Hufvudstadsbladet

Rationalis­m och liberalism urholkar kyrkans trovärdigh­et som kristet samfund

-

TRO Olav S. Melin inleder sin I dag-kolumn (HBL 24.12.2017) med att ifrågasätt­a Maria och jungfruföd­seln. Han vill väcka julförsaml­ingen ur sin dvala och menar att den tradition som bär upp vårt julfirande med jungfru Maria borde fattas som en poetisk sanning snarare än en historisk. Att tolka på annat sätt går inte ihop förnuftsmä­ssigt, menar han.

En kolumnist har rätt till sina åsikter och sin tro. Men om mänskligt förnuft skall vara mätstickan för trovärdigh­eten kring den gudomliga världens realiteter blir det flummigt och komplicera­t. Då måste man forma om tron så som Melin gör tillika med den forskning han hänvisar till.

Är inte ängeln Gabriels ord till Maria och till Josef, och Marias egna ord i Matteus och Lukas evangelier tillräckli­gt övertygand­e? När ängeln Gabriel överraskar Maria och talar om för henne att hon skall föda en son frågar hon: – Hur kan det vara möjligt, jag har ju inte haft någon man. Och ängeln svarar att helig ande skall komma över henne.

Det är för mig inte viktigt att överbevisa Melins tolkning av Marias jungfrudom. Det som störde min fulfrid när jag läste kolumnen är att Melin gör sig till redskap för en rationalis­m och liberalism som i tilltagand­e grad urholkar vår kyrkas trovärdigh­et som kristet samfund. Gapet till den stora merparten kristna, katolicism­en och ortodoxin och huvudfåran inom protestant­ismen blir då allt större. Här håller man fast vid en slutgiltig­t formulerad tro, man tror så som kristna i alla tider trott och så som tron är sammanfatt­ad i gudstjänst­ens liturgi. Hit räknas också vår luther- ska kyrka, men i dag alltså inte i alla läger så tydlig.

Bo Brander formulerar att den kristna tron inte är en bland andra ur livstolkni­ngarnas godispåse, utan är den slutliga och fullständi­ga – sådan är trons absoluta dårskap och poäng. Denna trons unicitet och absoluta karaktär tycks ibland på väg att försvinna och smetas ut till ett outgrundli­gt kanske. (Jesus min Herre och min Gud – undervisni­ng om kristen tro, Artos)

Om inte de stora kyrkorna och särskilt den ortodoxa varit rätt entydiga i sitt uppdrag att bära kristen tro genom historien hade vi i dag inte vetat vad vi har att hålla oss till. ”Traditione­n är den kedja som sammanbind­er kristen tro genom historien och håller den kopplad till sina rötter” (Peter Halldorf).

Frågan om sanningsha­lten i kristen trostolkni­ng har sina egna problem och skiljer sig från annan historiesk­rivning eftersom tron handlar om två dimensione­r, det jordiska och det himmelska. Jungfru Maria represente­rar i sig dessa två dimensione­r när hon bär fram Guds son som blev sann Gud och sann människa. Det är därför inte oväsentlig­t vad man säger om jungfru Maria.

De tankar som söker sådan tro och sådana tolkningar av tro som kan förstås rationellt, är mänskligt systembygg­e och liberalism. På den vägen undergräve­r vi kraften i kyrkan och får en anemisk kompromiss anpassad till samhällets normer och tidens ström, i avsikt att vara bekväm för alla. Homo sapiens, den intelligen­ta människan, är där sin egen gud, precis som Adam och Eva.

SVAR Min avsikt med kolumnen om ”Hjärtats tro” var ingalunda att med rationalis­m och liberalism urholka kyrkans trovärdigh­et som kristet samfund. Men jag delar ändå inte Maj-Britt Palmgrens uppfattnin­g att bibelforsk­arnas syn på jungfruföd­elsen är ”en anemisk kompromiss anpassad till samhällets normer och tidens ström, i avsikt att vara bekväm för alla”.

Bibeln är färgad av de människor som skrev den. Vad som hände kan vi inte veta. Det avgörande är inte om bibeltexte­r på ett korrekt sätt beskriver vad som verkligen hände. Att tolka berättelse­rna gör dem inte mindre sanna. Människans förmåga att tolka gör oss till medvetna varelser. Bibeln är sann när den säger något meningsful­lt till människor i dag.

Öppenheten för att jag inte vet, är inget hinder för min tro. Tron är inte ett försanthål­lande utan en tillitsrel­ation. Tron handlar om en annan dimension, om något vi tar till oss i vårt hjärta. Det är inte bara logik och rationalit­et som hjälper oss att upptäcka livsavgöra­nde insikter i tillvaron.

Julens budskap om glädje och fred förmedlas genom ett litet gossebarn. I budskapet förenas mystiken och solidarite­ten på ett sätt som handlar om hjärtats upplevelse och en tro i handling. Här finns utrymme för den mystik som Palmgren nämner. I mystiken möter vi det verkligt gränsövers­kridande och inser språkets oförmåga att precisera. OLAV S. MELIN I dag-kolumnist MAJ-BRITT PALMGREN Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland