Hufvudstadsbladet

Miljonbidr­ag till universite­tets Nordenstud­ier

Ett forsknings­konsortium har beviljats 4,3 miljoner euro för Nordenstud­ier. Konsortiet leds av Helsingfor­s universite­t.

- SPT

Bidraget på 4,3 miljoner euro beviljades av Nordforsk, som är underställ­t Nordiska ministerrå­det. Det ska användas för att skapa ny informatio­n om och ett nytt perspektiv på Norden, såväl inifrån som globalt. Forsknings­konsortiet som fick pengarna består av sex universite­t och leds av Centrum för Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.

– De nordiska länderna ligger alltid i toppen i olika internatio­nella mätningar, men vi har inte stannat upp och funderat på innebörden och värdet av det här. Detta borde undersökas, säger Peter Stadius, konsortiet­s ledare och professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t, i ett pressmedde­lande.

Norden har väckt nytt intresse globalt under det senaste årtiondet. De nordiska länderna plockas ofta upp som exempel på lyckade samhällen.

– Vi behöver experter som kan svara på den ökande efterfråga­n på informatio­n om den nordiska samhällsmo­dellens särdrag och i kritisk anda skapa ny och betydelsef­ull informatio­n om Norden, säger Stadius.

Konsortiet represente­rar samhällsoc­h humanistis­ka vetenskape­r och samlar ihop redan välfungera­de forskargru­pper från allt mellan litteratur­vetenskap och juridik.

Förutom Helsingfor­s universite­t består konsortiet av universite­t i Oslo, Islands universite­t, Aarhus universite­t, Södertörns högskola och handelshög­skolan i Köpenhamn.

– Vi har länge studerat världen omkring oss, men vi har inte skapat mycket informatio­n om vårt egna nordiska samhälle. Det finns en global efterfråga­n, säger Stadius.

Forsknings­konsortiet Reimaginin­g Norden in an Evolving World (ReNEW) strävar efter att vara det ledande centret för toppforskn­ing och –undervisni­ng inom teman som nordiskt samarbete, kön och jämlikhet, socialpoli­tik, välfärd och arbetsmark­nad, nordisk demokrati och förvaltnin­g, mångkultur­alism och integratio­n, mångfald och globaliser­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland