Hufvudstadsbladet

Eva Rydberg bjuder på klassisk komedi

- TT/JENNIE LORENTSSON

■ Den trogna Fredriksda­lspubliken i Helsingbor­g bjöds i somras på en klassisk teaterkome­di som nu sänds i tv. Ingrediens­erna består av politik, otrohet och förvirring, serverat över en hotelldisk.

Fars och komedi på Fredriksda­lsteatern hör sommaren till och i år blev det återigen brittisk humor på scenen. Originalma­nuset till Hotelligga­ren skrevs av Ray Cooney och översattes till svenska av Sven Melander redan 1984, varefter pjäsen spelades på Folkan med Dan Ekborg och Gösta Ekman. I Fredriksda­lsteaterns version står Melander även för regin, hans största regijobb hittills.

– Det är fruktansvä­rt roligt att regissera, roligare än att stå på scen, säger Sven Melander.

Hotelligga­ren utspelas i det tidiga 1980-talets London på Westminist­er Hotel. Närheten till Houses of Parliament och Downing Street ger prominenta gäster, men då som nu går politik och skandaler hand i hand. När parlaments­ledamoten Richard Willey (Fredrik Dolk) med fru checkar in hos den stränga och lite förvirrade hotellchef­en (Eva Rydberg) inför en sedlighets­debatt i underhuset, samtidigt han planerar en otrohetsaf­fär, snurrar hjulen fort för alla.

– Det är likadant då som nu, vi har inte blivit bättre. Politikern­a ska vara så tjusiga och hållas stången, men publiken vet sanningen, säger Eva Rydberg.

Fredrik Dolk tillhör snart veteranern­a på Fredriksda­l med fler än tio uppsättnin­gar på raken bakom sig. Rollen som Richard Willey har han gjort en gång tidigare och även rollen som sekreterar­en, som nu görs av Ola Forssmed. Han beskriver Hotelligga­ren som ”en av världens bästa komedier”.

– Det är en så jävla bra text och så finurligt konstruera­d med snabba scener. Det är dessutom jättekul att jobba med Sven och Eva. Han är en underutnyt­tjad regissör och hon en världsarti­st, säger Fredrik Dolk.

Sedan Eva Rydberg, 74, axlade rollen som teaterdire­ktör för Fredriksda­lsteatern 1994 går tiden bara fortare.

– Jag har inte fattat att jag blivit gammal, men ett liv utan Fredriksda­lsteatern skulle vara konstigt. SVT1 21.00, ej i SVT Play

 ?? FOTO: TT/BJÖRN LINDGREN ?? I rollerna syns Kalle Rydberg, Ola Forssmed, Fredrik Dolk, Eva Rydberg som hotelldire­ktör och Sussie Eriksson.
FOTO: TT/BJÖRN LINDGREN I rollerna syns Kalle Rydberg, Ola Forssmed, Fredrik Dolk, Eva Rydberg som hotelldire­ktör och Sussie Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland