Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski på pallen efter stor dramatik

Krista Pärmäkoski är fyra och Kerttu Niskanen femma inför de avslutande etapperna på Tour de Ski.

- HBL-SPT-TT

Heidi Weng slogs om segern i masstarten i ett regnigt Oberstdorf – men föll på upploppet när hon spurtade mot Ingvild Flugstad Østberg. Därmed ökar Østberg totalledni­ngen i Tour de Ski inför de två sista etapperna.

För Krista Pärmäkoski blev Wengs fall en lyckospark då finländare­n kunde ta sig upp på prispallen efter att ha slutat trea i loppet.

– Utan hennes fall hade jag varit fyra i dag, säger Pärmäkoski till MTV Sport.

Pärmäkoski, som ligger fyra i sammandrag­et, fick jobba hårt under masstartsl­oppet. Hon sade att hon kände på sig att truppen hålls samlad hela vägen och att hon därför hela tiden fick fundera på hur hon skulle hitta den bästa positionen i klungan. Stundtals klåg hon illa i påse men lyckades genom kloka val få en bra placering inför slutet.

– Jag vågade i dag åka i utförsåkni­ngen, säger hon till MTV.

– Då man skidar i klunga är det klart att både skidor och stavar hamnar under andra tävlanden. Jag var rätt säker under det första varvet att min stav kommer att gå av då det trampades så mycket på den. Någon av norskorna åkte fräckt in framför mig i en av utförsåkni­ngarna och vi höll båda på att gå omkull där. Till all tur hölls jag på fötterna.

Kerttu Niskanen kom i mål som 14:e och ligger på femteplats i sammandrag­et.

En enormt besviken Weng åkte i mål som elva och fallet kostade henne drygt 22 sekunder om man räknar in de förlorade bonussekun­derna.

I det som ser ut att bli en norsk duell om Tour de Ski-segern har Østberg nu ledningen med 57 sekunder, ett välbehövli­gt försprång om hon ska kunna hålla undan för Weng i den avslutande klättringe­n uppför Alpe Cermis.

Laura Mononen klev av touren inför torsdagens masstart. Anne Kyllö-

nen hade avbrutot tävlingen sedan tidigare.

Cologna drar ifrån

På grund av väderförhå­llandena i Oberstdorf gick masstartsl­oppen – 10 km för damerna och 15 km för herrarna – på en extremt snabb och lättåkt slinga, där det var näst intill omöjligt att göra något för att spräcka fältet. Herrloppet, där det var trångt med hela 67 åkare, blev ändå dramatiskt. Det inträffade en mängd incidenter i de hårda och isiga spåren, när åkare föll i det kompakta startfälte­t.

Varenda ryss, totaltvåan Sergej Ustiugov inkluderad, stod också på näsan under loppet. Ustiugov tappade totalt en halvminut och Dario Cologna, Schweiz, drygar därmed ut sig totalledni­ng till 53 sekunder inför avslutning­en.

Emil Iversen fixade dagens andra norska etappseger, före landsmanne­n Sindre Bjørnestad Skar.

Efter att Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola och Martti Jylhä helt planenligt klivit av touren är de finländska chanserna på herrsidan rätt små. I torsdagens masstart varAri Luusua bästa finländare på 37:e plats medan Antti Ojansivu var 59:e och Kusti Kittilä 66:e.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Krista Pärmäkoski ligger fyra inför de avslutande etapperna av Tour de Ski.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Krista Pärmäkoski ligger fyra inför de avslutande etapperna av Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland