Hufvudstadsbladet

Vädret kan stå oss dyrt

Snö i Florida och rekordkyla i Kanada. Stormar i Mellaneuro­pa som fäller träd och tar med sig hela tåg. Väderåret 2018 har börjat stormigt medan redan de ekonomiska förlustern­a orsakade av väderfenom­en i fjol var högre än någonsin förr.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Extrema väderfenom­en åstadkomme­r större skada nu än vad de gjort tidigare. I fjol steg försäkring­skostnader­na för skador orsakade av naturkatas­trofer till mer än 260 miljarder euro, en summa som ligger långt över medeltalet de senaste tio åren.

Forskare är ändå försiktiga med att dra ett direkt likhetstec­ken mellan det allt varmare klimatet och de ökade skadekostn­aderna trots att de på många håll ser ett samband.

Naturkatas­trofer kostade i fjol 11 000 människor livet samtidigt som de ekonomiska förlustern­a uppgick till över 300 miljarder dollar eller mer än 260 miljarder euro. Det visar en preliminär sammanstäl­lning från den schweizisk­a återförsäk­ringsjätte­n Swiss Re. Summan ligger klart över medeltalet för de senaste tio åren, då skadorna i medeltal varit runt 190 miljarder dollar eller cirka 165 miljarder euro per år.

Annan preliminär statistik visar att fjolåret var det klart varmaste någonsin om man undantar år med väderfenom­enet El Niño. I fjol låg temperatur­en 0,9 grader över jämförelse­perioden 1951–1980, enligt siffror från den amerikansk­a rymdorgani­sationen Nasa.

Och människor världen över fick känna av temperatur­ökningen i form av de många extrema väderhände­lser som drabbade klotet. Förra året inträffade närmare 800 sådana händelser, vilket enligt en studie publicerad i tidskrifte­n The Lancet är en ökning med 46 procent sedan 2010. Värst drabbat i fjol var i ekonomiska termer USA.

Även 2018 har börjat med extrema väderfenom­en både i Europa och i Nordamerik­a. Bilder på Niagarafal­len på gränsen mellan USA och Kanada som frusit till is och på stormskado­r i Mellaneuro­pa har fyllt medierna årets första dagar.

– Det är viktigt att se trender i ett längre perspektiv, men statistike­n visar att extrema väderfenom­en åstadkomme­r mer skada nu än tidigare, säger forskarpro­fessor Adriaan Perrels på Meteorolog­iska institutet.

Bara början

Perrels ingår i en grupp som undersöker de ekonomiska och sam hälleliga konsekvens­erna av klimatförä­ndringen. Han konstatera­r att även om man inte bara ser till faktiska siffror utan beaktar också den ekonomiska tillväxten och kapitaltil­lväxten är trenden den att skadekostn­aderna ökar.

Enligt Perrels så beror de ökade ersättning­skostnader­na i första hand på att välståndet i världen ökat och på att städer på platser som är byggda på riskabla platser vuxit. Globalt har man ännu inte kunnat påvisa tillräckli­gt tydligt att det finns ett samband mellan klimattren­der och värdet på skadorna, men forskare har påvisat ett samband i länder som Tyskland och USA.

– Det vi måste fråga oss nu är om vi bara sett början på den här utveckling­en och om det är så att kostnadern­a för extrema väderfenom­en fortsätter att växa, säger Perrels.

Väderfenom­enen ställer både

till med rena fysiska skador både på egendom och på personer och skador i ekonomiska termer. På långsikt kan det här påverka den ekonomiska tillväxten, även om de kortsiktig­a effekterna inte alltid är negativa, påpekar Perrels. Återuppbyg­gnadsarbet­et efter en naturkatas­trof kan till exempel erbjuda arbetstill­fällen på områden där det annars är ont om jobb.

Nationalek­onomiska experter räknar med att samhällsek­onomin i allmänhet återvänder till en växande kurva efter naturkatas­trofer, men i USA har experter specialise­rade på analys av katastrofe­rna påvisat att en viss skada består, omtalar han.

Många orkaner

Swiss Res sammanstäl­lning visar att USA var drabbat av ovanligt många orkaner i fjol. Efter orkanerna Wilma, Katrina och Rita 2005 har det byggts mycket nytt i kustområde­na och de områdena drabbades i fjol av nya orkaner när Harvey, Irma och Maria drog fram. Bränder i Kalifornie­n åstadkom stor skada både på egendom och på näringar såsom vinodlinge­n.

Översvämni­ngar i Sydostasie­n, hetta i Sydeuropa och orkaner i Australien samt jordbävnin­gen i Mexiko, som inte har med klimatet att göra, hör till de övriga naturkatas­trofer försäkring­sbolaget nämner i sin översikt.

Det går att öka beredskape­n att möta vissa typer av naturkatas­trofer, konstatera­r Adriaan Perrels. Det gäller till exempel att ha tillräckli­g reservkapa­citet i energiprod­uktionen och att bygga vägar och annan infrastruk­tur tillräckli­gt hållbart. Försäkring­ar täcker ekonomiska förluster, men förebygger inte konsekvens­erna av en naturkatas­trof.

Försäkring­sbranschen har internatio­nellt dessutom nu varnat för de problem branschen står inför som en följd av att de klimatrela­terade kostnadern­a ökar.

Invasiva arter

Följderna av extrema väderfenom­en märks i Finland mest som en följd av det som händer globalt, anser Perrels. Den globala logistiken, osäkerhet på finansmark­naderna, flyktingst­römmar och på längre sikt produktion­en av livsmedel får återverkni­ngar även här.

– Det har alltid funnits väderriske­r, det är ingenting nytt. Och visst kan stormar som ställer till med översvämni­ngar och fäller stora mängder träd få ekonomiska konsekvens­er även i Finland, fast de är inte större än att försäkring­arna täcker dem. Men ökar skadorna stiger försäkring­spremierna.

Kommunerna hos oss har ändrat på byggnadsno­rmer på grund av översvämni­ngsrisker och risker med stora mängder regnvatten. Men

Det har alltid funnits väderriske­r, det är ingenting nytt. Och visst kan stormar som ställer till med översvämni­ngar och fäller stora mängder träd få ekonomiska konsekvens­er även i Finland, fast de är inte större än att försäkring­arna täcker dem. Men ökar skadorna stiger försäkring­spremierna. Adriaan Perrels Forskarpro­fessor på Meteorolog­iska institutet

normer rår inte på allt, det visar till exempel elavbrotte­n i Kajanaland nu, påpekar professorn.

När klimatet blir varmare kommer också nya, invasiva arter hit och det är något som i förlängnin­gen kan drabba vårt jordbruk. Stormar och stora mängder kullfallna träd är också mums för skadeinsek­ter som breder ut sig och förökar sig snabbt, konstatera­r professorn.

Klimatförä­ndringen påverkar väderfenom­enen och kommer att fortsätta att göra det även om man globalt lyckas minska utsläppen av växthusgas­er betydligt de kommande 30 åren, påpekar Perrels. Det märker man till exempel på att översvämni­ngar som tidigare skedde ungefär en gång på hundra år på vissa områden nu kan komma med 20 eller 30 års mellanrum.

Dyrt med mycket snö

Snökaoset i Nordamerik­a nu kan jämföras med de snörika vintrarna i huvudstads­regionen 2010 och 2011. När stora vatten är öppna och utan is samtidigt som marken är frusen uppstår väderfenom­en som kan liknas vid stora snömaskine­r och det kan snöa tiotals centimeter under ett dygn.

– Det blir en dyr affär, säger Perrels.

Han manar till eftertanke när det gäller byggande av både bostäder och infrastruk­tur. Bygger man på områden som är känsliga för orkaner och översvämni­ngar måste det ske på rätt sätt så att det är hållbart. Och rent konkret borde husbolag se till att dräneringe­n är i skick, i städer och i parker måste man vara säker på att vattnet absorberas eller kan ledas bort.

– Det är bra att hålla koll på väderleksr­apporterna och vara beredd om det finns risk för extremt väder. Mycket av det man kan göra är bra att göra också under normala förhålland­en.

 ??  ?? Extrem kyla i området kring de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada har fått isen att dra in över Chicago.
Extrem kyla i området kring de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada har fått isen att dra in över Chicago.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SCOTT OLSON ??
FOTO: LEHTIKUVA/SCOTT OLSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland