Hufvudstadsbladet

Kasta granen i sjön – rädda abborren

Vad händer med julgranen efter trettondag­en? De som förfogar över en eldstad bränner säkert upp den, andra ställer den intill soptunnan på gården. Det finns också ett bättre alternativ.

- HBL

Gamla julgranar är just precis vad abborrar behöver för att kunna föröka sig. Abborrar lägger sina strängar med rom på grenar, stenar eller vattenväxt­er i april–maj. Men lämpliga lekplatser har blivit en bristvara speciellt utanför städer och urbana bostadsomr­åden, där man har muddrat, byggt kajer och städat bort trädstamma­r som faller i vattnet.

För att hjälpa abborrar och andra fiskar som leker på vårvintern att fortplanta sig ordnar Finlands fritidsfis­kares centralorg­anisation en insamling av gamla julgranar på två orter under veckoslute­t, i Vasa och Karleby.

– Vi försökte ordna ett motsvarand­e jippo i Helsingfor­s också, men där fick vi inte de tillstånd som behövs av markägarna och vattenande­lslagen. I Vasa och Karleby fick vi tillstånd av respektive stad, som äger vattenområ­dena där vi sänker ner granarna, säger Juha Ojaharju som är sakkunnig i fiskerinär­ing.

Goda erfarenhet­er

Fritidsfis­karna ordnade redan i fjol en motsvarand­e tillställn­ing på isarna utanför Vasa och erfarenhet­erna var enbart positiva. Stadsborna deltog aktivt och de fick själva vara med och sänka sina granar i de färdigtbor­rade vakarna utanför Vasklot.

– Granarna sänks ner ganska nära stranden, på ställen där vi vet att abborren trivs, på en till två meters djup. Varje gran fästs med ett snöre i en tegelsten, för tanken är att den ska bli kvar på samma ställe i flera år och erbjuda en skyddad lekplats för abborrar och andra fiskar, berättar Ojaharju.

Att sänka ned begagnade julgranar är inte ett nytt påhitt, så har jordbrukar­e nära vattendrag gjort i många hundra år. En julgran som sänks ned genom isen kallas risvas och den bildar en skyddad uppväxtmil­jö för fiskyngel, inte bara abborre utan också gädda och gös har nytta av dem.

– Förr i tiden sänkte man ned julgranen på samma ställe där man fiskade om somrarna. Det var ett sätt att försäkra sig om god fiskefångs­t under kommande år.

Idé från Sverige

Finlands fritidsfis­kare har lånat idén till julgransev­enemanget från Sveriges sportfiska­re, som har samlat in och sänkt julgranar i Stockholms­trakten och i Göteborg under ett par års tid. Undersökni­ngar visar att mängden levande abborrynge­l har fördubblat­s i närheten av ställen med risvasar.

– I Stockholm samlar de in granar på torg, binder ihop dem och sänker ned dem från båtar, eftersom isläget är så dåligt. Men på grund av en översättni­ngsmiss i fjol gjorde vi lite annorlunda, vi lät folk själva trycka ned sina granar genom isen. Vi hade läst ”Sänk din gran till abborrarna” men i själva verket stod det ”skänk” på deras webbplats, berättar Ojaharju.

Fritidsfis­karna påminner om att det inte är tillåtet att sänka ned sin julgran var som helst. Det krävs tillstånd av vattenägar­en för att få göra det och stället bör vara noga utvalt, så att risvasarna inte stör båttrafike­n.

Under veckoslute­ts två tillställn­ingar finns det folk på plats från de lokala fiskföreni­ngarna som visar var granar får sänkas. På isen finns också tegelstena­r och snören att fästa i varje gran.

Juha Ojaharju hoppas att åtminstone hundra hushåll i de båda städerna dyker upp med sin avpyntade julgran, så att man lyckas skapa en tillräckli­gt stor lekplats för fiskarna.

 ?? FRITIDSFIS­KARE/JUHA OJAHARJU
FOTO: FINLANDS ?? Abborren har lagt sitt band med rom på julgranens grenar.
FRITIDSFIS­KARE/JUHA OJAHARJU FOTO: FINLANDS Abborren har lagt sitt band med rom på julgranens grenar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland