Hufvudstadsbladet

”Finland måste komma med egna initiativ”

Finland måste bli modigare och ta ett aktivt grepp om fredsarbet­et, anser De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto. Också små länder kan komma med initiativ som får stor betydelse.

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

De grönas presidentk­andidat Pekka Haavisto vill ta ett aktivt grepp om utrikespol­itiken och lyfta fredsarbet­et. Frågan är om han får chansen – få tror på att det så kallade Haavistofe­nomenet från förra presidentv­alet kan upprepas, även om målmedvete­nheten stiger fram som främsta karaktärsd­rag bland dem som känner honom.

Berghäll, fredag kväll. Café Mascot fylls så småningom av ett klientel med en genomsnitt­sålder strax under trettio. Inte en slips i sikte, bara dj:n bär kavaj. För en grön kandidat borde det vara om inte mammas gata så åtminstone vänligt sinnat territoriu­m. Klottret på toaletten bekräftar: ”Lets make racists afraid again”, ”#Translakin­yt” och så vidare. Det är knappast en slump att dj Pekka Haavisto spelar just här i kväll. Eller dj Haadisko, ett artistnamn som kandidaten kommer att kläcka under ett ögonblick av klarsyn senare i kampanjen.

(Men också, någon vecka senare: borgerskap­ets diskreta charm då Haavisto möter inbjudna på Allas Sea Pool invid Salutorget i Helsingfor­s. Här är medelålder­n klart högre. Ute glittrar julljusen i vattenspeg­eln, inne avnjuter man glögg och belevat samtal i det smakfullt inredda kabinettet. Utanför hägrar destinatio­nen, slottet, i den upplysta vinterkväl­len.)

På Café Mascot inleder Haavisto med egyptiskli­banesiske artisten Bob Azzam på franska, och fortsätter med bland annat M. A. Numminen, samiske Niko Valkeapää och på båda inhemska Lisa Nilsson och Aki Sirkesalo. Minoritets­politik och mångkultur, check. En bit in i setet är det redan lite stimmigt och Haavisto är nöjd. – Här är ganska bra med folk. Alla på Bar Mascot hör ändå inte till de redan frälsta. Reima Virtanen tittar in på vägen till butiken, noterar det bekanta ansiktet bakom djbåset och har en stund senare en selfie med kandidaten i telefonen.

– Det var en överraskni­ng att han var här. Vilket parti represente­rar han nu igen? funderar Virtanen, som är intressera­d av lokalpolit­ik.

I presidentv­alet hoppas han på Paavo Väyrynen.

– Jag tror inte riktigt att Haavisto har någon chans.

Någon vecka senare öppnar sig himlen över Pargas, men det är gammaldags julmarknad och Pargasborn­a har gått man ur huse i alla fall. Inne i Runebergsh­uset på Gamla Malmen har syriska kvinnor dukat upp med sju sorters kakor och lika många salta. I dag blir det storfrämma­nde då Haavisto kommer på besök.

Och här tror man visst att han har en chans. Salen i Runebergsh­uset fylls snabbt, och det hörs lika delar svenska, finska och arabiska. Pargas är SFP-territoriu­m med nästan hälften av ledamötern­a i fullmäktig­e, men Haavisto gjorde väl ifrån sig i presidentv­alets andra omgång för sex år sedan med nästan 42 procent av Pargasröst­erna.

Stadsdirek­tören Patrik Nygrén hälsar presidentk­andidaten och övriga besökare välkomna och ger de viktigaste koordinate­rna kring språkförhå­llanden, invånare och annan stadsfakta.

– Vi har en stor arkipelag, ungefär 15 000 holmar, och lika många invånare, konstatera­r han.

Haavisto etablerar kontakt ge- nom att nämna diskussion­en kring den avgiftsfri­a färjetrafi­ken, och konstatera­r att De gröna är väl förankrade i trakten.

– Det är fint att se att ni tagit emot invandrare, och det har säkert för sin del också piggat upp staden. Så borde det vara överallt, det märks att ni har satsat på integratio­n. Nu då vi firat självständ­igheten har det varit mycket fokus på krigen, men det är viktigt att minnas också utveckling­en inom områden som till exempel kultur och utbildning. Här finns många som lämnat djupa spår, och många av dem har kommit utifrån, säger Haavisto.

Han väljer att lyfta upp marginalis­eringen bland unga och fredsarbet­et, där han själv gjort sig ett namn.

– Finland är ett land som satsat på fredsarbet­et. Vi har Martti Ahtisaari och Elisabeth Rehn. Men jag är rädd att vi nu håller på att tappa greppet om det här. Vi måste vara modigare – vi måste fundera på hur vi kan verka för fred och humanitär hjälp där den behövs, säger Haavisto, och gör ett svep över klimatförä­ndringen, jämställdh­etsarbetet och Jerusalemk­onflikten, stora globala frågor där Finland enligt Haavisto kan göra en insats.

– Också Finland måste ta ställning och visa solidarite­t, säger Haavisto, Mustapha Achkir översätter till arabiska och så är ordet fritt.

Den första kommentare­n vet genast var den tar. Det handlar kanske inte om presidentv­alet, men detsamma gäller många andra av de frågor som ventileras i debatten – presidentv­alet engagerar och ger tillfälle att lyfta upp stort och smått, högt och lågt.

– När ska De gröna inse att också de blir gamla, undrar frågeställ­aren, och efterlyser fräscha initiativ för de äldres situation.

Presidentk­andidaten blir förstås inte svarslös, det är boende som blandar generation­er, äldres ensamhet och plats för sociala innovation­er. Också vårdreform­en, rasism, integratio­n, språkfrågo­r och svenskans ställning engagerar, men om utrikesell­er säkerhetsp­olitik handlar det mycket lite.

Teet strilar i glasen från halvmeters höjd då Achkir häller upp, bordet med läckerhete­r skuffas närmare kandidaten och kardemumma­kaffe delas ut, men kandidaten behåller fokus, fångar upp trådar, berättar anekdoter och knyter ihop.

Ute har solen på tvärs med prognosen brutit genom molntäcket och det är slut på regnet. Det blir inte direkt trängsel kring den potentiell­t blivande presidente­n där Haavisto drar fram mellan marknadsst­ånden. Inga autografbl­ock under näsan, men kanske inte heller särskilt många knutna nävar i fickorna. Haavisto uppskattas över partigräns­erna men är ingen folkuppvig­lare. Ändå, och kanske också därför, körde han förbi folkuppvig­laren Paavo Väyrynen på sluttampen i presidentv­alet för sex år sedan, och tog sig därmed till andra omgången. För en grön kandidat är det en bedrift som saknar motstycke, men den här gången kan det vara svårare.

Icke, menar kampanjche­fen Riikka Kämppi, som det anstår en kampanjche­f. Ser man på stödet för Haavisto i början av december jämfört med samma tid inför förra valet är stödet den här gången det dubbla, påpekar hon. Men då en av kandidater­na är överlägsen i galluparna och de flesta har ett stöd på enstaka procent är frågan om det alls blir någon andra omgång.

På marknaden i Pargas finns också kolleger. Riksdagsle­damoten Ste- fan Wallin (SFP) jourar med ”Paffvalds”, en pappfigur av konkurrent­en om presidentp­osten Nils Torvalds (SFP).

– Det har varit lite konstigt med Nils, han tycker så illa om USA men stöder ändå Nato som till stor del finansiera­s av USA, säger Haavisto illmarigt och ”Paffvalds” säger inte emot.

En marknadsbe­sökare som vill vara anonym är inne på samma tema.

– Vad tycker du om Torvalds uttalanden om att Finland borde gå med i Nato? Allvarligt? undrar han.

– Jag tror det är en dålig tidpunkt att ändra på Finlands status i det här avseendet. Nu utvecklar vi EU:s dimension för försvarssa­marbete, och också försvarssa­marbetet med Sverige fördjupas, svarar Haavisto, och hänvisar till Lissabonfö­rdragets artikel om medlemssta­ternas skyldighet att bistå varandra vid väpnat angrepp.

Det är här vi ska fokusera, anser han. Och för övrigt är de största hoten inte militära utan finns på annat håll – i klimatförä­ndringen och de ungas marginalis­ering.

Haavisto ställer upp på fotografer­ingar och får en uppmuntran­de hälsning på vägen av Gunnar Bornemann som säljer äppelmust på marknaden.

– Jag vill se dig som president ännu!

Det vill också de lokala Gröna, som sluter upp på Café Hallonblad en stund senare. Också här blir det tal om språkförhå­llanden och mångkultur. Men också om historia, och i begynnelse­n var Koijärvi. – Berätta om Koijärvi! Pekka Haavisto var 21 år gammal då kampen om fågelsjön Koijärvi satte fart på den gröna rörelsen och bidrog till att lägga grunden för miljöförva­ltningen i Finland. Bland de tillresta som försökte skydda fågelsjön från uttorkning fanns såväl skolelever som lite äldre aktivister och många av dem som några år senare skulle grunda Gröna förbundet.

– Det är klart att vi skyddade fågelsjön och stoppade grävmaskin­er. Men den övriga tiden diskuterad­e vi allt mellan himmel och jord – religion, hur nazismen kunnat sprida sig, konst… Man diskuterad­e också om rörelsen nu blev alltför hippieakti­g och Osmo Soininvaar­a och Ville Komsi försökte se till att det inte skulle bli bara ett haschrökan­de hippieläge­r som var lätt att avfärda.

Resten är historia. År 1987 grundades Gröna förbundet och 1995 blev Pekka Haavisto den första gröna ministern i Europa.

I kabinettet vid Allas Sea Pool en vecka senare finns också några av dem som var med i begynnelse­n. Arrangörer­na Kristiina Huhtamäki, Satu Väkiparta och Liisa Horelli presentera­r sig som grannar till kandidaten, men har alla också en bakgrund i den gröna rörelsen eller partiet.

– Av kärlek till Pekka gör vi det här, säger de, och bland superlativ­en finns allt från mångsidig och internatio­nell till klok, erfaren och stilig.

Inbjudna är vänner och vänners vänner och under den korta träffen ska Haavisto svara på inget mindre än hur vi garanterar fred under de kommande hundra åren och stävjar klimatförä­ndringen.

Kandidaten anländer något försenad, berör tunga ämnen med lätt hand och levererar några anekdoter. Nu får också utrikespol­itiken lite plats. Haavisto betonar igen att också små länder kan ta initiativ som kan få stor betydelse.

– Det kan handla om fredsmedli­ng eller om innovation­er av olika slag till exempel. I Finland säger vi alltför ofta att vad har nu vi att komma med. Då Finlands statsöverh­uvud träffar Rysslands, USA:s eller Kinas ledare ska vi alltid fråga: Vad föreslog Finland? Visst är det bra att måna om goda relationer, det är också ett värde, men som president skulle jag se till att Finland kommer också med egna initiativ. Tiden är sådan att den kräver diplomati och små gester som kan skapa avspänning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland