Hufvudstadsbladet

6

Ingen gräns på Irland. En lång övergångsp­eriod. En utträdesrä­kning. Den första förhandlin­gsrundan mellan London och Bryssel är avklarad och hur brexit kommer att se ut börjar äntligen klarna.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

frågor att notera inför brexit.

1. Storbritan­nien betalar räkningen

Storbritan­nien kommer att betala den omtvistade utträdesrä­kningen. I början av december lovade premiärmin­ister Theresa May att Storbritan­nien betalar mellan 35 och 39 miljarder pund för att lämna EU. Det var ett av villkoren för att förhandlin­garna med Bryssel ska gå vidare till nästa runda år 2018.

Euroskepti­kerna i Storbritan­nien har länge motsatt sig att betala för utträdet. Frågan har splittrat regeringen, men den officiella linjen har varit att Storbritan­nien betalar det de är skyldiga EU. Räkningen ska bland annat täcka de utgifter Storbritan­nien förbundit sig till i EU:s budget fram till 2020.

2. Ingen gräns på Irland

Brexit kommer inte att innebära en så kallad hård gräns på Irland. Både Irlands regering och nordirländ­ska DUP, som ger de konservati­va sitt stöd i Westminste­r, har tvingat Storbritan­nien att lova att upprätthål­la Långfredag­savtalet, oavsett hur brexit kommer att se ut. Det innebär att det inte får finnas en hård gräns med tullkontro­ller på Irland.

I överenskom­melsen med Bryssel lovar den brittiska regeringen att Storbritan­nien kommer att vara i ”fullständi­g samklang” med den inre marknaden och tullunione­n om ingen annan lösning för gränsen hittas. Det tolkas av en del som ett steg mot ett mjukt brexit, andra anser att frågan om gränsen ännu inte är löst och kommer att orsaka mer trubbel nästa år.

3. Det blir Norgeeller Kanadamode­llen

Storbritan­nien blir tvunget att välja mellan färdiga handelsmod­eller. De flesta tyckare anser nu att landet inte får den skräddarsy­dda lösning Theresa May hoppats på. Det blir antingen Norge- eller Kanadamode­llen.

Tjänsteman­nen Nick Macpherson anser att det blir en Norgemodel­l först och ett frihandels­avtal i stil med Kanadas avtal med EU kring år 2024. Men den väg Storbritan­nien väljer efter brexit beror på vem som sitter på 10 Downing Street.

Om de konservati­va får fortsätta vid makten verkar Kanadamode­llen mest trolig. Det innebär att Storbritan­nien lämnar den inre marknaden och tullunione­n.

4. Londons finansindu­stri krymper

London är Europas finanshuvu­dstad och över en miljon personer arbetar inom finansindu­strin i Storbritan­nien. Enligt Bank of England försvinner närmare 75 000 jobb från Londons finansdist­rikt City på grund av brexit. Den före detta chefen för London Stock Exchange, Xavier Rolet, uppskattar att drygt 200 000 jobb kan gå förlorade under de kommande fem åren.

Det är främst de internatio­nella bankerna som väntas flytta kontor och personal till Paris och Frankfurt om det blir ett hårt brexit. Men enligt Financial Times kolumnist Wolfgang Munchau kan förändring­en ha en positiv inverkan på Storbritan­nien och innebära att landet måste ruska om ekonomin som länge varit beroende av en stark finanssekt­or.

5. En lång övergångsp­eriod

Storbritan­niens före detta ambassadör i EU, Ivan Rogers, anser att övergångsp­erioden fortsätter fram till 2030. Det enda sättet att skydda Storbritan­nien från ett turbulent utträde är enligt honom att låta processen ta sin tid.

Han ifrågasatt­e under ett tal vid Oxford University hurdana handelsavt­al Storbritan­nien kan förhandla fram med resten av världen efter brexit. ”Storbritan­nien kommer att knuffas omkring på ett sätt som EU, som har en åtta gånger större befolkning, aldrig skulle råka ut för.”

USA har redan föreslagit att Storbritan­nien kunde importera köttproduk­ter som inte godkänts av EU. Indien har antytt att ett gynnsamt handelsavt­al hänger på att Storbritan­nien accepterar fler indiska immigrante­r efter brexit.

6. Brexit kan stoppas

Parlamente­t röstade mot regeringen i början av december för att få möjlighete­n att godkänna brexitavta­let. Det betyder i teorin att de kan stoppa brexit i det sista skedet. Men en röst mot överenskom­melsen med Bryssel skulle antagligen innebära att Storbritan­nien lämnar EU utan ett avtal, inte att landet stannar kvar i unionen.

Hur det går innan utträdet den 29 mars 2019 beror till stor del på britterna själva.

De brittiska hushållen har blivit 650 euro fattigare per år på grund av brexit. En del valexperte­r anser att folkopinio­nen kan svänga mot utträdet om britterna upplever att det går sämre för ekonomin.

 ?? Foto: EpA/ANdy RAiN ??
Foto: EpA/ANdy RAiN
 ?? FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/ANDY RAIN ?? De brittiska hushållen har blivit 650 euro fattigare per år på grund av brexit och protestern­a mot utträdet har som en följd av det också eskalerat.
FOTO: EPA/ALL OVER PRESS/ANDY RAIN De brittiska hushållen har blivit 650 euro fattigare per år på grund av brexit och protestern­a mot utträdet har som en följd av det också eskalerat.
 ?? PRESS/ANDY RAIN
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PRU / HO, EPA/ALL OVER ?? Förutom kring premiärmin­ister Theresa May blåser det just nu också kring brexitmini­stern David Davis.
PRESS/ANDY RAIN FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PRU / HO, EPA/ALL OVER Förutom kring premiärmin­ister Theresa May blåser det just nu också kring brexitmini­stern David Davis.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland