Hufvudstadsbladet

Om mångfald och geografi

-

FINSKHET Betydelsen av biologisk mångfald för naturens livskraft har man länge förstått väl. Mångfald består, i relation till habitatet och dess större omgivning, av ett stort antal växt- och djurarter, genetisk variation inom arter och av variation mellan livsmiljöe­r och ekosystem.

Livskrafti­ga kulturer består också av en stor mångfald av vilka språk och dialekter utgör en viktig del. Ordförande­n för finskhetsf­örbundet Suomalaisu­uden liitto rf, minister Sampo Terho (De blå) skriver på förbundets webbplats: ”Låt oss tillsamman­s leta efter den finskhet

som gör hela världen bättre.”

Till all lycka behöver vi inte med stor möda börja från noll för att nå detta mål. Den sekelgamla språkdiver­siteten med finska, svenska och samiska är en viktig del för att upprätthål­la den kulturella diversitet­en som gör finskheten livskrafti­g.

Tack till författare­n Juha Hurme för boken “Niemi”, och till minister Elisabeth Rehn för ett skickligt val till skönlitter­aturens Finlandiap­ris. Vad gäller letandet måste vi i framtiden bättre förstå, trots att det i vardagsliv­et kan vara krävande, också den etniska mångfalden­s betydelse för livskrafti­g, ständigt utveckland­e kultur.

I motsats till det som Hurme

skrev tillhör Kurland inte Litauen, utan Lettland. TIMO HEIKKA Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland