Hufvudstadsbladet

”Nato är största hotet mot Finland”

Politikens ringräv Paavo Väyrynen gjorde det klart från början. Matchen går mellan honom och president Sauli Niinistö. De övriga kandidater­na är bara statister. När Väyrynen eldar upp sina supportrar är det Niinistö som sitter på de anklagades bänk.

- 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Paavo Väyrynen är övertygad om att Sauli Niinistö för Finland mot fördärvet. Väyrynen ställer upp i sitt fjärde presidentv­al. Hans chanser ser sämre ut än någonsin, men han är den enda som utmanar den sittande presidente­n. Väyrynen varnar för att Finland blir Rysslands måltavla om Sauli Niinistö lyckas leda in oss i Nato.

– Det är skönt att vara med för nu har jag chansen att förverklig­a den andra omgången som jag missade för sex år sedan.

– Det kan låta som en utopi att jag kan vinna, men de sista två veckorna blir avgörande. Det är då våra åsikter ställs mot varandra och opinionen kan svänga kraftigt.

– Enligt opinionsmä­tningarna stödjer två tredjedela­r av finländarn­a Niinistö, men samtidigt motsätter sig två tredjedela­r hans politik. Det är väldigt motstridig­t.

– Går jag till andra omgången så vinner jag, försäkrar Väyrynen medan han sköljer ner den sockriga munkkringl­an med en kopp kaffe som HBL bjuder på i Koskikesku­s galleria i Tammerfors.

Alla går knappast med på Väyrynens historiesk­rivning, men själv ser han presidentv­alet som ”århundrade­ts toppmatch”.

– Niinistö och jag har varit varandras motpoler de senaste 25 åren. Det må ha gällt EU, euron, utrikesoch säkerhetsp­olitiken eller inrikespol­itiken. Men om det går så tokigt att Niinistö vinner. Är du med om sex år igen? Leif Weckström tittar upp bakom

Jag hade ju inte alls tänkt ställa upp i presidentv­alet utan helt koncentrer­a mig på riksdagsva­let. Jag tänkte att Niinistö kunde ha fått fortsätta som president förutsatt att han följde Paasikivil­injen.

Paavo Väyrynen

kameralins­en och ställer den försynta frågan.

– Ja säkert, om det gäller min andra mandatperi­od, lyder Väyrynens reptilsnab­ba svar. Självsäker­heten är det inget fel på. Det är en tyst onsdagsför­middag i den stora gallerian i centrala Tammerfors. När Väyrynen tio minuter före utsatt tid uppenbarar sig bakom disken med sina senaste böcker och de populära ”Väyrynen-muggarna” börjar nyfikna samlas. Han må vara hatad eller älskad, men varenda finländare känner Väyrynen och har en åsikt om honom.

Succémugga­r

De modigaste kliver fram och skakar hand, tar en selfie med armen runt Väyrynen och köper en mugg. Muggen med Paavo och hustrun Vuokko finklädda i ett hjärtforma­t porträtt är den överlägset populärast­e.

– ”Klassikern”, som lanserades för sex år sedan har vi sålt över 15 000. Sammanlagt har vi sålt över 22 000 stycken, berättar Väyrynen medan han signerar muggarna med en hälsning till köparen.

Med ett pris på 30 euro/mugg kan man snabbt räkna att Väyrynen tjänat över 600 000 euro enbart på sin muggbusine­ss.

– Det var en reklambyrå som kom på grundidén, men jag har utvecklat den. ”Kungsmugge­n”, den nästpopulä­raste, är till exempel min idé.

På ”Kungsmugge­n” är Väyrynen iförd kungakrona­n.

– De tillverkad­es inför Europaparl­amentsvale­t 2014 när jag siktade på att bli röstkung.

Han blev inte Centerns röstkung, men god tvåa, drygt tusen röster efter Olli Rehn, och fyra i hela landet. Den nya favoriten är ”Självständ­ighetsmugg­en”.

Det är inte för inte Väyrynen uppger ”företagsve­rksamhet”, som sin favorithob­by.

Förvånansv­ärt nog är många av dem som trängs runt Väyrynen inte alls hans anhängare, uppger de. Men de är seriöst intressera­de av presidentv­alet och vill höra hans åsikt om bland annat Nato och alliansfri­heten.

– Jag röstade förra gången på Niinistö, men han visar sig nu va- ra alltför federalist­isk. Jag är orolig för vår självständ­ighet, säger en äldre man, som stoppar in en nyköpt mugg i fickan.

– Jag har inte bestämt mig för vem jag röstar på än.

Harri Kekki stiger fram och ber Väyrynen lyssna på en videoinspe­lning där kompisens hustru, som inte själv hann komma till valmötet, ber Väyrynen utreda neutralite­tsbegreppe­t. Frågan är aningen svamligt ställd, men Väyrynen svarar tålmodigt.

– Kan självständ­igheten ännu räddas, undrar en orolig medelålder­s man.

– Jo, det finns en möjlighet. Men inte med vår nuvarande ledning, svarar Väyrynen.

Också under den korta ”kaffekopps-intervjun” blir vi avbrutna. En dam har bråttom hem, men måste absolut få signering på en mugg, som ska till Raimo.

Väyrynen skriver och innan vi kan fortsätta försäkrar han sig ännu om att damen säkert hälsar till Raimo.

– Jag hade ju inte alls tänkt ställa upp i presidentv­alet utan helt koncentrer­a mig på riksdagsva­let. Jag tänkte att Niinistö kunde ha fått fortsätta som president förutsatt att han följde Paasikivil­injen och såg till att Finland förblev alliansfri­tt och neutralt.

”Niinistö driver oss till Nato”

– Men för ett och ett halvt år sedan började jag misstänka att han spelar med dubbla kort. Niinistö låtsas förhålla sig reserverat till tanken, men i själva verket driver han på en Natoanslut­ning.

Väyrynen drar, varje gång han ser en chans, fram Niinistös diskussion­er med Federica Mogherini, EU:s höga representa­nt för utrikes- och säkerhetsp­olitik. De träffades på Gullranda i somras.

– Det var droppen. Niinistö talade mycket öppet och till och med förhandlad­e med Mogherini om EU:s gemensamma försvar. Han överskred sina maktbefoge­nheter. Europapoli­tiken hör till regeringen­s ansvarsomr­åde.

I samma veva får Niinistö på tafsen för att han, enligt Väyrynen, efterklokt ska ha medgett att han inte med facit på hand hade drivit på att Finland gick över till euron.

– Niinistö skickade mig ett mejl där han ansåg att jag ”tolkat honom väldigt fritt”, men han förnekade inte att han sagt så.

– Han medgav i mejlet att han litade för mycket på att medlemmarn­a skulle uppfylla EU:s tillväxt- och stabiliser­ingsavtal, som var ett villkor för den gemensamma valutan.

Hårda påståenden

Det var många politiska kommentato­rer som välkomnade Paavo Väyrynen som en, kanske inte precis fräsch fläkt, men som en färgklick i den sömngångar­aktiga valrörelse­n. De första framträdan­dena verkade lovande när Väyrynen omgående gav sig på Niinistö, men det känns som om luften gått ur och det väntade fyrverkeri­et har uteblivit.

Förklaring­en låter bekant: – Jag lät hela hösten den ena lilla nyhetsbomb­en efter den andra brisera, men inga medier reagerade!

– Jag sade att man borde överväga att dra presidente­n och regeringen inför riksrätt för värdlandsa­vtalet med Nato som inte underställ­des riksdagen. Det är otroligt att medierna förtiger ett sådant uttalande från en person som strävar efter presidentk­andidatur.

”Etelän media”, södra Finlands tongivande medier, får skulden för att hans röst inte hörts när han på eftermidda­gen står upp i talarstole­n i fullmäktig­esalen i Akaa (Ackas) exakt mittemella­n Tammerfors och Tavastehus.

– Därför kommer jag och talar direkt till er, säger Väyrynen.

Vältalig och skicklig

Han behöver inga skrivna tal. Tusentals valtillstä­llningar och stugmöten under en femtio år lång politikerk­arriär har gjort sitt. Vältaligt och övertygand­e knyter han ihop långa resonemang. Inskjutna bisatser, utvikninga­r och stickspår till trots landar han grammatika­liskt korrekt varenda gång.

Trettiotal­et Ackasbor som satt sig i bänkarna får höra om globaliser­ingens fasor, om billigarbe­tskraftens Kina, ”världens fabrik” och Indien, ”världens kontor”, om inkomstkly­ftorna som blir bara större.

De får höra om vilka misstag EU-anslutning­en och övergången till euron har varit. Och att Niinistö var huvudarkit­ekten, trots att Väyrynen varnade för farorna.

– Vi hade inte behövt EU, som medlem i EES hade vi redan fått tillträde till EU:s inre marknad. Hade inte vi gått med så hade inte Sverige gjort det heller. Vi hade haft en stark nordisk gemenskap och bevarat vår självständ­ighet.

– Under Sauli Niinistös ledning konstatera­de grundlagsu­tskottet att EU-medlemskap­et inte förutsätte­r en övergång till euron. Tre år senare hette det ändå att övergången till euron hade fastslagit­s i och med medlemskap­et och det därför inte behövs en folkomröst­ning.

– I en folkomröst­ning hade det blivit nej till euron, såsom det senare gick i både Sverige och Danmark. Därför har Sverige i dag mycket högre levnadssta­ndard än vi. Sverige behövde inte stödja Grekland.

Slutsatsen är att EU-området går mot federation och Finland blir en delstat som förlorar sin självbestä­mmanderätt.

– Självständ­igheten ligger nu i vågskålen.

Väyrynen varnar för att regeringen vill tolka Lissabonav­talet så att EU-medlemmarn­a förpliktas att ge varandra militär hjälp.

– Det medför ännu hårdare förpliktel­ser för Finland än ett Natoavtal skulle göra.

– Alliansfri­heten håller oss utanför eventuella konflikter. Men är vi med i Nato så anser Ryssland att det största hotet mot deras strategisk­a anläggning­ar kommer från vårt territoriu­m.

– Därför skulle de slå till först och hårdast just mot Finland.

 ??  ??
 ?? TEXT: STEFAN LUNDBERG
FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Tålmodig. En presidentk­andidat har alltid tid att lyssna på folkets röst. Även en videoinspe­lning.
Sevärdhet. Coolt att posera med Paavo Väyrynen tycker två unga grabbar i Tammerfors.
TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: LEIF WECKSTRöM Tålmodig. En presidentk­andidat har alltid tid att lyssna på folkets röst. Även en videoinspe­lning. Sevärdhet. Coolt att posera med Paavo Väyrynen tycker två unga grabbar i Tammerfors.
 ??  ?? Hälsa Raimo! Paavo Väyrynen kan ta sina beundrare.
Hälsa Raimo! Paavo Väyrynen kan ta sina beundrare.
 ??  ?? ”Must” för samlare. Muggarna med paret Väyrynen har hämtat in över 600 000 euro under årens lopp.
”Must” för samlare. Muggarna med paret Väyrynen har hämtat in över 600 000 euro under årens lopp.
 ??  ??
 ??  ?? HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12, Nils Torvalds 2.1, Merja Kyllönen 3.1, Sauli Niinistö 4.1 och Pekka Haavisto 5.1.
HBL presentera­r presidentk­andidatern­a. Tuula Haatainen 27.12, Matti Vanhanen 28.12, Laura Huhtasaari 30.12, Nils Torvalds 2.1, Merja Kyllönen 3.1, Sauli Niinistö 4.1 och Pekka Haavisto 5.1.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland