Hufvudstadsbladet

Svagt Finland föll hemma

Spelare, tränare och publik var överens – VM-kvalmatche­n mot Slovakien borde ha slutat i finländsk seger. I stället var laget aldrig nära att ta hem segern utan åkte på förlust efter en svag insats.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Det var en av de där kvällarna då finsk handboll inte visade upp sin bästa sida. Ett högst mediokert Slovakien kom förhålland­evis enkelt undan då laget tog en bortaseger över Finland i Vanda.

Ett tempofatti­gt, fantasilös­t, slarvigt och hafsigt spel framåt gav bara 22 mål och tränaren Kaj Kekki fick än en gång skaka på huvudet och med bister min försöka hitta orsaker till att hans lag skänkte bort bollen gång på gång.

– Det här var en match vi borde ha vunnit, säger han.

Det är lätt att hålla med. Det hade inte ens krävt att de finländska spelarna överträffa­t sig själva. En normalinsa­ts hade räckt. I stället tappade man kontakt med gästerna redan i första halvlek och var aldrig efter det nära att komma ikapp.

– Vi förlorar matchen på de tekniska felen vi gör. Det är på tok för många. Det är det som avgör, säger Kekki.

– Det känns som om jag får upprepa samma sak varje gång jag står här, fortsätter han och nickar mot journalist­erna.

Och visst är det sant. Det är inte första gången Kekki står på golvet i Energia Arenan och säger att det blev för många enkla missar, att han inte vet vad det beror på och att laget behöver tid.

– Jag vet inte varför vi gör så många misstag. Kanske det beror på finländsk handboll helt enkelt, säger han kryptiskt.

– Jag tror inte spelarna är nervösa. Vi har gott om spelare som varit med länge och som kan hantera situatione­n. Felen vi gör på planen beror på något annat.

Sedan Kekki tog över landslaget har siktet varit inställt på EM-slutspelet 2020. Han har sagt att han accepterar sämre resultat i kvalmatche­r så länge det betjänar det stora målet.

Men vid något skede måste laget lära sig att besegra motståndar­e av Slovakiens kaliber. Det går inte att simulera under träning utan spelare och lag måste skaffa sig den lärdomen genom att ta segrarna. Det är också Kekki väldigt medveten om.

– Det skulle vara otroligt viktigt att vinna de här matcherna och hela laget ville verkligen göra det i dag. Alla lag lever av segrar och om vi vill ta oss till ett EM-slutspel måste vi kunna slå lag av den här nivån, slår Kekki fast.

– Vi ska kunna slå Slovakien på hemmaplan. Men kanske det här laget behöver ett år till ...

Vad laget åtminstone behöver är ett bättre anfallsspe­l. 22 mål mot Slovakien är på tok för lite men naturligt då man ser på hur offensiven såg ut.

– Vi mötte ett fysiskt försvar och kom lite nära. Sedan tappade vi bollar, gjorde tekniska fel, fick inte i gång vårt kontringss­pel då de satte press på oss då vi fick bollen och så sjabblade vi bort bollen, säger Kekki.

– Vi saknar tålamod då vi är så ivriga att försöka. Det känns som om vi ibland vill försöka göra två mål på ett kast.

Granlund får beröm

I ett annars rätt blekt finländskt anfall fanns det en klart lysande stjärna. Max Granlund visade att höstens lyckade landslagsd­ebut inte var någon slump. Han spelade fördomsfri­tt, tog sina lägen och satte sex mål med sitt tunga skott.

– Jag tycker mitt eget spel var helt ok framåt. Jag fick bra lägen och kastade bra, säger han.

Också Kekki riktar beröm mot den resliga Dickenskyt­ten. Men Granlund var förstås inte nöjd då laget inte nådde sin nivå och det blev en onödig förlust.

– Jag tycker vi var det bättre laget i dag men vi förlorar matchen på våra tekniska fel. Kanske berodde det på att vi kände en del press på oss att ta en viktig seger. Det är svårt att säga vad det berodde på, säger han.

Finland får chans till en snabb revansch då lagen möts på nytt på söndag i Slovakien. Då måste de blåvita spelarna se till att minimera de tekniska felen, höja det kollektiva spelet med flera nivåer och hålla det kollektiva försvarssp­elet på samma nivå som i hemmamatch­en samtidigt som man minimerar de individuel­la missarna.

– Vi måste ha tålamod, säger Granlund bestämt.

Vi förlorar matchen på de tekniska felen vi gör. Det är på tok för många. Det är det som avgör. Kaj Kekki tränare

 ?? Foto: FsC MeDia ?? Nico Rönnberg sköt sex mål mot Slovakien
Foto: FsC MeDia Nico Rönnberg sköt sex mål mot Slovakien
 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Finland hade stora problem med anfallsspe­let mot Slovakien. Här går Rickard Sundberg på avslut utan att få utdelning
FOTO: FSC MEDIA Finland hade stora problem med anfallsspe­let mot Slovakien. Här går Rickard Sundberg på avslut utan att få utdelning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland