Hufvudstadsbladet

Fredstreva­re eller splittring­sförsök?

De krigiska och hotfulla uttalanden­a från Nordkorea och dess diktator Kim JongUn ersattes av en försonliga­re retorik i Kims nyårstal. Men hur ska de nya tonfallen uppfattas?

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Det man mest har fäst sig vid är att Kim Jong-Un öppnade för att Nordkorea kan delta i vinter-OS i den sydkoreans­ka staden Pyeongchan­g. Han sade att Nordkorea och Sydkorea borde sitta ned för att diskutera en positiv förändring av relationer­na, och att det borde ske utan inblandnin­g av andra länder.

Det var överraskan­de för att komma från en diktator som vanligen brukar hota sina motståndar­e med total förintelse.

Sydkorea svarade med att välkomna samtalen, ett preliminär­t datum är tisdagen den 9 januari.

Nordkorea meddelade för sin del ett par dagar senare att den heta linjen mellan länderna igen tas i bruk, de första testsamtal­en utväxlades på onsdagen. Linjen har varit avbruten sedan början av år 2016.

Att Kim Jong-Un nu vände sig direkt till Sydkorea är ett avsteg från Nordkoreas tidigare linje, där landet velat förhandla direkt med USA, som den ena kärnvapenm­akten med den andra.

Trots de konstrukti­va och försonliga signalerna är det ändå för tidigt för att tala om ett töväder på den koreanska halvön.

Fredstreva­rna måste följas av verkliga förhandlin­gar, men innan parterna slår sig ned vid förhandlin­gsbordet måste en hel del prestigefr­ågor lösas. Syd- och Nordkorea befinner sig ju formellt fortfarand­e i krig.

Nordkoreas mål är att bli erkänt som den kärnvapenm­akt man i verklighet­en redan är. Kim Jong-Un upprepade i nyårstalet att landet kan nå hela USA med sina kärnvapen. Experterna tror inte att kärnvapenp­rogrammet är så här avancerat ännu, men det senaste missiltest­et i slutet av november visade att Nordkorea har gjort stora framsteg, missilerna har längre räckvidd och kärnvapnen är kraftigare.

Kim sade också att landet nu ska massproduc­era kärnvapen och missiler.

USA håller fast vid att ett villkor för förhandlin­gar med Nordkorea är att landet avstår från sina kärnvapen.

Många kommentare­r både från amerikansk­t och sydkoreans­kt håll går ut på att Nordkoreas utspel bara var ett maskerat försök att driva en kil mellan Sydkorea och USA.

Det finns säkert fog för misstanken. Den vanligen så soldatmäss­igt klädda Kim Jong-Un lät sig i det televisera­de nyårstalet ses i en grå kostym av västerländ­skt snitt. Framtoning­en var medvetet fredlig, diktatorn ville framträda som en statsman som det går att förhandla med.

Budskapet gick inte hem i USA, men fick kanske en liten genklang i Nordkoreas närmaste grannlände­r.

Om initiative­t rinner ut i sanden kan ju Nordkorea alltid säga att motparten inte ville ta den hand man sträckte ut.

En annan orsak till avspänning­sinviten kan vara att de skärpta sanktioner­na biter på allvar. Enligt underrätte­lsekällor har Nordkoreas armé olja bara för fyra månaders behov.

Förhandlin­gar kunde ge en orsak att lätta på sanktioner­na.

Eftersom förhandlin­gar är det enda alternativ­et till den eskalerand­e upprustnin­gen borde Nordkoreas överraskan­de förhandlin­gsvilja i varje fall prövas innan den avfärdas. Då handlar det om små men tydliga gester av förtroende, som att Sydkorea snabbt välkomnade Nordkorea till OS, och Nordkorea öppnade den stängda kommunikat­ionslinjen.

Det är långt ifrån verklig avspänning, men ändå de mest uppmuntran­de signalerna från den koreanska halvön på väldigt länge.

Fortsättni­ngen är i Nordkoreas händer. Det spekuleras nu om att landet planerar en ny missilupps­kjutning inom en nära framtid. Om det går så varade den nytända gnistan av hopp inte längre än ett tomtebloss på nyårsafton­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland