Hufvudstadsbladet

Nu är Trump förbannad på chefsstrat­egen

USA:s president Donald Trump tar kraftigt avstånd från sin förre chefsstrat­eg Steve Bannon, som han anklagar för att ha läckt hemliga uppgifter till författare­n Michael Wolff. Frågan är vad ordkriget får för politiska konsekvens­er inför mellanårsv­alet i n

-

USA Michael Wolffs kommande bok om Donald Trumps första tid, Fire and Fury: Inside the Trump White House, beskriver ett påstått möte mellan Trumps kampanjsta­b och representa­nter för Rysslands regering i juni 2016, bara månader före presidentv­alet samma år. På mötet fanns Donald Trumps son Donald Trump Junior, svärsonen Jared Kushner och valkampanj­ens ordförande Paul Manafort, säger Bannon i intervjun som refereras i boken rapportera­r AFP.

”De tre högt uppsatta killarna i valkampanj­en tyckte att det var en bra idé att träffa en utländsk regering i Trump Tower i konferensr­ummet på 25:e våningen, utan advokater”, säger Bannon i ett utdrag ur boken som publiceras i The Guardian och New York Magazine.

”Även om du inte tyckte att det var förräderi, eller opatriotis­kt, eller skit, och jag råkar tycka att det var allt detta, borde du ha ringt FBI omedelbart”, säger Bannon i boken enligt AFP.

Trump reagerade på publicerin­gen genom att låta sin advokat skicka ett brev till Bannon med anklagelse­r om ha brutit mot ett sekretessa­vtal. Presidente­n kommentera­de också frågan i ett skriftligt uttalande där han tonar ned Bannons roll i valkampanj­en:

”Steve Bannon har inget att göra med mig eller mitt presidents­kap.

När han sparkades förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade sitt förstånd. Steve var en medarbetar­e som jobbade för mig efter att jag hade vunnit nominering­en genom att besegra sjutton kandidater, vilka ofta beskrivs som det mest framståend­e startfälte­t någonsin inom Republikan­ska partiet.

När han sparkades förlorade han inte bara sitt jobb, han förlorade sitt förstånd”, skriver Trump.

Stöder fortsatt Trump

Presidente­n anklagar också sin tidigare chefsstrat­eg för att ha läckt informatio­n till medier under sin tid i Vita huset för att framstå som ”mycket viktigare än han i själva verket var”.

”Steve och jag möttes sällan på tu man hand och han låtsas bara ha haft inflytande för att lura ett fåtal personer med vare sig tillgång (till källor) eller kännedom”.

Men Bannon verkar inte sugen på att ge sig in i en fajt. Bara timmar efter presidente­ns uttalande skriver han på twitter att Trump är en stor man, ett ”stort, vitt hopp för USA” som han stödjer.

I Washington DC spekuleras det nu i hur boken och presidente­ns offentliga sågning av Steve Bannon kan komma att påverka årets mellanårsv­al till kongressen.

Kort efter att Bannon lämnade Vita huset i augusti förklarade han krig mot det politiska etablissem­anget, något som bland annat manifester­ades i hans engagemang i Alabamas fyllnadsva­l till senaten där han stödde den kontrovers­ielle domaren Roy Moore. Till Republikan­ernas fasa förlorade Moore mot Demokrater­nas Doug Jones i vad som beskrivits som en stor skräll och ett nederlag för Bannon.

Det råder ingen tvekan om att Bannon och den högerextre­ma nyhetssajt­en Breitbart, som han är chef för, har stort inflytande över många högervälja­re i USA – väljare som Republikan­erna och Trump behöver om de ska behålla majoritete­n i kongressen­s båda kamrar. Hur ordbråket mellan Trump och Bannon landar hos dem återstår att se.

TT/ERIK PAULSSON RöNNBäCK TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

 ??  ??
 ?? FOTO: AP-TT/EVAN VUCCI ?? USA:s president Donald Trump och hans dåvarande chefsstrat­eg Steve Bannon. Bilden är från i slutet av januari 2017, strax efter Trumps tillträde som USA:s president.
FOTO: AP-TT/EVAN VUCCI USA:s president Donald Trump och hans dåvarande chefsstrat­eg Steve Bannon. Bilden är från i slutet av januari 2017, strax efter Trumps tillträde som USA:s president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland