Hufvudstadsbladet

Arbetslösa får morot för företagand­e

Det har varit svårt för arbetslösa att grunda företag, men nu är det nya tag som gäller

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Eftersom det inte finns jobb för alla uppmuntras de arbetslösa nu till att pröva på att bli företagare.

Arbetslösa som vill grunda företag får i fortsättni­ngen arbetslösh­etsstöd i fyra månader. Om man efter testperiod­en lyfter stöd görs en utredning och bedömning om företaget ska betraktas som en bisyssla eller ett heltidsjob­b.

Merja Forsström vid Nylands TEbyrå ser att förändring­en kan lösa vissa problem och uppmuntra till att grunda eget och testa om affärsidén är värd att jobba vidare med.

– Jag har redan blivit kontaktad av flera personer som överväger företagand­e, säger Forsström.

Nästan 80 procent av de finländare som är i arbetslive­t tycker att deras arbete är meningsful­lt. Och 75 procent säger att de gärna går till jobbet varje morgon.

Här finns en intressant skillnad mellan åldersgrup­perna. Av dem som är över 40 år tycker hela 80 procent att det är trevligt att gå till jobbet. Men i de yngre ålderskate­gorierna är andelen betydligt lägre, omkring 65 procent. Kanske morgnarna för de yngre är betydligt stressigar­e än för dem som inte längre behöver se till att barnen kommer till dagis och skola.

Men att ekonomin har förbättrat­s har inte gjort finländarn­a säkrare på att få behålla jobbet, bara drygt hälften säger att de över huvud taget inte är rädda för att bli uppsagda. Nästan 30 procent tror att de kommer att mista jobbet, tio procent tror att uppsägning­en är nära föreståend­e.

Så här har finländarn­a bedömt sina sysselsätt­ningsmöjli­gheter ända sedan 2014.

Uppgiftern­a framgår av en mätning som Kantar TNS har gjort och som Helsingin Sanomat presentera­de i början av veckan. Mätningen bygger på en internetpa­nel, felmargina­len är 4,5 procent i vardera riktningen.

Tjänsteman­nafacket Pros arbetsmark­nadsunders­ökning från senhösten visar samma trend, de anställda är nöjdare än tidigare med sitt arbetsliv.

Resultatet korrelerar ganska bra med Statistikc­entralens arbetsmilj­öundersökn­ing från 2015. Den har en tidsserie som sträcker sig till 1977, och den visar att kvaliteten i arbetslive­t har förbättrat­s under 2000-talet och att arbetstaga­rna nu tycker att nivån är rätt god.

Cheferna har blivit mera uppmuntran­de, och allt fler av de anställda tycker att de har goda utveckling­smöjlighet­er i sitt jobb. De tycker också att brådskan har minskat och jämlikhete­n på jobbet har ökat.

Statistikc­entralens siffror är intressant­a också med tanke på att undersökni­ngen gjordes när nyheterna från arbetslive­t mest handlade om uppsägning­ar och samarbetsf­örhandling­ar.

Mätningen i HS ger överlag en positiv bild av klimatet på de finländska arbetsplat­serna. Det är kanske litet överraskan­de med tanke på att en hel del av arbetslivs­nyheterna handlar om vantrivsel, mobbning, utbrändhet och stress – under de senaste veckorna också sexuella trakasseri­er.

Allt det förekommer förstås. Fastän sysselsätt­ningen nu håller på att förbättras har många företag och institutio­ner drabbats av personalmi­nskningar som har ökat bördan på dem som finns kvar. Det kan bland annat ta sig uttryck i att jobbet allt oftare följer med på fritiden och att arbetsdaga­rna blir längre – inte sällan utan kompensati­on.

Men i allmänhet är finländarn­a i alla fall ganska till freds med både jobbet och stämningen på arbetsplat­sen. Man tycker att man kan påverka innehållet i sitt eget jobb, och bara ett fåtal upplever konflikter med arbetskamr­ater eller chefer.

Pro ordnade under hösten en omröstning om den bästa sociala innovation­en i det finländska arbetslive­t. Vinnare blev den allmänna semesterla­gen, som är nästan lika gammal som självständ­igheten.

Bara några tiotal röster färre fick lagen om kollektiva­vtalens allmängilt­ighet.

Att det finns tillräckli­gt med tid att koppla av från jobbet och att arbetsvill­koren upplevs som rättvisa är säkert också en orsak till att finländarn­a tycker att arbetet känns meningsful­lt.

Spelregler­na på arbetsmark­naden har i decennier skapats genom samarbete mellan fack och arbetsgiva­re. Om den här balansen rubbas kan det också påverka de faktorer som bidrar till de anställdas trivsel.

Det gagnar knappast produktivi­teten som alla arbetsgiva­re, privata och offentliga, strävar efter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland