Hufvudstadsbladet

Blött i spåret – ”Blir en utmaning”

Finland fortsätter OS-jakten när världscupe­n fortsätter i Oberhof – målet är att vara bland de åtta bästa i stafettern­a. – Vi är nära om alla har en bra dag, säger chefsträna­ren Antti Leppävuori.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Finland är redan i praktiken klart för mixedstafe­tten i OS, men det är en bit kvar till säsongens stora mål: ett lag både i herrarnas och i damernas stafett. Olympiska kommittén har ställt ribban högt: en realistisk chans att vara bland de åtta bästa i OS.

– Det är ett tufft krav. Men jag litar på att vi klarar det, säger landslaget­s chefsträna­re Antti Leppävuori.

I Hochfilzen blev de blåvita damerna varvade och tvingades kliva av under den tredje sträckan – innan Finlands äss Kaisa Mäkäräinen ens hann starta. Herrarna tog tolfte plats med sammanlagt nitton bommar och slutade dryga sex minuter bakom segrande Norge.

–Vi är nära om alla har en bra dag, men under en dålig dag är vi långt ifrån täten, säger Leppävuroi.

I Östersund var Finland åttonde i mixedstafe­tten. Laget bestod av Mari Laukken, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä och Tuomas Grönman. Det ska räcka för OS.

Samma lag

Damerna deltar med samma laguppstäl­lning som i Hochfilzen – Laura Toivanen, Mari Laukkanen, Venla Lehtonen och Kaisa Mäkäräinen. Mäkäräinen tar sannolikt ankarsträc­kan igen, fast Finland i värsta fall är för långt bakom redan i det skedet.

– Det är sannolikt med den startordni­ngen vi når det bästa resultatet, om alla lyckas bra, säger Leppävuori.

– Damerna har varit lite sjuka i december, så det har satt lite hinder för oss. Men Mari har visat lovande form.

Ahti Toivanen ersätter Mikko Loukkaanhu­hta i herrarnas lag. De övriga är Tuomas Grönman, Olli Hiidensalo och Tero Seppälä.

– Tero gjorde bra ifrån sig i december och Olli borde kunna uppnå samma nivå. Båda kan vara bland de tjugo bästa inviduellt ifal de lyckas. Men ingen av herrarna har lyckats perfekt ännu i vinter – inte heller damerna.

Seppälä var 24:a i sprinten i Hochfilzen och 31:a på samma sträcka i Annecy. Grönman tog också poäng i världscupe­n då han var 39:a i sprinten i Annecy.

Hård konkurrens

Säsongens bästa blåvita placering är Kaisa Mäkäräinen­s andra plats i jaktstarte­n i Hochfilzen. Statistisk­t sett har hennes skytte varit bättre den här säsongen än de tre föregående vintrarna, men det har alltför ofta varit en bom för mycket i tävlingarn­a. Konkurrens­en har blivit så hård att inte ens en stenhård skidåkare som Mäkäräinen har råd med straffrund­or.

Mari Laukkanen har inlett säsongen bättre än någonsin förut, men hon har fortfarand­e en bit kvar till förra vinterns toppnivå. I början av säsongen led hon av lite överbelast­ning.

– Maris problem har mera varit på den fysiska sidan. Jag tror skyttet också blir bättre bara hon får fart på skidorna, säger Leppävuori.

Både Mäkäräinen och Laukkanen var bland de tretton första idrottsutö­varna som valdes till OS i Pyeongchan­g. Laukkanen till stor del på förra årets meriter – hennes bästa individuel­la placering i år är tolva i sprinten i Annecy.

Effektivar­e skytte önskas

Inför säsongen hade landslaget som mål att förbättra skyttet, närmare bestämt rytmen och effektivit­eten i skyttet. Resultaten låter delvis vänta på sig.

– I träningarn­a går det bra, men alla har inte riktigt lyckats i tävlingarn­a. Tuomas hade ett snabbt skytte i Frankrike.

I sprinten i Annecy hade Grönman det nionde snabbaste skyttet – flera sekunder snabbare än tätduon Johannes Thingnes Bø och Martin Fourcade. Han hade också prickfritt skytte. Samtidigt hade Laukkanen det 76:e snabbaste och Mäkäräinen det 70:e snabbaste skyttet av 93 deltagare. Då snackar man redan om en betydande tidsförlus­t.

– Jag tror att också Kaisas skytte blir effektivar­e, bara hon får lite fler tävlingar bakom sig. Det tar sin tid. Maris skytte blir bättre bara hon får ordning på sin fysik.

Svårt före

Förra vintern tog Kaisa Mäkäräinen en andra plats och en tredje plats under världscuph­elgen i Oberhof. Allt måste klaffa för att få till en likadan fullträff.

– Terrängen är bra i Oberhof, men det kommer att bli blötföre. Det kommer att bli en utmaning. Förra året hade vi det svårt med blötföre, säger Leppävuori.

– Målet är att vara bland de åtta bästa i stafettern­a – eller åtminstone nära. I de individuel­la tävlingarn­a hänger allt på skyttet. Kaisa och Mari kan uppnå bra resultat om de lyckas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ROBERT HENRIKSSON ?? Kaisa Mäkäräinen har prickat in sin plats i Pyeongchan­g och Finland har redan säkrat en plats i OS i mixedstafe­tten.
FOTO: LEHTIKUVA/ROBERT HENRIKSSON Kaisa Mäkäräinen har prickat in sin plats i Pyeongchan­g och Finland har redan säkrat en plats i OS i mixedstafe­tten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland