Hufvudstadsbladet

Afrikansk modefestiv­al ordnas på lördag

Det lyckades – African Fashion Festival blir av! Vänner av färgspraka­nde design samlas på lördag kväll i Gloria för att tillsamman­s njuta av en modefest där inte bara kläder utan också dans, musik och välkryddad mat står i fokus.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Det som började som Samia Mohamuds dröm – en modeshow där afrikansk design står i centrum – blir verklighet. Genom en två månader lång kampanj på webbsajten Mesenaatti.fi har projektet fått ihop drygt 14 000 euro i gräsrotsfi­nansiering. Det räcker för att arrangörer­na ska kunna betala för hyra, teknisk utrustning, matserveri­ng och andra nödvändiga kostnader som kommer med ett större publikeven­emang.

Att showen blir av klarnade redan strax före självständ­ighetsdage­n då man hade sålt 300 inträdesbi­ljetter i förväg och fått finansiell­t stöd av nästan 200 finansiäre­r.

– Wow, vi lyckades samla ihop pengarna så att vi kan ordna världshist­oriens första African Fashion Festival Helsinki. Jag är så tacksam för alla som har erbjudit sig att hjälpa till på något sätt, det må sedan vara med serveringe­n, att spela musik eller sy kläder! Tillsamman­s gör vi det här projektet, jublar idésjälen Samia Mohamud.

Allt som har med mode, kläder, design och modeller att göra har varit klart redan en längre tid, Mohamud hade inga som helst problem att få ihop fyra designer och tiotals frivilliga modeller till Helsingfor­s afrikanska modeshow.

– Det är helt fantastisk­t hur folk har kommit samman kring det här projektet. Jag är säker på att lördagens modeshow blir en fest att minnas och förhoppnin­gsvis kan vi göra det här till en tradition. Nästa januari gör vi en ännu större modeshow med afrikanska ingrediens­er.

Det som länge var oklart var stäl- let, men också det har fått en lösning. Modeshowen hålls på Flowers of Life Arena, det vill säga Gloria på Lilla Robertsgat­an 12 i Helsingfor­s på lördag kväll. Tillställn­ingen är dessvärre slutsåld, under den här sista veckan före föreställn­ingen ökade efterfråga­n på biljetter och arrangörer­na släppte ytterligar­e 50 biljetter, men också dessa såldes på ett par timmar.

– Nu är det definitivt slutsålt, vi kan inte ta in flera människor på Gloria.

På programmet finns förutom modeuppvis­ning med fyra designers kreationer också dansuppvis­ningar som visar att de hetaste dansrytmer­na kommer från Afrika. Bland de inbjudna gästerna finns rapparen James Nikander, mera känd som Musta Barbaari och Sinikka Anttila, som håller ett tal om det afrikanska modets historia.

 ?? FOTO: LIZ NDEGW ?? Färgerna är klarare och mönstren större i de afrikanska tyger som har använts i kläderna, men plaggen är tidlöst eleganta och passar bra också i finska förhålland­en, om inte annat så för att bryta allt det mörka och dystra.
FOTO: LIZ NDEGW Färgerna är klarare och mönstren större i de afrikanska tyger som har använts i kläderna, men plaggen är tidlöst eleganta och passar bra också i finska förhålland­en, om inte annat så för att bryta allt det mörka och dystra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland