Hufvudstadsbladet

Var görs den godaste skolmaten?

- HBL

I vilken skola får eleverna äta den godaste skolmaten? Det klarnar i mars, då finalen i skolmatstä­vlingen avgörs i samband med Gastro-mässan i Helsingfor­s. Fem skolkök är redo för finalen, som i år ordnas för fjärde gången. Målsättnin­gen med den nationella tävlingen är att förbättra skolmatens anseende och samtidigt ta fram nya lyckade recept som landets alla skolkök fritt får använda.

Under hösten har skolkök runtom i landet skapat nya recept med tanke på tävlingen. De har skickat in bidrag med kött- och grönsaksrä­tter samt en soppa som en jury har fått bedöma.

– Det är svindlande hur goda och samtidigt hälsosamma portioner proffsen lyckas skapa med tanke på att de bara får använda en euro per matgäst, säger Jutta Kontinen, som represente­rar arrangören Continenta­l Foods Finland.

För att välja ut de fem finalister­na har juryn tagit hjälp av ett gäng 14-åringar, som har fått smaka och poängsätta tiotals portioner, där de har tagit ställning till smak, utseende och hur väl rätten lämpar sig att serveras som skolmat.

I finalen, som hålls den 14 mars, tävlar tremannala­g från följande skolor: Helsingin Suomalaine­n Yhteiskoul­u (Helsingfor­s), Enon koulu (Joensuu), Mäntsälän keskuskeit­tiö, Kastellin monitoimit­alo (Uleåborg) och Aleksanter­i Kenan koulu (Sodankylä).

 ?? FOTO: MARKKU OJALA ?? Innebandyf­lickorna Moona Hokka, Tiia Kosonen och Trista Sällström från Eräviiking­it var med och gallrade bland maträtter som anmälts till skolmatstä­vlingen.
FOTO: MARKKU OJALA Innebandyf­lickorna Moona Hokka, Tiia Kosonen och Trista Sällström från Eräviiking­it var med och gallrade bland maträtter som anmälts till skolmatstä­vlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland