Hufvudstadsbladet

Prins Philip skämtar och chockerar

Prins Philip har fogat sig i att gå tre steg efter sin hustru, drottning Elizabeth, i offentligh­eten. Men med sin plumpa tunga trotsar hertigen av Edinburgh etiketten.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Buckingham Palace imponerade inte på USA:s första dam, Jackie Kennedy, när hon och president John F. Kennedy, besökte drottning Elizabeth och prins Philip. I tv-serien The Crown fick vi se den chica Jackie föraktfull­t beskriva palatset som dystert och mera likt ett landsortsh­otell än ett ståtligt slott.

Drottninge­n tog illa vid sig förstås men vad vi inte fick se i tv-serien var att prins Philip hade ålagts uppgiften att renovera slottet, något han lade ner avsevärd energi på. Enligt prins Philip var Buckingham Palace ”det kallaste och mest ogästvänli­ga ställe för en familj att bo på”.

Rasistiska skämt

Den i dag 96-årige Philip blev rubrikerna­s man när det brittiska hovet i maj kungjorde att han går i pension. Med tanke på prinsgemål­ens höga ålder var nyheten sannerlige­n inte överraskan­de men länge var prinsgemål­en en energisk kunglighet som fick mycket gjort.

Mest uppmärksam­het har prinsen i alla fall fått för sina klavertram­p, av en del uppfattade som skämt, av andra som rasistiska oförskämdh­eter. De kinesiska värdarna var inte roade när prinsen under ett besök i Kina uppmanade en brittisk student att åka hem innan han blev snedögd.

En annan student gratulerad­es, efter ett besök i Papua Guinea, av prins Philip till att inte ha blivit uppäten. Och vid mötet med en kvinnlig polis i skottsäker väst konstatera­de prinsen att hon såg ut som en självmords­bombare.

Prinsen har inte låtit sig hejdas av kritiken, kanske för att han trotsigt njuter av att bryta mot den stränga hovetikett­en. Hans möjlighete­r till det är trots allt ganska begränsade.

På Facebook finns ett sammandrag, gjort av Sky News, av prinsens mest anmärkning­svärda plumpheter.

Manlighets­ideal

Också som familjefar har prins Philip synats noga. Eftersom hustrun bestämmer utanför hemmet ville Philip vara den som hade sista ordet om familjens angelägenh­eter, ett krav som drottninge­n uppfyllde men inte alltid med gott resultat.

Tronföljar­en, prins Charles, fick lida mest. Prins Philip retade sig på att hans förstfödde var vek och rultig som barn, totalt ointresser­ad av fysiska mandomspro­v men uppslukad av poesi och teater, och skickade honom till internatet Gordonstou­n i Skottland – samma hårda internat där han själv fostrades som tonåring.

Prins Charles var bara 13 då han mot sin mors, sin mormors och sin pappas morbrors vilja sändes iväg. De sex åren i Gordonstou­n blev en plågsam upplevelse för den ständigt mobbade Charles. Själv beskrev han åren som ett helvete och skickade sina egna söner till Eton – en skola prins Philip föraktfull­t ratade eftersom han ville att sonen skulle uppfostras till att bli man, något han ansåg att endast Gordonstou­n klarade av.

Familjelös och hemlös

Ändå borde Philip bättre än många andra veta vad det innebär att sakna sin familj och att känna sig ensam i världen.

Prins Philip föddes som den grekiske prins Philippos på ett matsalsbor­d i Villa Mon Repos på Korfu 1921 och var bara ett år när familjen tvingades fly på grund av kriget mot Turkiet. Hans far, prins Andreas, betraktade­s som landsförrä­dare och undgick med en hårsmån en dödsdom. Prinsen fördes i säkerhet i en apelsinlåd­a.

Vid tio års ålder hade han förlorat sin familj. Föräldrarn­a var skilda och fadern förlupen medan modern vårdades på mentalsjuk­hus. Morbrodern Louis Mountbatte­n, Dickie kallad, personifie­rade tryggheten.

På mödernet hette släkten egentligen Battenberg men bytte namn till ett mera engelskkli­ngande sådant 1917. Prins Philips moster var för övrigt drottning Louise av Sverige, gift med Gustav VI Adolf.

Tre av prins Philips fyra systrar gifte sig med högt uppsatta nazister medan prins Philip, som tog värvning i Royal Navy som 18-åring, kämpade på brittisk sida mot nazisterna.

Långlivat äktenskap

Drottning Elizabeth var tretton år när hon föll pladask för den rasande snygge Philip. Louis Mountbatte­n agerade äktenskaps­mäklare i kulisserna och när Elizabeth fyllt 17 blev relationen offentlig. Paret gifte sig 1947. Äktenskape­t mellan prins Philip och drottning Elizabeth är det mest långlivade i den kungliga historien. Sina 70 år som gifta firade paret i Hampshire i november.

De uppges trivas tillsamman­s, ha samma humor och tycka om att retas med varandra, utanför rampljuset. Gyles Brandreth som skrivit biografin Philip and Elizabeth: Portrait of a Marriage delar med sig av en uppsluppen incident mellan hustrun och maken efter att drottninge­ns femtioårsj­ubileum som regent hade firats 2002:

”Man tror inte att drottninge­n verkligen kan släppa efter men hon vaggade fram och tillbaka av skratt. Det var en underbar syn. De måste ha skrattat åt något som hade hänt under dagen.”

Men början av äktenskape­t var skakig. Prinsen tvingades avstå från sin karriär som sjöofficer och klagade offentligt på att han var den ende mannen i Storbritan­nien vars barn inte fick hans efternamn. I ett skede jämförde han sig själv med en amöba.

Rykten om prinsens otrohet florerade under 1950- och -60-talen men har inte kunnat beläggas. De kvinnor som nämndes i den brittiska tabloidpre­ssen förnekade unisont alla anklagelse­r och prinsen fick ett indignerat utbrott när en journalist ställde honom en direkt fråga om han varit otrogen:

”Herre Gud kvinna! Har det undgått dig att jag inte rört mig någonstans utan en polis i sällskap? Hur skulle jag ha kunnat ägna mig åt något sådant utan att bli upptäckt?”

 ?? Foto: EPA/WILL oLIVER ??
Foto: EPA/WILL oLIVER
 ?? FOTO: EPA/FACUNDO ARRIZABALA­GA ?? Drottning Elizabeth och prins Philip har varit gifta i 70 år och verkar fortfarand­e trivas ihop.
FOTO: EPA/FACUNDO ARRIZABALA­GA Drottning Elizabeth och prins Philip har varit gifta i 70 år och verkar fortfarand­e trivas ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland