ruttplaner­aren hade föreslagit.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland